Se păruiesc ca la Stalingrad! Spînu: Acțiunile primăriei de aprobare a planurilor urbanistice din Chișinău, ilegale

21 Feb. 2022, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Feb. 2022, 17:45 // Actual //  bani.md

Acțiunile primăriei Chișinău trebuie să revină în legalitate. Aprobarea planurilor urbanistice pentru mai multe zone ale Chișinăului, fără avizul general eliberat de MIDR, este ilegală, susține ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Este vorba de planul urbanistic zonal (în volum parțial) pentru teritoriul adiacent str. Bucovinei, municipiul Chișinău, planul Urbanistic Zonal pentru teritoriul din perimetrul străzilor Timiș – Nucarilor – Bujorilor din mun. Chișinău, planul urbanistic zonal privind dezvoltarea teritoriului Întreprinderii Mixte „Niagara” Club SRL din str. Ghidighici, planul urbanistic zonal pentru terenul cu nr. cadastral 0100312.009, din str. Ginta Latină 16 și planul urbanistic zonal pentru teritoriul din perimetrul străzilor Ceucari – Socoleni – Iazului”.

În acest sens, am expediat un demers către primărie și organele de drept pentru a verifica legalitatea acțiunilor primăriei mun. Chișinău. În cazul în care Planurile Urbanistice Zonale nu vor fi avizate de către Minister, în conformitate cu prevederile art. 25 alin. (1) din Legea citată, vor fi considerate nevalabile și vor servi ca temei de contestare a Deciziei Consiliului municipal Chișinău de către Oficiul teritorial al Cancelariei de Stat, prin prisma prevederilor art. 68 al Legii nr. 436/2006 privind administrația publică locală”, susține ministrul Infrastructurii.

Spînu afirmă că aprobarea documentației de urbanism cu încălcarea legislației în vigoare, constituie componentă de contravenție, potrivit prevederilor art. 177 alin. (1) lit. i) al Codului Contravențional nr. 218/2008 și atrage răspundere contravențională.

Ministrul precizează că în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care să înăsprească sancțiunile pentru încălcarea legislației în domeniul construcțiilor. Proiectul prevede amenzi de până la 20.000 de lei și până la 1 an interdicție de a ocupa o funcție publică, acesta este riscul funcționarilor publici care vor emite autorizații ilegale de construcție.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO