Republica Moldova, distrusă! A picat de pe radarul investitorilor. Fug ca dracul de tămâie

30 Aug. 2023, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Aug. 2023, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a abordat teme sensibile legate de economia țării în cadrul Conferinței Internaționale Bled Strategic Forum, recunoscând că Moldova se confruntă cu provocări economice semnificative care afectează atractivitatea sa pentru oamenii de afaceri și reîntoarcerea moldovenilor plecați în străinătate.

În discursul său susținut în cadrul forumului, Președintele Sandu a abordat subiectul plecării cetățenilor moldoveni în străinătate, subliniind că această migrație este alimentată în mare parte de dificultățile economice cu care se confruntă țara. Ea a explicat că Moldova nu reușește să ofere suficiente oportunități economice, ceea ce conduce la decizia multor tineri și profesioniști talentați să-și continue carierele în afara țării.

„De ce pleacă oamenii din țară? Din mai multe motive. Din cauza lipsei de oportunități economice, din cauza tranzitiei îndelungate la economia de piață. Ei continuă să plece și acum. De fiecare dată când mă întâlnesc cu oameni din diasporă, întâlnesc oameni care au încercat să facă afaceri acasă și au eșuat și au afaceri de succes în multe capitale europene”, a subliniat Președintele Sandu.

Această realitate îngrijorătoare a fost accentuată de președinte în contextul exodului de tineri profesioniști și antreprenori talentați către alte țări, unde găsesc mediul mai propice pentru dezvoltarea afacerilor și carierei. Lipsa investițiilor și a oportunităților de dezvoltare economică s-a dovedit a fi un factor important în această migrație.

În ciuda provocărilor cu care se confruntă Moldova, Președintele Sandu a reafirmat angajamentul său față de reforme și îmbunătățirea climatului de afaceri. Acest lucru include implementarea unor politici și măsuri care să faciliteze dezvoltarea afacerilor și atragerea investițiilor străine pentru a sprijini creșterea economică și crearea de locuri de muncă în țară.

Discursul Președintelui Maia Sandu la Bled Strategic Forum a atras atenția asupra provocărilor economice semnificative cu care se confruntă Republica Moldova și necesitatea unor acțiuni concrete pentru a inversa tendința exodului de afaceri și talente din țară.

Datele statistice ale Băncii Naționale a Moldovei relevă că stocul investițiilor străine directe se cifrează la 4,7 miliarde USD. Cea mai mare pondere revine investitorilor din țările UE și constituie 82,2% din totalul investițiilor directe. Pe locul doi se regăsesc ţările CSI – cu 5,9%.

Principalii investitori străini sunt originari din Cipru, Olanda, România, Franța, Bulgaria, Rusia, Austria, Marea Britanie.

Totodată, principalele activități economice care au beneficiat de investiții străine directe sunt activitățile financiare și de asigurări cu o pondere de 32,8%, comerțul (24,5%) și industria prelucrătoare (20,4% din stocul total de pasive a investițiilor directe sub formă de capital propriu).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău