(VIDEO) Comisarul Oleg Craevschi despre gestionarea fluxului de refugiați: Oamenii erau speriați, stresați

16 Apr. 2022, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Apr. 2022, 10:00 // Actual //  MD Bani

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a elaborat un reportaj video despre eforturile Poliției de Frontieră, care a fost zi și noapte la datorie, pentru a asigura suport refugiaților din Ucraina, în traversarea frontierei cu Republica Moldova. Comisarul Oleg Craevschi vorbește despre starea de frică și stres prin care trec cei care vin din Ucraina, cât și despre implicarea moldovenilor.

Începând cu 24 februarie, Comisarul Șef Oleg Craevschi a fost direcționat în ajutorul colegilor, în calitate de Șef interimar al Direcției regionale Est, a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Potrivit comisarului, echipele Poliției de Frontieră au încercat să-i ajute pe refugiați să treacă mai ușor frontiera.

„În primele zile era foarte greu să privești la tot ce se întâmpla. Oamenii erau speriați, stresați. Refugiații spun că este foarte înfricoșător… și atunci când vorbești la acest subiect, ei încep a plânge. Noi desigur i-am ajutat. Cum am putut, așa i-am susținut. Imediat au fost suplinite echipele cu oameni, ca refugiații să treacă frontiera mai rapid”, menționează Oleg Craevschi.

Până pe 22 martie, Oleg Craevschi, împreună cu polițiștii de frontieră, reprezentanții altor instituții de stat responsabile, voluntarii prezenți la punctul de trecere al frontierei, a coordonat și gestionat fluxul enorm de refugiați, care fugeau din calea războiului.

Drama pe care o trăiește fiecare familie nevoită să caute un loc sigur și să se refugieze, lăsând în spate tot ce au construit o viață întreagă, nu te poate lăsa fără lacrimi. Oleg Craevschi povestește că, pe lângă suportul profesional pe care l-au acordat polițiștii de frontieră refugiaților din Ucraina, au încercat să le creeze și o zonă de siguranță și minim confort, ca ei, odată ce trec frontiera cu Republica Moldova să se poată simți protejați.

De asemenea, reprezentantul Poliției de Frontieră menționează că oamenii erau foarte implicați, ajutau cum puteau.

„Oamenii îi întâmpinau pe refugiați cu ceai, cafea. Fiecare ajuta cu ce putea. Aduceau haine, plăpumi, pentru că noaptea era destul de frig. În sate ajutau, cu transport ajutau, cu hrană, cu alimente, aduceau lucruri necesare. Medicii erau non-stop la datorie. Pentru copii am instalat televizoare, în sală, afară… ca ei măcar puțin să se distragă. Priveau desene animate, iar noi am pus lămpi speciale, ca ei să fie la cald. “

Comisarul Șef Oleg Craevschi le-a mulțumit cetățenilor Republicii Moldova pentru ajutorul acordat refugiaților din Ucraina, menționând că în aceste momente grele oamenii s-au mobilizat și fiecare a contribuit cu ce a putut.

*Campania de conținut lansată de MAI este menită să diminueze eventualele sentimente ostile și manipulatorii apărute față de refugiații ucraineni. Campania presupune elaborarea mai multor materiale vizuale (foto, video și scrise) care tratează subiectul refugiaților, pe întreg lanțul de intervenție, de la eforturile autorităților și voluntarilor, până la acomodarea și istoriile refugiaților stabiliți temporar în țara noastră.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău