Salariul minim al angajaților din cadrul instituțiilor de învățământ, aflate la autogestiune se majorează. Cu cât

18 Mai 2022, 14:49
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
18 Mai 2022, 14:49 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Vești bune pentru angajații instituțiilor de învățământ aflate la autogestiune. Începând cu luna mai, salariul minim al angajaților din cadrul instituțiilor de învățământ, aflate la autogestiune, va fi majorat de la 2000 la 3500 lei. Decizia a fost aprobată astăzi, în cadrul ședinței de Guvern.

De asemenea, a fost extinsă lista beneficiarilor de spor lunar pentru deținerea titlurilor științifice sau științifico-didactice. De susținere financiară din partea statului vor beneficia cercetătorii științifici, personalul de conducere care activează în organizații din domeniile cercetării și inovării, precum și personalul de conducere din învățământul superior.

De asemenea, prin decizia de astăzi a Executivului, a fost aprobată majorarea cu 7 poziții a clasei de salarizare pentru personalul de conducere (director și director adjunct) din cadrul instituțiilor publice de învățământ profesional tehnic; majorarea de la 200 de lei la 250 de lei a sporului pentru titlurile onorifice „Artist al Poporului” și „Maestru în Artă”; de la 100 la 150 de lei – pentru titlurile „Emerit”, „Om Emerit”, „Maestru al Literaturii” și „Meşter – Faur”; de la 100 de lei la 150 de lei – pentru titlurile „Maestru Emerit al Sportului” și „Maestru Internaţional” de la 30 lei la 100 lei –  pentru titlul „Maestru al sportului”.

Costul anual estimat pentru implementarea prevederilor proiectului este de 82,5 milioane de lei, bani care vor fi alocați din bugetul de stat.

Proiectul privind majorările salariale a fost elaborat de Ministerul Educației și Cercetării.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău