Se scumpesc creditele. Care sunt dobânzile în funcție de împrumutul solicitat

23 Iul. 2022, 13:47
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
23 Iul. 2022, 13:47 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

În luna iunie 2022, creditele noi acordate au constituit 4,3 miliarde de lei, în creștere cu 9,0 la sută față de luna iunie 2021, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Din perspectiva termenelor de acordare, cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 54,7 la sută în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 39,7 la sută din totalul creditelor.

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 11,34 la sută, la cele în valută – 4,04 la sută, iar la cele atașate la cursul valutei – 4,55 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, rata medie a evoluat după cum urmează: la creditele în moneda națională s-a majorat cu 0,79 puncte procentuale (p.p.). Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 10,42 la sută, persoanelor fizice care practică activitate4 – cu o rată de 13,82 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 12,52 la sută.

La creditele în valută s-a majorat cu 0,08 p.p. Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 4,03 la sută, persoanelor fizice care practică activitate cu o rată de 4,75 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 6,17 la sută;

La creditele atașate la cursul valutei s-a majorat cu 0,71 p.p. Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 4,13 la sută, persoanelor fizice care practică activitate cu o rată de 5,50 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 4,80 la sută.

Volumul creditelor în moneda națională acordate persoanelor fizice, în luna iunie 2022, s-a majorat comparativ cu luna precedentă cu 7,6 la sută și a constituit 1,01 miliarde de lei.

Din perspectiva scopului creditelor acordate persoanelor fizice, creditele de consum au deținut cea mai mare pondere (66,9 la sută) și au fost acordate cu o rată medie de 13,70 la sută (+2,01 p.p. comparativ cu luna precedentă și +8,87 p.p. comparativ cu iunie 2021).

Rata medie la creditele imobiliare acordate în monedă națională s-a majorat cu 1,38 p.p față de luna precedentă și cu 3,54 p.p. față de iunie 2021, și a constituit 9,93 la sută.

De menționat că 86,3 la sută din totalul creditelor imobiliare au fost acordate în moneda națională. Creditele de consum, de asemenea, au fost acordate, preponderent, în moneda națională (99,5 la sută din totalul creditelor de consum).

Creditele în moneda națională (Diagrama 6) cu termene de la 2 până la 5 ani, fiind cele mai solicitate în luna de raportare, au fost acordate cu o rată medie de 11,78 la sută (persoanelor juridice – cu 10,27 la sută, persoanelor care practică activitate – cu 14,06 la sută, iar persoanelor fizice – cu 13,73 la sută).

Cea mai mare rată medie la creditele acordate în moneda națională a fost înregistrată la creditele cu termenul de rambursare de la 1 până la 3 luni, constituind 12,47 la sută.

Creditele în valută cu termene de la 2 până la 5 ani (care au avut cel mai mare volum în luna de raportare) au fost acordate cu o rată medie de 4,11 la sută (persoanelor juridice li s-au acordat credite cu o rată de 4,11 la sută, persoanelor care practică activitate – cu 4,92 la sută, iar persoanelor fizice cu o rată medie de 6,42 la sută.

BNM urmărește economisirea

La ultima decizie de politică monetară, guvernatorul BNM, Octavian Armașu declara că banca centrală prin deciziile de politică monetară intenționează să tempereze consumul populației.

„Caracterul restrictiv al politicii monetare este pentru a impulsiona economisirea și a spori atractivitatea depozitelor. Politica monetară vizează atenuarea consumului populației precum și a creditării de consum care încălzește economia și alimentează presiunile pro inflaționiste”, declara guvernatorul BNM, Octavian Armașu la prezentarea Deciziei de politică monetară.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

30 Nov. 2024, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Nov. 2024, 11:25 // Actual //  Ursu Victor

Companiile chineze care furnizează produse de consum în Rusia au început să suspende vânzările pe platformele de comerț electronic din cauza devalorizării drastice a rublei, informează South China Morning Post citând surse din industrie.

Potrivit acestora, deprecierea rublei la cele mai scăzute niveluri din martie 2022 a provocat îngrijorări printre antreprenorii chinezi, mai ales cei care își desfășoară activitatea în ruble.

China este principalul partener comercial al Rusiei și furnizor major de bunuri de larg consum, înlocuind companiile occidentale retrase. Conform datelor vamale, Rusia importă lunar produse din China în valoare de 10-11 miliarde de dolari, dublu față de perioada de dinaintea războiului. Mai mult de 50% dintre produsele de pe platformele de comerț electronic din Rusia provin din China, iar mașinile chinezești reprezintă 70% din piața auto rusă.

Totuși, prăbușirea rublei a provocat „pierderi serioase” exportatorilor chinezi, a declarat pentru SCMP Andy Guo, fondatorul platformei de afaceri Waimaojia, axată pe piața rusă. „Devalorizarea rublei crește prețurile, slăbind apetitul consumatorilor ruși pentru cumpărături. În același timp, fluctuațiile cursului valutar erodează marjele de profit ale exportatorilor chinezi după achitarea costurilor”, a explicat el.

Aproximativ 150.000 de vânzători chinezi își comercializează produsele pe marketplace-uri rusești precum Ozon, Wildberries și Yandex Market. Situația devine mai dificilă din cauza problemelor cu plățile, a dezvăluit un operator al unei platforme comerciale din Shenzhen. Acesta a afirmat că firma sa a livrat produse în Rusia în valoare de sute de milioane de yuani, însă nu a primit niciun ban de la Wildberries. Un alt comerciant a declarat că rublele obținute din vânzări pot fi schimbate doar pe piața neagră, ceea ce este riscant.

De la începutul lunii noiembrie, rubla a pierdut aproximativ 10% din valoare față de yuan și dolar, și 7,5% față de euro, marcând cea mai slabă performanță lunară a monedei rusești din ultimii doi ani, potrivit Reuters. Pe 27 noiembrie, dolarul a atins un curs de peste 114 ruble, euro a depășit 120 de ruble, iar yuanul a ajuns la 15,2 ruble pe piața din Moscova. Ca răspuns, Banca Centrală a Rusiei a dublat vânzările de yuani din rezerve la 8,4 miliarde de ruble pe zi, ceea ce a atenuat ușor presiunea asupra rublei. Vineri, cursul yuanului a scăzut cu 1,5%, până la 14,5 ruble, în timp ce dolarul a coborât la 106,5 ruble, iar euro la 112,59 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală