Rușii încasează mai puțini bani pentru finanțarea războiului din Ucraina. Exporturile de gaz s-au redus cu 26%

15 Apr. 2022, 16:36
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
15 Apr. 2022, 16:36 // Slider //  bani.md

Gigantul gazier al Federației Ruse, Gazprom timp de 3,5 luni, conform datelor preliminare, a redus producția de gaze cu 1,3% față de aceeași perioadă a anului trecut – la 155,9 miliarde de metri cubi. Exporturile de gaze către țările non-CSI de la începutul anului au scăzut cu 26,4% (cu 16 miliarde de metri cubi) – până la 44,6 miliarde de metri cubi, a spus holdingul într-un comunicat, citat de tass.ru.

„Gazprom continuă să furnizeze gaze clienților cu respectarea deplină a obligațiilor contractuale”, notează compania. Exportul mediu zilnic al Gazprom, în aprilie, s-a redus cu 17,6% față de martie – până la 406,7 milioane de metri cubi. Exporturile de gaze către China prin intermediul gazoductului Power of Siberia continuă să crească.

Compania anunță că Europa trebuie să pompeze 63 de miliarde de metri cubi în depozitele sale subterane (UGS) de gaz pentru a atinge nivelul de stocare de 90% până în următorul sezon de încălzire. Un astfel de volum de gaz nu a fost pompat în instalațiile UGS din regiune în ultimii ani și reprezintă o provocare foarte serioasă pentru Europa.

„Pentru a ajunge la nivelul de 90% capacitatea de stocare, care este declarată țintă în Uniunea Europeană, este necesară pomparea a 63 de miliarde de metri cubi de gaz. Totuși, acest lucru este și foarte ambițios, dar și  o provocare”, mai spune compania.

Federația Rusă finanțează războiul din Ucraina cu banii încasați din vânzarea gazelor și petrolului. Zilnic în coturile Gazprom intră circa 1,2 miliarde de euro din exportul de gaze. Gazporm asigură 40% din necesarul de gaze al Europei, iar oficialii comunitari au spus că nu pot renunța brusc la importul de gaze din Rusia, în condițiile în care trebuie găsite alternative.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ