Rusia va efectua primele sale plăţi internaţionale în criptomonede înainte de finalul acestui an, pentru a depăşi dificultăţile cauzate de sancţiunile occidentale, a anunţat marţi guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, transmite Reuters.
Rusia se confruntă cu întârzieri semnificative ale plăţilor internaţionale cu partenerii comerciali importanţi, după ce băncile locale, sub presiune autorităţilor occidentale de reglementare, au devenit mai prudente în privinţa afacerilor cu creditorii ruşi.
Parlamentul de la Moscova ar urma să aprobe marţi legislaţia care va permite firmelor ruseşti să folosească criptomonede în tranzacţiile internaţionale. Noua legislaţie ar urma să intre în vigoare până în toamnă.
„Discutăm deja cu ministerele, agenţiile şi firmele condiţiile experimentului, şi ne aşteptăm ca primele astfel de plăţi să aibă loc până la finalul acestui an. Autorităţile de reglementare sunt pregătite să arate flexibilitate”, a declarat guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei.
Criptomonedele nu sunt permise în Rusia pentru plăţi, în prezent, şi noua lege are ca obiectiv schimbarea situaţiei. Întârzierile în efectuarea plăţilor a devenit o dificultate majoră pentru economia rusă, a avertizat Banca Rusiei.
„Riscurile provocate de sancţiunile secundare au sporit. Ele fac mai dificile plăţile pentru importuri, este vizată o gamă largă de bunuri”. Companiile încearcă să găsească soluţii, dar dificultăţile duc la lanţuri de aprovizionare mai lungi şi la majorarea costurilor, a afirmat Nabiullina.
Rusia pregătește revoluția financiară: Plăți internaționale în criptomonede până la sfârșitul anului


Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.
„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.
Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.
Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.
„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.
Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.
„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
-
1Jaf legalizat! SUA cere tot – petrol, gaze, căi ferate. Ucraina ripostează: Nu suntem de vânzare
-
2Gata cu ținutul banilor „sub pernă”! Statul iese lunar pe piață: Obligațiuni pentru populație, acum cu scadențe extinse
-
3Ți-ai lăsat terenul în paragină? Statul ți-l dă altuia fără să te întrebe
-
4Moldova, trecută pe lista neagră a lui Putin! Camioanele noastre, interzise în Rusia
-
5Statul ia la bani mărunți un gigant petrolier din Moldova! Riscă blocaj total dacă nu prezintă documentele












