VIDEO Moldovenii care fabricau țigări „made in Cehia” le vindeau localnicilor. Polițiștii sunt șocați de captură

19 Oct. 2023, 14:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Oct. 2023, 14:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma unei operațiuni ample de cooperare internațională, un grup infracțional format din 22 de membri, dintre care 14 cetățeni moldoveni, care se ocupau cu producerea clandestină a țigărilor în Cehia, a fost destructurat. Această activitate ilegală a provocat daune în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro bugetului Uniunii Europene, anunță PCCOCS.

Operațiunea a fost rezultatul eforturilor comune ale procurorilor din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, în colaborare cu autoritățile din Cehia. Ca urmare a acestei cooperări, au fost reținuți 14 cetățeni moldoveni, iar au fost confiscate aproape 17,7 milioane de țigări produse clandestin, precum și peste 11.000 de kilograme de tutun. Aceste țigări contrafăcute erau produse în regiunea Moravia din Cehia și apoi distribuite în diverse țări ale Uniunii Europene, precum Germania, România, Polonia, Franța și altele.

Operațiunea a implicat eforturile ofițerilor SIS, care au asigurat suport operativ pentru colectarea de informații, procurorii PCCOCS, experții Misiunii EUBAM (Misiunea Europeană de Asistență la Frontieră Moldova-Ucraina), Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române și ofițerii vamali din cadrul Secției de Investigații ai Direcției Generale a Vămilor din Republica Cehă.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și confiscate 30.000 de euro în numerar, fonduri în conturi bancare, o mașină în valoare de 100.000 de euro și un camion folosit în comiterea infracțiunii. De asemenea, au fost efectuate descinderi și în Republica Moldova la persoanele implicate în activitatea infracțională, unde au fost obținute probe suplimentare, inclusiv înscrisuri, piese pentru utilaje de producere a țigărilor, matrice pentru aplicarea inscripției pe țigări, telefoane mobile, precum și suma de 15.000 de euro în numerar, un autoturism de lux în valoare de 80.000 de euro și o armă.

Fabrica clandestină de producție a țigărilor se afla în regiunea orașului Česká Lípa din Cehia. La fața locului, au fost identificate și ridicate mai multe linii clandestine care asigurau întreg procesul de contrafacere, incluzând fărâmițarea, fermentarea tutunului, producerea, aplicarea filtrului și ambalarea țigărilor cu filtru.

Cei 14 cetățeni moldoveni implicați în această rețea au fost implicați în diverse roluri, de la organizatori și angajatori până la muncitori și șoferi. Ei au fost în mare parte recrutați dintre cei care anterior lucrau în fabricile de producere a tutunului din Republica Moldova. Investigațiile continuă pentru identificarea altor membri implicați în activitățatea ilicită, cu toți beneficiind de prezumția de nevinovăție conform legii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău