Rusia va reduce cantitatea de petrol pe care o livrează pe piața globală cu o jumătate de milion de barili pe zi, după cum a declarat vineri ministerul rus al Energiei, aceasta adăugându-se angajamentelor asumate anterior privind reducerea voluntară a producției, scrie Oil Price.
„Rusia confirmă că va reduce livrările pe piețele petroliere cu 500.000 de barili pe zi în august prin scăderea exporturilor și va lua toate măsurile necesare pentru a atinge acest obiectiv în cadrul reducerii voluntare. Această reducere completează reducerea voluntară pe care Rusia a anunțat-o anterior și care a fost prelungită până la sfârșitul lunii decembrie 2024″, a precizat vineri Ministerul Energiei într-un comunicat, potrivit TASS.
Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat anterior că Rusia a acceptat în mod voluntar să reducă livrările.
Ca parte a eforturilor de a asigura o piață echilibrată, Rusia își va reduce în mod voluntar aprovizionarea cu petrol în luna august cu 500.000 de barili pe zi prin reducerea exporturilor sale pe piețele globale cu această cantitate”, a declarat la începutul săptămânii vicepremierul rus și negociator de top al OPEC, Alexander Novak, adăugând că reducerea exporturilor va duce la o reducere a producției.
Reducerea exporturilor vine în contextul în care prețul petrolului Brent a urcat la peste 78 de dolari pe baril, cel mai mare nivel din ultima lună și jumătate. Prețul țițeiului rusesc ESPO, care merge în China, a urcat la începutul acestei săptămâni la cel mai ridicat nivel din ultimele șapte luni, deoarece cumpărătorii chinezi s-au grăbit să îl achiziționeze înainte de reducerea anunțată de 500.000 de barili pe zi a exporturilor luna viitoare.
La începutul acestei săptămâni, ESPO se tranzacționa cu un discount de 4 dolari pe baril față de țițeiul Brent, sau cu 6 dolari pe baril peste plafonul de preț al G7 – și asta înainte de creșterea de doi dolari a prețului Brent de vineri.
Reducerile totale anunțate către OPEC+, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, se cifrează la aproximativ 5 milioane de barili pe zi sau aproximativ 5% din cererea globală de petrol.