Situație dezastruoasă pentru fermierii moldoveni! Prețul grâului a coborât sub trei lei

04 Mai 2023, 09:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Mai 2023, 09:33 // Actual //  bani.md

Ieri prețul la grâu a coborât sub 3 lei per kg. Prețul de cost al unui kg în sezonul agricol 2022 este în medie aproximativ 5 lei, întrucât a fost seceta și recolta mică, coroborate cu scumpirile exorbitante a resurselor necesare producerii agricole, susține președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari.

Din 2 mai Comisia Europeană a interzis temporar importul de grău, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina în România, Polonia, Bulgaria, Slovacia și Ungaria. Din aceasta zona geografică a rămas doar Moldova, care deocamdată nu s-a alineat la decizia UE. Prin urmare, procesul distrugerii fermierilor autohtoni este în toi. Nu a rămas mult pănă la falimentul majorității agricultorilor mici și mijlocii și accelerării exodului din țară.

Slusari se întreabă cu ce ajută Ucrainei catastrofa agriculturii Moldovei, ce are de câștigat cauza europeană în urma falimentului masiv al producătorilor agricoli? Cu certitudine ruinarea fermierilor mici și mijlocii, precum și criza socială a satelor ar fi o mare bucurie pentru grupările politico-criminale.

„Producătorii noştri autohtoni astăzi nu reuşesc să vândă la nişte preţuri competitive care ar reuşi să le acopere cheltuielile lor, fapt care mă face ca deja să fiu în negocieri directe cu companii din România, să-i invităm pe piaţa din Republica Moldova, pentru că avem deja suficienţi producători autohtoni care deţin şi o mie de tone de produse ca să treacă la exporturi directe”, declara anterior ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Prin Republica Moldova, prin coridorul solidarității se exportă cerealele din Ucraina, ceea ce a dus la scăderea prețurilor în bazinul Mării Negre, chiar dacă pe plan global se atestă o criză de cereale. Avem o disonanță. Este vorba de cheltuieli mari pentru agricultori, recoltă mică și prețuri mici.

Datele Serviciului Vamal al republicii Moldova relevă că Republica Moldova exportă cereale România cu o cotă de 45% și în Turcia, cu o cotă de 25%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ