Sergiu Suvac – tânărul care cu ajutorul banilor europeni şi-a realizat visul de a produce vinuri artizanale

10 Iun. 2024, 17:16
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
10 Iun. 2024, 17:16 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Sergiu Suvac este un tânăr vinificator din raionul Căuşeni, care are o plantaţie de viţă de vie în localitatea de baştină Tănătari şi deţine brandul „Suvac Vinery”. Antreprenorul produce vinuri din soiurile de struguri Viorica, Feteasca Albă şi Cabernet Sauvignon.

Şi-a dorit să devină vinificator încă din copilărie, când îl ajuta pe tatăl său să producă vin în condiţii de casă. În anul 2023, bărbatul a aplicat la Programul guvernamental „Start pentru Tineri” şi a reuşit să obţină finanţare nerambursabilă din partea statului. 

„Pentru mine ODA a fost ca un imbold. Aplicând la Programul Start pentru Tineri am obţinut un grant în sumă de 200 000 lei cu care am procurat şase vase pentru fermentarea şi păstrarea vinului, la fel şi şase butoaie de lemn pentru maturarea vinului. Am elaborat design-ul şi logo-ul companiei, am procurat o pompă, un filtru, furtun. Toate acestea ne ajută să producem vinul la nivel mai performant, de a avea tehnologii mai avansate, pentru a avea un produs mai calitativ, mai competitiv şi pentru a-l putea vinde la un preţ mai bun”, afirmă antreprenorul. 

Tânărul antreprenor este convins că datorită acestor programe guvernamentale, semenii săi pot să-şi dezvolte afaceri acasă, în Republica Moldova şi, totodată, să creeze noi locuri de muncă pentru comunităţile în care îşi au activitatea. 

„Este un suport pentru antreprenorii din Republica Moldova, mai ales Programul Start pentru Tineri. Putem sta acasă şi ne putem realiza visul, pentru că şi acasă se poate de lucrat şi se poate de trăit. Mulţumim Guvernului Republicii Moldova, Uniunii Europene, echipei ODA pentru susţinerea antreprenorului din Republica Moldova, mai ales a tinerilor, a diasporei, pentru programele de grant pe care le au, pentru a contribui la dezvoltarea antreprenoriatului local. Republica Moldova este o ţară foarte frumoasă, cu posibilități foarte mari, cu care mă mândresc şi merită să rămânem acasă şi să o dezvoltăm, pentru că avem susţinători şi trebuie să o facem”, susţine cu încredere Sergiu Suvac. 

Pentru a afla mai multe despre programele şi instrumentele de suport antreprenorial gestionate de ODA, accesaţi acest LINK.

Realitatea Live

Conferință de presă organizată de Comunitatea armenească cu genericul: “În memoria genocidului armean: calea spre solidaritate și înțelegere reciprocă”
Eveniment de înmânare a certificatelor de grant în cadrul Programului de Granturi pentru dezvoltarea comunităților eficiente energetic în Republica Moldova
03 Apr. 2025, 10:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:58 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat în cadrul unei emisiuni la Moldova 1 că nu există, la acest moment, motive economice care să justifice o reducere a tarifelor la energia electrică, deși prețurile de achiziție s-au diversificat semnificativ. Oficialul a subliniat că Ministerul Energiei nu stabilește tarifele și nu se ocupă de achiziția directă a resurselor energetice, atribuții care revin ANRE și Energocom.

„În primul rând, vreau să concretizez că Ministerul nu se ocupă de achiziția resurselor energetice – nici energie electrică, nici gaze – și nici nu stabilește tarifele. Acestea sunt stabilite de ANRE, în baza unor criterii clare de reglementare”, a declarat Junghietu.

Referindu-se la structura actuală a achiziției de energie electrică, ministrul a prezentat următoarea situație pentru ziua de ieri: 37% din energie a fost achiziționată de pe bursa OPCOM (România), 36% din contracte bilaterale, 15% din resurse regenerabile produse în Republica Moldova și 12% din cet-urile din Chișinău și Bălți.

„Uitându-ne la cum evoluează piața și la ce prețuri a cumpărat Energocom până acum, nu se observă o necesitate de ajustare a tarifelor. Dar, repet, ANRE este autoritatea care trebuie să se pronunțe în acest sens”, a precizat Junghietu.

În prezent, consumatorii deserviți de Premier Energy achită 4,10 lei/kWh, față, însă tariful este comepnsat până la sfâștiul anului și tariful este de 2,34 lei cât era anterior, iar locuitorii din nordul țării achită un tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord. Tariful este, la fel, compensat până la sfârșitul anului și este 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!