Șefa FMI avertizează că economia mondială riscă să alunece într-o criză de creștere lentă și datorii copleșitoare

25 Oct. 2024, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Oct. 2024, 09:51 // Actual //  Ursu Victor

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a lansat un avertisment grav joi, semnalând că economia mondială este pe cale să intre pe o traiectorie periculoasă, caracterizată de creștere economică scăzută și datorii în creștere. Această evoluție amenință să lase guvernele fără resurse suficiente pentru a investi în oportunități pentru cetățeni și pentru a aborda crizele climatice și alte provocări globale, a transmis Georgieva în cadrul reuniunilor FMI și ale Băncii Mondiale de la Washington, relatează News.ro, citând CNBC.

Într-un peisaj economic tot mai complex și marcat de nemulțumirea populației, Georgieva a subliniat că provocările de astăzi – inclusiv inflația, cererea slabă din China și conflictele globale – pun la grea încercare reziliența economică globală. În ciuda unor semnale de stabilizare, economiile nu reușesc să alunge nesiguranța care persistă în rândul populației.

FMI a publicat noi prognoze care indică o încetinire a creșterii PIB-ului global până la 3,1% până în 2029, față de 3,2% în acest an. De asemenea, datoria publică globală este estimată să depășească 100 de trilioane de dolari, atingând 100% din PIB până în 2030, în contextul în care cheltuielile guvernamentale continuă să crească, iar taxele sunt menținute la niveluri scăzute.

„Economia globală riscă să rămână blocată într-un scenariu de creștere scăzută și datorii copleșitoare”, a avertizat Georgieva. Aceasta va duce la venituri reduse, locuri de muncă mai puține și fonduri limitate pentru priorități precum protecția mediului și sprijinirea familiilor vulnerabile.

Într-o declarație comună, liderii G20 au afirmat că susțin rezistența economică în fața protecționismului, subliniind că speră într-o „aterizare ușoară” a economiei globale. Totuși, conflictele din Orientul Mijlociu și războiul din Ucraina continuă să provoace diviziuni și să amenințe stabilitatea economică.

Georgieva a mai adăugat că economiile precum cea a Chinei riscă o încetinire drastică dacă nu vor adopta măsuri de creștere a cererii interne, FMI estimând deja o reducere a prognozei de creștere a Chinei pentru 2024 la 4,8%.

Într-un context economic global tensionat, avertismentele FMI aduc în prim-plan necesitatea unor politici adaptate pentru a evita o criză economică globală de proporții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Oct. 2024, 13:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Oct. 2024, 13:16 // Actual //  Ursu Victor

Banca Mondială a exprimat îngrijorări serioase cu privire la încetinirea asigurării cu energie a Moldovei urmare a unei posibile întreruperi ale gazului prin Ucraina, subliniind că cei mai afectați vor fi cetățenii vulnerabili. Riscurile externe, cum ar fi escaladarea războiului din Ucraina, ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra performanței economice, stabilității financiare și încrederii investitorilor, ceea ce ar limita finanțarea datoriei interne.

De asemenea, tensiunile politice, amplificate de conflictul din Ucraina, viitoarele alegeri parlamentare din 2025 și problemele din Transnistria și Găgăuzia, prezintă riscuri suplimentare care ar putea perturba activitatea guvernului și procesul de reformă. Banca Mondială a subliniat că perturbarea tranzitului de gaze prin Ucraina reprezintă o preocupare majoră pentru Moldova, care depinde în mare măsură de această rută pentru asigurarea energiei electrice la prețuri accesibile.

„Această dependență energetică ridică riscuri considerabile pentru stabilitatea macroeconomică, influențând previziunile de creștere și prețurile la energie, și generând presiuni fiscale și sociale. Activitatea economică redusă a partenerilor comerciali cheie, în special România, care reprezintă aproape o treime din exporturile Moldovei, constituie un alt factor de risc pentru creșterea economică”, a explicat economistul de la Banaca Mondială, Marcel Chistruga.

Schimbările climatice amplifică vulnerabilitățile existente, așa cum a fost demonstrat de seceta din vara recentă, crescând frecvența și severitatea dezastrelor naturale și punând în pericol sectorul agricol. Totuși, Banca Mondială notează că noul pachet de sprijin al Uniunii Europene pentru Moldova, care include un Fond de Reformă și Creștere pentru perioada 2025-2027, ar putea acționa ca un catalizator important pentru investițiile interne și externe, stimulând perspectivele de creștere.

„Printre prioritățile pe termen scurt se numără pregătirea pentru posibilele întreruperi ale gazului prin Ucraina, consolidarea statului de drept și a guvernanței fiscale, precum și avansarea către aderarea la Uniunea Europeană. Asigurarea disponibilității și accesibilității energiei în sezonul rece devine esențială, iar alocarea de resurse bugetare suplimentare este necesară pentru a proteja cei mai vulnerabili cetățeni prin măsuri eficiente”, mai spus Chistruga.

Banca Mondială subliniază importanța promovării practicilor eficiente din punct de vedere energetic și a surselor de energie regenerabilă pentru îmbunătățirea securității energetice. Deși politica fiscală acomodativă a ajutat gospodăriile să facă față prețurilor ridicate la energie, investițiile publice sunt cruciale pentru susținerea redresării economice. Aceste investiții trebuie să fie echilibrate cu consolidarea fiscală pentru a proteja cheltuielile care stimulează creșterea economică și asigurarea sustenabilității pe termen lung. Cu statutul de candidat la UE, Moldova are nevoie de un impuls puternic al reformelor și de investiții care să stimuleze o creștere economică rezilientă la schimbările climatice, promovând astfel dezvoltarea durabilă și convergența către nivelurile de venit din Uniunea Europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău