Sfârșitul erei tarifelor mici în Transnistria! Cresc dramatic costurile utilităților pentru populație

25 Feb. 2025, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Feb. 2025, 13:22 // Actual //  Ursu Victor

Pretinsele autorități diin stânga Nistrului au decis ajustarea tarifelor pentru gaz, electricitate, încălzire, apă potabilă și canalizare. Potrivit unui comunicat, „creșterea prețurilor va fi implementată într-un mod gradual, având în vedere nivelul veniturilor cetățenilor”.

Ajustarea tarifelor este rezultatul modificării mecanismului de calcul al prețului justificat economic pentru gazul natural. Acum, costul componentei de gaz utilizat la calcularea tarifelor este direct influențat de cheltuielile regiunii pentru achiziționarea și transportul gazului. În contextul economic actual, autoritățile sunt nevoite să cumpere gaz pe baza unor credite.

„Astăzi achiziționăm gaz. Achiziționăm, subliniez, cu fonduri împrumutate. Aceste fonduri sunt de natură rambursabilă. Trebuie să înțelegem acest aspect. Structura costului gazului s-a schimbat. S-au modificat și cheltuielile de livrare. Nu mai primim gaz direct, îl primim prin mai multe țări. Tranzitul prin diferite țări presupune costuri suplimentare”, a explicat Alexandr Rozenberg, pretinsul premier al enclavei.

Anterior, costul componentei de gaz pentru unii consumatori era de 1 ruble pentru o mie de metri cubi. Acum, acesta va reflecta realitățile economice actuale, atingând valoarea de 1.156,65 ruble pentru o mie de metri cubi. Creșteri proporționale sunt prevăzute și pentru alți consumatori industriali, care aveau un tarif mai mic decât cel menționat anterior.

Ajustările tarifelor vor intra în vigoare la 1 martie 2025:

  • Electricitate: Tariful va ajunge la 1,39 ruble pentru un kWh (1,61 de lei), mai mult decât dublu față de tariful actual, care variază între 0,54 și 0,72 ruble, în funcție de consum.

  • Gaz: Prețul va fi de 1,7 ruble pe metru cub (1,97 de lei), o creștere de peste două ori față de tariful actual de 0,81 ruble per metru cub. De asemenea, există limite pentru consumul de gaz: 400 de metri cubi pentru încălzire și 8 metri cubi pentru aragazuri.

  • Apă și canalizare: Tarifele pentru apă vor ajunge la 9,75 ruble pe metru cub (11,33 de lei), iar pentru canalizare, la 10,23 ruble pe metru cub (11,89 de lei). Prețurile anterioare erau de 4,52 ruble, respectiv 3,89 ruble.

  • Încălzire: Tariful pentru furnizarea căldurii va crește la 730,42 ruble (849 de lei) pentru o gigacalorie, aproape dublându-se față de prețul actual de 402,11 ruble.

Sectorul industrial continuă să rămână inactiv, deoarece gaze naturale nu ajung la întreprinderi. Drept urmare, volumul producției a scăzut cu 56% în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Feb. 2025, 15:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Feb. 2025, 15:14 // Actual //  Ursu Victor

Directorul interimar al Întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” (CFM), Serghei Tomșa, a depus astăzi cererea de demisie, iar aceasta este actualmente în proces de examinare de către Agenția Proprietății Publice. Potrivit unor surse citate de publicație ZIUA, nu ar fi pentru prima dată când Tomșa solicită să fie eliberat din funcție.

În contextul unei crize financiare profunde cu care se confruntă CFM, cererea de demisie survine într-un moment de maximă tensiune. Aproape 5000 de angajați ai întreprinderii nu și-au mai primit salariile de șapte luni, iar restanțele salariale s-au ridicat la aproximativ 200 de milioane de lei, conform sindicatelor feroviarilor și autorităților.

În ciuda acestei situații grave, Ministerul Infrastructurii a anunțat recent că muncitorii din mai multe filiale ale CFM au început să primească salariile pentru luna august 2024. Cu toate acestea, criza financiară rămâne nerezolvată, iar angajații feroviari au programat un protest pentru duminică, 28 februarie, în fața Președinției, Parlamentului și Guvernului.

În urma primelor proteste din 14 februarie, Serghei Tomșa a declarat că va depune toate eforturile pentru a remedia situația și a dat vina pe fosta conducere a CFM pentru acumularea restanțelor salariale. „Vreau să fiu sincer cu voi: situația actuală a CFM nu este una pe care am creat-o noi, dar este responsabilitatea noastră să o rezolvăm. Întreprinderea a fost gestionată defectuos ani la rând, iar consecințele acestei lipse de viziune sunt acum pe umerii noștri. Cu toate acestea, nu suntem neputincioși și nu ne vom opri până când vom găsi soluții reale și sustenabile”, spunea Tomșa.

În data de 20 februarie, CFM a emis un comunicat prin care a semnalat presiunile politice asupra întreprinderii. „Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” este tot mai des supusă tentativelor unor persoane de a influența politic activitatea noastră, de a manipula opinia publică prin declarații nefondate și de a ne implica în jocuri politice. Ingerința politicului în activitatea CFM, care denigrează imaginea și subminează valorile fundamentale, este inadmisibilă”, se arăta în comunicat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală