Rușii încasează mai puțini bani pentru finanțarea războiului din Ucraina. Exporturile de gaz s-au redus cu 26%

15 Apr. 2022, 16:36
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
15 Apr. 2022, 16:36 // Slider //  bani.md

Gigantul gazier al Federației Ruse, Gazprom timp de 3,5 luni, conform datelor preliminare, a redus producția de gaze cu 1,3% față de aceeași perioadă a anului trecut – la 155,9 miliarde de metri cubi. Exporturile de gaze către țările non-CSI de la începutul anului au scăzut cu 26,4% (cu 16 miliarde de metri cubi) – până la 44,6 miliarde de metri cubi, a spus holdingul într-un comunicat, citat de tass.ru.

„Gazprom continuă să furnizeze gaze clienților cu respectarea deplină a obligațiilor contractuale”, notează compania. Exportul mediu zilnic al Gazprom, în aprilie, s-a redus cu 17,6% față de martie – până la 406,7 milioane de metri cubi. Exporturile de gaze către China prin intermediul gazoductului Power of Siberia continuă să crească.

Compania anunță că Europa trebuie să pompeze 63 de miliarde de metri cubi în depozitele sale subterane (UGS) de gaz pentru a atinge nivelul de stocare de 90% până în următorul sezon de încălzire. Un astfel de volum de gaz nu a fost pompat în instalațiile UGS din regiune în ultimii ani și reprezintă o provocare foarte serioasă pentru Europa.

„Pentru a ajunge la nivelul de 90% capacitatea de stocare, care este declarată țintă în Uniunea Europeană, este necesară pomparea a 63 de miliarde de metri cubi de gaz. Totuși, acest lucru este și foarte ambițios, dar și  o provocare”, mai spune compania.

Federația Rusă finanțează războiul din Ucraina cu banii încasați din vânzarea gazelor și petrolului. Zilnic în coturile Gazprom intră circa 1,2 miliarde de euro din exportul de gaze. Gazporm asigură 40% din necesarul de gaze al Europei, iar oficialii comunitari au spus că nu pot renunța brusc la importul de gaze din Rusia, în condițiile în care trebuie găsite alternative.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 12:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 12:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sectorul construcțiilor din Republica Moldova este grav afectat de instabilitate și lipsă de profesionalizare, în contextul unui grad alarmant de muncă neformală, fluctuație ridicată a angajaților și dezechilibru teritorial profund. Avertismentul vine din partea economistului Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”, care a prezentat datele în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, vineri, 18 iulie.

Potrivit acestuia, în 2024, 60% din forța de muncă din construcții a activat la negru, iar dintre cei angajați oficial, un sfert își primește o parte din salariu în plic. Această practică a generat pierderi bugetare de 4,2 miliarde de lei doar anul trecut, din neplata contribuțiilor sociale, medicale și a altor taxe.

„Fluctuația anuală a forței de muncă este de 40%, iar lipsa formării profesionale face imposibilă dezvoltarea durabilă a sectorului. Cu asemenea tendințe, nu poți construi profesioniști”, a declarat Ioniță.

Deși valoarea lucrărilor de construcție, în termeni anuali, a atins aproape 21 miliarde de lei, peste 72% dintre acestea sunt concentrate în municipiul Chișinău. Diferențele între regiuni sunt uriașe – în unele raioane investițiile în construcții sunt de 25 de ori mai mici decât în capitală.

În paralel, se observă un declin al sectorului locuințelor noi: în Chișinău, valoarea lucrărilor a scăzut de la 5,6 miliarde lei în 2021 la 4,5 miliarde lei în 2024, iar valoarea de piață a locuințelor noi s-a redus aproape la jumătate – de la 25,5 la 14,1 miliarde lei.

Veaceslav Ioniță subliniază necesitatea unor reforme sistemice, printre care instituirea unei „Case Sociale a Constructorului”, după modelul României, care să asigure protecție angajaților sezonieri din construcții, oferindu-le 75% din salariu în perioadele fără activitate.

„Avuția moldovenilor e în imobile. Dacă nu protejăm sectorul construcțiilor, nu ne protejăm nici pe noi înșine”, a concluzionat expertul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA