Războiul Rusiei din Ucraina lovește dur în businessul autohton! Moldova și-a sistat exporturile în cele două țări

02 Mart. 2022, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Mart. 2022, 17:15 // Actual //  bani.md

Urmare a invaziei Federației Ruse în Ucraina, Republica Moldova și-a sistat exporturile și importurile din cele două state.

Urmărim cu atenție ce se întâmplă în Republica Moldova și venim și cu soluții pentru businessul autohton. Este foarte clar că primul impact al războiului vizează imposibilitatea de a importa din și prin Ucraina. De aceea, pentru reorientarea importului am simplificat procedura. Este vorba de certificarea automată pentru produsele din UE, fără să mai existe și actul emis de ANSA. S-a luat decizia de a facilita comerțul prin portul Constanța. Ministerul Infrastructurii a discutat cu partenerii externi despre acceptarea standardelor pentru containere în vederea facilitării fluxului din UE. Această reorientare depinde și de capacitatea companiilor”, a explicat premierul Gavrilița după ședința Guvernului.

Potrivi ei, în prezent, este întrerupt exportul spre Ucraina și Rusia, discutăm care sunt soluțiile.

Pe termen mai lung discutăm care este posibilitatea de reorientare ce ține de materia primă din Ucraina. Lucrăm cu asociațiile de business și toate părțile implicate pentru a ajuta businessul să se reorienteze cât  mai repede”, a mai punctat Gavrilița.

Datele Biroului Național de Statistică relevă că în anul 2021 exporturile Republicii Moldova au totalizat 3,1 miliarde USD, iar Federația Rusă este pe locul trei cu o cotă de 8,8%. Ucraina are o pondere de 3% din totalul livrărilor de mărfuri și produse.

În ceea ce privește importurile, acestea au însumat 7,1 miliarde. Federația Rusă are o cotă de 14,3%, iar Ucraina – 9,3%.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău