Cercetătorii au descoperit o serie de operațiuni ale rușilor menite să influențeze alegerile americane de la mijloc de mandat de marți, 8 noiembrie, și, posibil, să submineze sprijinul pentru Ucraina, scrie New York Times.
Unul dintre ei, un utilizator Gab care se identifică drept Nora Burke, a reapărut în august după un an de tăcere, postând mai multe mesaje cu teme politice puternic conservatoare.
Postările l-au denigrat în mare parte pe președintele Biden și pe alți democrați proeminenți, uneori în moduri obscene. Ei au deplâns, de asemenea, folosirea dolarilor contribuabililor pentru a sprijini Ucraina în războiul său împotriva trupelor ruse invadatoare.
Furnizorii de dezinformare au evoluat
Potrivit grupului de securitate cibernetică Recorded Future, contul a fost anterior legat de aceeași agenție secretă rusă care s-a amestecat în alegerile prezidențiale din 2016, iar în 2020 de Agenția de Cercetare a Internetului din Sankt Petersburg (ferma de troli a „bucătarului lui Putin, Evgheni Prigojin).
Face parte din ceea ce grupul și alți cercetători au identificat ca fiind un efort nou, deși mai restrâns, al Rusiei de a influența rezultatul alegerilor intermediare din SUA.
Scopul, ca și până acum, este de a aprinde furia alegătorilor conservatori și de a submina încrederea în sistemul electoral american. De data aceasta, dezinformarea pare să aibă ca scop subminarea ajutorului militar masiv al administrației Biden pentru Ucraina.
„Este clar că încearcă să-i determine să întrerupă ajutorul pentru Ucraina”, a spus Alex Plitsas, un fost militar și ofițer de operațiuni de informații de la Pentagon, care lucrează acum pentru Providence Consulting Group.
Campaniile care folosesc conturi care se înfățișează ca americani supărați, cum ar fi Nora Burke, vizează candidații democrați din regiunile cele mai contestate, inclusiv locurile în Senat în Ohio, Arizona și Pennsylvania, bazându-se pe faptul că majoritatea republicană din Senat și Camera Reprezentanților poate ajuta efortul militar al Rusiei.
Campaniile pe rețelele sociale arată nu numai cât de vulnerabil este sistemul politic american la manipularea străină, ci și modul în care furnizorii de dezinformare au evoluat și s-au adaptat la eforturile principalelor rețele sociale de a elimina sau a minimiza conținutul fals sau înșelător.
Luna trecută, Biroul Federal de Investigații și Agenția pentru Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii au emis un avertisment cu privire la amenințarea dezinformării răspândite de „canale darknet, reviste online, aplicații de mesagerie, site-uri web false, e-mailuri, mesaje text și persoane online false.
Dezinformarea poate include afirmații că datele sau rezultatele votului au fost piratate sau compromise.
Agențiile au îndemnat oamenii să nu discute sau să distribuie mesaje online din surse necunoscute sau care nu sunt de încredere. Platformele de social media și cercetătorii care urmăresc dezinformarea au descoperit recent diferite campanii din Rusia, China și Iran.
Alegeri legislative în SUA cu valoare de referendum pentru Biden și Trump
Americanii votează pe 8 noiembrie în cadrul alegerilor cunoscute ca „la jumătatea mandatului“. La fiecare doi ani, toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor a SUA sunt puse în joc. În Senat, care are 100 de membri aleşi, mandatele durează şase ani. Mai mult de o treime vor fi reînnoite pe 8 noiembrie: 35 de locuri. Noii aleşi îşi vor începe mandatul pe 3 ianuarie 2023. De asemenea, americanii vor alege o parte din guvernatori şi o serie întreagă de aleşi locali, care decid politicile din statul lor privind avortul, reglementările de mediu şi aşa mai departe.