Republica Moldova a exportat aproape 65 de mii de tone de struguri de masă. Câte tone au rămas în frigidere

24 Ian. 2022, 18:18
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Ian. 2022, 18:18 // Actual //  MD Bani

Reprezentanții asociațiilor viticole din Moldova, ținând cont de noile date ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor ANSA, ajustează balanța producției culturii 2021. Conform calculelor departamentului pe baza certificatelor fitosanitare eliberate, la finele anului trecut au fost exportate din țară aproape 65 de mii de tone de struguri de masă din recolta 2021 (în anul precedent, exporturile de struguri din recolta din 2020 a fost de puțin peste 30 de mii de tone), scrie EastFruit.

De asemenea, cel puțin 10.000 de tone de struguri de masă, în special soiul „Moldova”, au fost acceptate de crame pentru procesare anul trecut. În frigiderele întreprinderilor comerciale și agricole la începutul lunii ianuarie 2022, conform operatorilor pieței de fructe, au rămas aproximativ 8-9 mii de tone de produse. Câți struguri de masă consumă pe an „piața proaspătă” internă, experții nu pot calcula în mod fiabil, dar cu siguranță este vorba de zeci de mii de tone.

În total, potrivit conducerii Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă, recolta acesteia a depășit anul trecut 100.000 de tone. Aceasta este o prognoză optimistă (va fi confirmată sau infirmată statistic după analizarea rapoartelor întreprinderilor agricole). Anterior, în octombrie-noiembrie anul trecut, unele organizații de producători agricoli considerau că recolta 2021 a culturii de masă nu va depăși 83-85 mii tone. În 2020, au fost colectate aproximativ 65 de mii de tone de struguri.

Soldurile de mărfuri ale produselor depozitate în prezent în frigidere, potrivit comercianților, variază foarte mult ca calitate. O proporție semnificativă de struguri se degradează rapid. Cu toate acestea, există încă o mulțime de produse de înaltă calitate. Exportatorii susțin că nu mai este ușor să găsești un cumpărător pentru aceste produse. În Rusia, în mijlocul iernii, cererea de struguri scade în mod tradițional. În Uniunea Europeană, există un anumit interes pentru strugurii negri cu sâmburi doar în Germania și Polonia. Comercianții speră să găsească cumpărători pentru acesta în Orientul Mijlociu, dar consideră că șansele nu sunt foarte mari.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:50 // Actual //  Ursu Victor

Vom vedea care este impactul acestor tarife asupra costului, asupra prețului și asupra competitivității pe piața americană, iar în funcție de concluzii, vom lucra împreună cu producătorii – fie pentru a-i sprijini să rămână pe piața SUA, fie pentru a-și redirecționa exporturile către alte piețe”, a declarat ministra Economiei, Doina Nistor, care a comentat decizia SUA de a impune tarife vamale diferențiate pentru 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, măsură care vizează un tarif de 31% pentru exporturile moldovenești pe piața americană.

„Într-adevăr, avem decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale diferențiate. SUA este un partener comercial important pentru Republica Moldova, situându-se pe locul 12 în clasamentul partenerilor noștri comerciali”, a declarat ministra în cadrul unei intervenții publice.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în 2024, exporturile moldovenești către SUA au însumat circa 90 de milioane de dolari, reprezentând 2,5% din exportul național, cu o tendință de creștere, importurile din SUA s-au ridicat la 135 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul importurilor Republicii Moldova.

Produsele moldovenești exportate în SUA includ: vinuri, vermuturi, sucuri naturale și produse de panificație. Iar din SUA, Moldova importă: mașini, echipamente medicale și tehnologii greu de găsit pe piața locală.

Ministra Nistor a subliniat că autoritățile sunt conștiente de investițiile și eforturile producătorilor moldoveni care au accesat piața americană, iar Guvernul va oferi sprijin pentru ca aceștia să se mențină competitivi sau să se reorienteze către alte piețe externe.

„Vom analiza impactul tarifelor asupra prețurilor și competitivității pe piața SUA și vom lucra cu producătorii ca să identifice fie modalități de adaptare, fie alternative comerciale viabile”, a afirmat Nistor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ