Republica Moldova, distrusă! A picat de pe radarul investitorilor. Fug ca dracul de tămâie

30 Aug. 2023, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Aug. 2023, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a abordat teme sensibile legate de economia țării în cadrul Conferinței Internaționale Bled Strategic Forum, recunoscând că Moldova se confruntă cu provocări economice semnificative care afectează atractivitatea sa pentru oamenii de afaceri și reîntoarcerea moldovenilor plecați în străinătate.

În discursul său susținut în cadrul forumului, Președintele Sandu a abordat subiectul plecării cetățenilor moldoveni în străinătate, subliniind că această migrație este alimentată în mare parte de dificultățile economice cu care se confruntă țara. Ea a explicat că Moldova nu reușește să ofere suficiente oportunități economice, ceea ce conduce la decizia multor tineri și profesioniști talentați să-și continue carierele în afara țării.

„De ce pleacă oamenii din țară? Din mai multe motive. Din cauza lipsei de oportunități economice, din cauza tranzitiei îndelungate la economia de piață. Ei continuă să plece și acum. De fiecare dată când mă întâlnesc cu oameni din diasporă, întâlnesc oameni care au încercat să facă afaceri acasă și au eșuat și au afaceri de succes în multe capitale europene”, a subliniat Președintele Sandu.

Această realitate îngrijorătoare a fost accentuată de președinte în contextul exodului de tineri profesioniști și antreprenori talentați către alte țări, unde găsesc mediul mai propice pentru dezvoltarea afacerilor și carierei. Lipsa investițiilor și a oportunităților de dezvoltare economică s-a dovedit a fi un factor important în această migrație.

În ciuda provocărilor cu care se confruntă Moldova, Președintele Sandu a reafirmat angajamentul său față de reforme și îmbunătățirea climatului de afaceri. Acest lucru include implementarea unor politici și măsuri care să faciliteze dezvoltarea afacerilor și atragerea investițiilor străine pentru a sprijini creșterea economică și crearea de locuri de muncă în țară.

Discursul Președintelui Maia Sandu la Bled Strategic Forum a atras atenția asupra provocărilor economice semnificative cu care se confruntă Republica Moldova și necesitatea unor acțiuni concrete pentru a inversa tendința exodului de afaceri și talente din țară.

Datele statistice ale Băncii Naționale a Moldovei relevă că stocul investițiilor străine directe se cifrează la 4,7 miliarde USD. Cea mai mare pondere revine investitorilor din țările UE și constituie 82,2% din totalul investițiilor directe. Pe locul doi se regăsesc ţările CSI – cu 5,9%.

Principalii investitori străini sunt originari din Cipru, Olanda, România, Franța, Bulgaria, Rusia, Austria, Marea Britanie.

Totodată, principalele activități economice care au beneficiat de investiții străine directe sunt activitățile financiare și de asigurări cu o pondere de 32,8%, comerțul (24,5%) și industria prelucrătoare (20,4% din stocul total de pasive a investițiilor directe sub formă de capital propriu).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău