Rivian, cu zero venituri în 12 ani de activitate, devine al treilea cel mai valoros producător auto din lume

22 Nov. 2021, 08:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
22 Nov. 2021, 08:58 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Rivian (simbol bursier RIVN), un startup înfiinţat în 2009 care nu a înregistrat până acum niciun venit, a devenit recent al treilea cel mai valoros producător de automobile la nivel mondial, conform CNN Business.

Grupul american şi-a efectuat debutul pe piaţa de capital în urmă cu o săptămână, iar preţul acţiunii s-a dublat între timp, Rivian afişând în prezent o capitalizare de peste 140 de miliarde de dolari, peste Volkswagen (139 de miliarde) şi Daimler (96 de miliarde). Pe primele două locuri de găsesc Tesla şi Toyota, cu valori de piaţă de 1.000 de miliarde de dolari şi, respectiv, 260 de miliarde, scrie ZF.

Rivian a efectuat primele livrări de camioane în urmă cu două luni, iar marea majoritate a maşinilor au mers către angajaţii companiei, potrivit documentelor publicate la SEC (ASF-ul american). Totuşi, societatea a obţinut susţinerea unor grupuri precum Ford şi  Amazon, care a achiziţionat o participaţie de 20% în 2019.

Entuziasmul privind vehiculele electrice nu este nou – mulţi analişti, inclusiv Elon Musk, au declarat că Tesla este supraevaluată. Însă acţiunile producătorului continuă să crească, pe măsură ce Wall Street-ul îşi imaginează un viitor unde maşinile electrice reprezintă norma. Sub planul de infrastructură al preşedintelui Joe Biden, de 1,2 trilioane de dolari, circa 7,5 miliarde de dolari vor merge către construirea unei reţele naţionale de încărcare a automobilelor electrice.

De asemenea, oamenii care au decis să nu investească în Tesla în urmă cu un deceniu nu îşi propun să rateze încă un pionier al industriei.

Un alt exemplu de companie care ridică semne de întrebare în rândurile analiştilor este Lucid (LCID). Ieri, valoarea de piaţă a companiei, listată anul trecut la New York, a ajuns la aproape 90 de miliarde de dolari, după ce acţiunile producătorului de maşini electrice s-au apreciat cu 24%, alimentate de o declaraţie a executivilor, potrivit cărora rezervările pentru primele vehicule ale firmei au crescut semnificativ, iar planurile de producţie pentru 2022 sunt în linie cu estimările, relatează CNBC.

Astfel, Lucid valorează mai mult decât BMW, Ford şi Stellantis, în contextul în care societatea a început oficial livrările la sfârşitul lunii trecute. Principalul vehicul al companiei, sedanul Air Dream Edition, costă aproximativ 170.000 de dolari şi are o autonomie de peste 830 de km. Acţiunile Lucid sunt pe plus cu 470% în ultimele 12 luni.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ