Schema prin care EXIMBANK încearcă să deposedeze o companie de active de milioane prin „desenarea” datoriilor fictive

12 Iul. 2023, 10:21
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
12 Iul. 2023, 10:21 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

EXIMBANK controlat de grupul italian Intesa Sanpaolo este acuzată de implicarea într-o schemă de delapidare de active de peste 2,5 milioane de euro a companiei SRL „INVIZIBIL”. Este vorba de mai multe terenuri amplasate în Chișinău.

Povestea începe în anul 2008 și până în prezent când mai multe persoane, acționând în interes material, au pus în aplicare un plan de dobândire ilicită a bunurilor SRL „INVIZIBIL”, prin urmărirea, preluarea bunurilor în contul creditului din 07.04.2008 către BC „EXIMBANK – GRUPPO VENETO BANK” și vânzarea bunurilor prin licitații trucate, la preț diminuat față de cel de piață, urmărind și pretinzând transmiterea dreptului de proprietate asupra terenului din str. Vasile Alecsandri 105 mun. Chișinău în contul unor pretinse datorii în sumă de 38,5 milioane de lei și a dobânzilor e întârziere în sumă de 3,5 milioane de lei.

„Concomitent, în vederea realizării acțiunilor prejudiciabile, persoanele implicate, acționând de comun acord și împreună cu angajați ai SRL „Trevcons -Grup”, SRL „Tristorem”, SRL Serhan Com (controlată de Ion Lambantu), SRL Sistem Construct, SRL ARIDAN și persoane afiliate, prin hotărâri judecătorești abuzive, întocmite de angajați ai Judecătoriei Rîșcani, mun. Chișinău în cauze civile, în temeiul înscrisurilor false și probelor false, au preluat administrarea SRL INVIZIBIL și au însușit ilicit activele (bunurile) SRL INVIZIBIL”, susține unul din acționari (50%) și administratorii SRL „INVIZIBIL”, Alexei Damaschin, având-ul anterior partener pe Ion Lambantu cu o cotă similară de 50%.

Reprezentantul EXIMBANK și-a fondat companie care cumpără activele sechestrate de bancă

SRL „Trevcons -Grup” este compania fondată de către EXIMBANK și administrată de Nicola Damiani care este și reprezentantul băncii EXIMBANK din Republica Moldova.

Potrivit lui Damaschin, SRL „Trevcons -Grup” ca să organizeze licitații contracta credite de la bancă pentru a cumpăra activele la un preț mic, după care le vindeau, iar diferența rămânea pe contul băncii. „La fel a făcut și anul 2010 când EXIMBANK a organizat o licitație trucată și a vândut un teren din sectorul Ciocana”.

Între timp, la data de 12 noiembrie 2021, Serviciul Fiscal de Stat, fost șefă a fiscului, Rozalina Albu, a solicitat inițierea procesului de insolvabilitate față de „Invizibil” S.R.L. pe o pretinsă creanță de 7,1 de milioane de lei. Lucru care a fost respins prin decizia Curții de Apel din 28 martie 2023. Instanța spunea că pretinsa datorie nu este una certă.

Totodată, în data de 4 aprilie 2023, Colegiul Comercial al Curții de Apel Chișinău decide că datoria pretinsă de EXIMBANK este una incertă și litigioasă.

”EXIMBANK și Trevcons-Grup, implicate în deposedarea activelor”

În data de 12 iunie 2023, Procuratura Anticorupție a recunoscut „EXIMBANK – GRUPPO VENETO BANK” și SRL „Trevcons-Grup” în calitate de părți implicate în cadrul infracțiunii de deposedare a activelor.

„EXIMBANK – GRUPPO VENETO BANK” și SRL „Trevcons-Grup”, au fost implicate direct la comiterea infracțiunilor investigate, iar prin decizia Curții de Apel Chișinău din 03.11.2020 ș.a. s-a stabilit că, „ …Î.C.S. „Trevcons Grup” SRL este controlată 100% din părțile sociale de către Banca „Veteo Banca”, care deține și poziție de control în cadrul BC „Eximbank Gruppo Veneto”, acuzată de cauzarea de prejudicii intimatei SRL „Serhan-Com” prin transferul defectuos a dreptului de proprietate în cadrul unei licitații publice cu un singur participant …”, organul de urmărire penală constată necesitatea recunoașterii BC „EXIMBANK – GRUPPO VENETO BANK” și SRL „Trevcons-Grup” în calitate de părți civilmente responsabile”, se arată în ordonanța Procuraturii Anticorupție.

Reacția EXIMBANK

Curios este că EXIMBANK face referire la decizia Judecătoriei Chișinău din data de 17 iulie 2019, care a respins ca neîntemeiată cererea SRL „Invizibil”, SRL „Serhan-Com” către B.C. “EXIMBANK” S.A., ÎCS „Trevcons Grup” SRL privind anularea contractelor de vânzare-cumpărare a imobilului la licitaţie cu strigare și a proceselor-verbale la licitația cu strigare din aceeași dată, declararea nulității contractului de gaj/ipotecă și a acordului adițional, declararea nulității Acordului privind executarea benevolă a dreptului de ipotecă.

Ce spune Banca Națională despre implicare băncii în delapidarea de active

„În virtutea art. 36 alin. (3) al Legii nr.202 din 06.10.2017 privind activitatea băncilor, băncile dispun de independență juridică, operațională, financiară și administrativă față de orice persoană, inclusiv față de BNM, dacă legislația nu prevede altfel. Nicio persoană nu poate îngrădi independența băncilor, nu poate influența organele de conducere în exercitarea funcțiilor, nu poate interveni în activitatea vreunei bănci, cu excepția executării unor obligații sau împuterniciri specifice prevăzute de legislație.

Împuternicirile BNM de reglementare și supraveghere a activității băncilor se exercită în limitele și prin intermediul instrumentelor și măsurilor prevăzute de Legea menționată și alte legi în vigoare în anumite domenii (Legea cu privire la serviciile de plată și moneda electronică, Legea privind reglementarea valutară, Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului etc.). Acestea au ca obiect urmărirea respectării de către bănci a cerințelor prudențiale prevăzute de legislație și actele normative în vederea prevenirii riscurilor specifice activității bancare, în special a cerințelor aferente fondurilor proprii și adecvării capitalului, privind expunerile mari, lichiditatea, situația financiară, cadrul de administrare a activității, acționariatul, aplicarea adecvată a regulilor de prevenire și combatere a spălării banilor, altele.

Referitor  de solicitările de informații aferente cauzelor civile și penale, vă comunicăm că acestea țin de competența organelor de drept, iar BNM nu poate interveni în acest sens.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2024, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

Industria uleiului de floarea-soarelui din Republica Moldova a cunoscut o scădere semnificativă în 2024. În primele opt luni ale anului, exporturile de ulei de floarea-soarelui au atins doar 69.184 de tone, reprezentând o scădere drastică de aproximativ 55-56% comparativ cu aceeași perioadă din 2022 și 2023, când volumul exporturilor era de 157.831 și, respectiv, 153.935 de tone, susține Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

O situație similară s-a înregistrat și în cazul exporturilor de șrot, care au totalizat 59.889 de tone în perioada ianuarie-august 2024, o scădere marcantă față de anii precedenți. Începând cu luna iunie 2024, Moldova nu a mai exportat deloc șrot de floarea-soarelui.

Principalul factor al acestui declin este fluctuația piețelor internaționale, care a dus la scăderea constantă a prețurilor uleiului și șrotului de floarea-soarelui. În 2024, prețul mediu de export al uleiului a scăzut de la 17,61 lei/kg în 2023 la 14,85 lei/kg, pe fondul reducerii cererii internaționale și a creșterii concurenței din partea producătorilor din Ucraina și Rusia, care domină această piață.

De asemenea, mulți fermieri moldoveni au preferat să vândă semințele de floarea-soarelui direct traderilor, care au oferit condiții mai avantajoase decât procesatorii locali, afectați de scăderea prețurilor și de termenele lungi de plată. Această situație a limitat capacitatea procesatorilor de a achiziționa suficiente semințe la prețuri competitive.

Începând din iunie 2024, prețul uleiului de floarea-soarelui a înregistrat o ușoară creștere, ajungând la 16,50-17 lei/kg, însă această redresare a fost insuficientă pentru a revitaliza exporturile, care au rămas la aproximativ 500 de tone pe lună.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău