Rusia va efectua primele sale plăţi internaţionale în criptomonede înainte de finalul acestui an, pentru a depăşi dificultăţile cauzate de sancţiunile occidentale, a anunţat marţi guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, transmite Reuters.
Rusia se confruntă cu întârzieri semnificative ale plăţilor internaţionale cu partenerii comerciali importanţi, după ce băncile locale, sub presiune autorităţilor occidentale de reglementare, au devenit mai prudente în privinţa afacerilor cu creditorii ruşi.
Parlamentul de la Moscova ar urma să aprobe marţi legislaţia care va permite firmelor ruseşti să folosească criptomonede în tranzacţiile internaţionale. Noua legislaţie ar urma să intre în vigoare până în toamnă.
„Discutăm deja cu ministerele, agenţiile şi firmele condiţiile experimentului, şi ne aşteptăm ca primele astfel de plăţi să aibă loc până la finalul acestui an. Autorităţile de reglementare sunt pregătite să arate flexibilitate”, a declarat guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei.
Criptomonedele nu sunt permise în Rusia pentru plăţi, în prezent, şi noua lege are ca obiectiv schimbarea situaţiei. Întârzierile în efectuarea plăţilor a devenit o dificultate majoră pentru economia rusă, a avertizat Banca Rusiei.
„Riscurile provocate de sancţiunile secundare au sporit. Ele fac mai dificile plăţile pentru importuri, este vizată o gamă largă de bunuri”. Companiile încearcă să găsească soluţii, dar dificultăţile duc la lanţuri de aprovizionare mai lungi şi la majorarea costurilor, a afirmat Nabiullina.
Rusia pregătește revoluția financiară: Plăți internaționale în criptomonede până la sfârșitul anului


Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.
FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).
Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).
Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.
În prezent, tariful la energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
-
1Scandal bancar încheiat cu radiere: Investprivatbank „evaporată” cu tot cu creanțe
-
2Bolea reînvie șinele pentru profit! Cantemir devine ruta fierbinte a mărfurilor
-
3Moldova își ridică scutul aerian! Peste 1 miliard de lei pentru protecția cerului până în 2030
-
4Noul Titanic al luxului! Louis Vuitton „acostează” în Shanghai cu un magazin-nava amiral
-
5Prețul energiei scade la 110 euro/MWh, dar tariful bate pasul pe loc. Slusari: ANRE așteaptă ordinul de sus












