Sancțiunile lovesc dur! Cărbunele rusesc, exclus de pe piețele globale. Scăderi-record ale exporturilor

18 Ian. 2025, 09:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Ian. 2025, 09:58 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile de cărbune ale Rusiei au înregistrat o scădere semnificativă pentru al treilea an consecutiv, ajungând în 2024 la cel mai mic volum din ultimii șase ani, conform datelor publicate de „Vedomosti” pe baza statisticilor Argus. În total, companiile rusești au livrat pe piețele externe 195 de milioane de tone de cărbune, cu 17,5 milioane de tone mai puțin decât în anul precedent și cu 26,2 milioane de tone mai puțin decât în 2022.

În comparație cu nivelurile din 2021, înainte de război (223,4 milioane de tone), exporturile au scăzut cu 13%. Situația actuală marchează un punct minim, în condițiile în care în 2020 exporturile atinseseră 211 milioane de tone, iar în 2019 și 2018, 199 milioane și, respectiv, 193 milioane de tone.

Sancțiunile internaționale sunt principalul factor al acestei contracții, subliniază analiștii Argus. Spre deosebire de petrol și gaze, pentru care Europa continuă să fie un cumpărător, chiar și în cantități reduse, cărbunele rusesc a fost supus unui embargo total. Totodată, mari companii din industrie, precum SUEK și Mechel, au fost incluse pe listele de sancțiuni ale SUA.

Problemele infrastructurale ale căilor ferate din Rusia au agravat situația. Sistemul feroviar, nepregătit pentru reorientarea exporturilor către piețele din Asia, se confruntă cu un deficit de locomotive și mecanici. Creșterea fluxului de mărfuri a dus la o scădere a vitezei medii de transport la sub 35 km/h, cel mai redus nivel din 1991. Blocajele din transport au împiedicat mai multe companii să-și îndeplinească planurile de export, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Prețurile la export pentru cărbune au scăzut și ele la un minim de șapte ani, ceea ce a determinat peste jumătate dintre companiile din sector să înregistreze pierderi. Conform Rosstat, industria cărbunelui a încheiat anul 2024 cu o pierdere netă de 81 miliarde de ruble, înregistrată în perioada ianuarie–octombrie.

Ca răspuns la dificultățile de pe piețele externe, producția de cărbune a fost redusă. În regiunea principală de extracție, Kemerovo, producția a scăzut cu 15,8 milioane de tone, ajungând la 198,4 milioane de tone. Exporturile de cărbune din Kuzbass s-au redus cu 10%, la 102 milioane de tone.

Pe plan global, cererea pentru cărbune continuă să scadă din cauza tranziției energetice și a adoptării agendei verzi. Această tendință este așteptată să se accentueze în 2025, conform analistului Vladimir Cernov de la Freedom Finance.

Chiar dacă problemele infrastructurale de pe căile ferate BAM și Transsiberian ar fi rezolvate, cărbunele rusesc nu ar deveni mai rentabil, iar exporturile ar continua să scadă cu 3-5% în 2025, estimează analistul. Maxim Hudalov, strateg la IK „Vektor Kapital”, prognozează o contracție și mai accentuată, între 5-8% (10-15 milioane de tone), ceea ce ar putea duce exporturile la niveluri minime din 2016, când au fost exportate 163 milioane de tone.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Ian. 2025, 10:21
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
18 Ian. 2025, 10:21 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Larry Fink, Ray Dalio şi Marc Benioff şi-a anunţat prezenţa la Forumul Economic Mondial de la Davos din ianuarie, eveniment ce aduce împreună cei mai puternici şi influenţi oameni de pe planetă. Fink, şeful BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, alături de Benioff, şeful gigantui tech Salesforce şi Dalio, o legendă în lumea investiţiilor, se vor alătura politicienilor, bancherilor de top şi miliardarilor la Davos unde vor discuta problemele lumii de la datoriile ţărilor, la economia globală şi protejarea planetei, scrie Bloomberg.

Evenimentul este principalul centru de networking pentru marile personalităţi ale lumii, în pofida temerilor de lungă durată privind creşterea inegalităţii în materie de bogăţie şi a tensiunilor geopolitice, care au determinat unii participanţi anteriori să boicoteze cea de-a 55-a ediţie a Davos.

Conflictele armate reprezintă principalul risc global în 2025, potrivit unui sondaj WEF publicat săptămâna aceasta, subliniind consecinţele acţiunilor militare în curs, inclusiv războiul Rusia-Ucraina şi creşterea retoricii protecţioniste susţinute de lideri politici precum preşedintele ales al SUA, Donald Trump. Tema principală a forumului, care va găzdui aproximativ 3 000 de participanţi, este „Colaborarea pentru era inteligentă”.

„Ne confruntăm cu crize interconectate. Dacă nu facem ceva, consecinţele ar putea fi resimţite de generaţiile viitoare”, a spus Mark Elsner, şeful WEF pentru riscurile globale.

Andrew Forrest, magnatul australian al idustriei miniere, este cea mai bogată personalitate care va ţine un discurs la Davos despre starea climei. Forrest are o avere estimată la 22,6 mld. dolari graţie participaţiei sale la gigantul minier Fortescue Metals Group, fiind totodată a 87-a cea mai bogată persoană din lume.

Donald Trump, care îşi va începe mandatul de preşedinte începând cu 17 ianuarie, va fi de asemenea prezent la Davos alături de miliardarii americani, printre care se numără Brian Armstrong, fondatorul Coinbase şi Matthew Prince, CEO-ul Cloudflare. Deşi Trump va participa la eveniment în sistem remote, participarea sa care coincide cu săptămâna în care se întoarce la Casa Albă promite să facă din discursul său unul dintre cele mai urmărite momente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală