Șiretlicul lui Putin de a păcăli Occidentul: Trei țări fac afaceri ascunse cu Rusia, creșteri de peste 1.000%

09 Sept. 2023, 09:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Sept. 2023, 09:21 // Actual //  bani.md

După începerea invaziei din Ucraina ordonate de Vladimir Putin, Statele Unite și aliații săi din Europa au impus mai multe pachete de sancțiuni contra Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă.

Dar, Rusia a trecut la aplicarea unui șiretlic în afacerile internaționale. Astfel, trei țări, China, Emiratele Arabe Unite și Kazahstan au făcut afaceri cu regimul lui Putin pe ascuns, sporindu-și vânzările cu peste 1000%, la produsele critice, precum cipuri și electronice necesare producției de arme a Kremlinului.
Sancțiunile occidentale și fuga din Rusia a peste 1.100 de firme din Vest au dus la o blocadă economică a Moscovei. Totuși, campania de război a lui Vladimir Putin continuă, după ce a canibalizat economia țării, controlând-o în mod direct, potrivit Foreign Policy.

De asemenea, pentru că armamentul rusesc avansat și dronele iraniene pe care le folosește Rusia depind de un flux de componente electronice avansate americane care se scurge peste graniță, Moscova a folosit alternative.

Rusia a găsit mijlocitori atât în Est, cât și în Vest. Chiar dacă companii precum firma americană Nvidia și-au rupt legăturile cu Sberbank – principalul creditor rus – și ambițiile AI ale conglomeratului tehnologic rus Yandex au fost puse sub control, ceva curios se întâmplă. Un număr tot mai mare de componente fabricate în Occident își găsesc drum în echipamentele militare rusești.

După o scădere în 2022, importurile rusești de componente critice, de la simpli tranzistori – blocurile de bază ale electronicii – la microcipuri și microprocesoare mai specializate, au revenit la niveluri proporționale cu ceea ce am văzut înainte de război. Mai mult decât atât, 98% dintre aceste componente sunt direcționate prin țări terțe, comparativ cu 54% în anul anterior, manifestându-se adesea în echipamente militare, de la rachete Kalibr până la tancuri T-72.

O lacună legală permite Rusiei să achiziționeze aceste bunuri sub acoperirea cu dublă utilizare – referindu-se la articole cu aplicații atât civile, cât și militar. Aceasta este doar una dintre numeroasele metode pe care rușii le folosesc pentru a importa electronice avansate.

China apare ca un pivot în această rețea complicată ascunsă, reprezentând peste 87% din importurile de semiconductori ale Rusiei în T4 2022, un salt uluitor de la 33% în aceeași perioadă din 2021.

Cu toate acestea, peste jumătate dintre aceste componente nici măcar nu sunt chineze, dar mai degrabă redirecționate prin intermediarii din Hong Kong și China continentală – companii precum Agu Information Technology, înființată abia în 2022, au livrat cipuri în valoare de peste 18 milioane de dolari către Rusia.

Este de remarcat faptul că exporturile de cipuri americane din Hong Kong și China către Rusia au crescut de zece ori (spor de 1.000%) în comparație cu perioada pre-invazie din 2021 cu perioada post-invazie din 2022, ajungând la aproximativ 570 de milioane de dolari în acel an.

Kazahstanul este, de asemenea, un jucător cheie în schema Rusiei; în 2022, a exportat cipuri foarte avansate în valoare de 3,7 milioane de dolari, o creștere uriașă față de numai 12.000 de dolari, în anul precedent.
Emiratele Arabe Unite (EAU) urmează în ceea ce privește livrările de cipuri. Rapoartele arată că exporturile de piese electronice din Emiratele Arabe Unite către Rusia au crescut de șapte ori într-un an, până la aproape 283 de milioane de dolari în 2022, în timp ce exporturile de microcipuri au crescut de cincisprezece ori la 24,3 milioane de dolari, de la 1,6 milioane de dolari în 2021.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mai 2025, 10:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 10:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Petrolul, motorul economic al Federației Ruse din ultimele decenii, este pe cale să devină o resursă pe sfârșite. Potrivit ministrului rus al Resurselor Naturale, Aleksandr Kozlov, rezervele de petrol explorate ale Rusiei vor ajunge doar pentru încă 26 de ani de extracție, dacă se menține ritmul actual al exploatării – circa 500 milioane de tone anual.

Declarația a fost făcută miercuri, 21 mai, în plenul Dumei de Stat, iar cifrele sunt îngrijorătoare: din cele 31 miliarde de tone estimate ca rezerve totale, doar 13 miliarde de tone sunt considerate rentabile economic. Restul se află în zăcăminte greu accesibile, care necesită tehnologii avansate și investiții majore, notează RiaNovosti.

Deși Rusia mai are la dispoziție aproximativ 95 de miliarde de tone de „resurse de petrol” nedescoperite complet, o mare parte dintre acestea sunt considerate greu de extras cu tehnologiile actuale, în contextul în care dependența de echipamente și software importate depășește 90% în sectorul de foraj.

Conform Strategiei Energetice a Rusiei până în 2050, deja în următorii ani extracția anuală ar putea începe să scadă semnificativ. În scenariul „inerțial”, producția va scădea de la 530–540 milioane de tone la 477 milioane în 2036, iar în 2050 – la doar 287 milioane de tone.

Și mai dramatic este scenariul de criză („stress-scenario”), care prevede doar 171 milioane de tone în 2050, în condițiile intensificării sancțiunilor occidentale și a tranziției globale către energie verde. În această proiecție, exporturile de petrol ale Rusiei vor dispărea complet, de la 234 milioane de tone în prezent la zero.

Pentru a menține actualul nivel de producție („scenariul țintă”), autoritățile ruse admit că este nevoie de investiții masive și obținerea suveranității tehnologice, ceea ce implică înlocuirea a peste 1.500 de poziții de echipamente considerate „critice”.

În prezent, 50% dintre utilajele miniere, 30% din echipamentele geofizice de suprafață, 20% din tehnologia pentru cercetarea zăcămintelor și 10% din echipamentele de analiză a sondelor sunt tot importate, accentuând vulnerabilitatea sectorului energetic rusesc în fața izolării tehnologice internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO