SUA caută prin lume arme rusești pentru Ucraina. „Comoara“ din Cipru

13 Oct. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Oct. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

Cipru ar putea deveni un donator important de arme pentru armata ucraineană, dar este îngrijorat de prezența militară turcească în creștere în apropiere.

Atacul masiv al Rusiei cu rachete asupra țintelor civile din Ucraina din această săptămână a declanșat instantaneu noi promisiuni din partea aliaților Kievului de a furniza mai multe arme și muniție. SUA au promis sisteme de apărare antiaeriană, iar Germania a spus că va livra arme similare „în următoarele zile”. Secretarul general al NATO a anunțat că sprijinul Ucrainei în lupta împotriva Rusiei va dura „atât cât va fi necesar”.

Dar există o problemă cu toate aceste promisiuni. Kievul are nevoie, de asemenea, de mai multe arme rusești pe care armata ucraineană știe să le folosească. Și rezervele globale ale unor astfel de echipamente se epuizează, scrie New York Times. Pentru a găsi astfel de arme, SUA și aliații săi răscolesc planeta pentru a găsi potențiali furnizori.
Există anumite succese. Finlanda, care a încercat multă vreme să nu irite Rusia, trimite în Ucraina anumite tipuri de arme sovietice, inclusiv muniție și puști de asalt compatibile cu AK-47. Coreea de Sud furnizează veste antiglonț, căști, echipamente medicale și alte echipamente de protecție.

De asemenea, secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a vizitat recent țări precum Cambodgia, RD Congo, Rwanda, Mexic, Columbia și Peru. Aceasta vorbește despre munca minuțioasă din culise a diplomației americane de a implica țări care au arătat sprijin pentru Ucraina, dar nu au trimis încă ajutoare letale.

„Comoara“ din Cipru

Și apoi este Cipru. Până în această lună, a fost sub embargoul SUA asupra armelor. A fost introdus în urmă cu 35 de ani, după ce un conflict a împărțit insula în două, unul controlat de guvernul susținut de Grecia și celălalt de Turcia. În același timp, ambele țări sunt membre NATO. La acea vreme, Cipru a apelat la URSS, iar mai târziu la Rusia, pentru arme și echipament militar. Astăzi, Nicosia are cel puțin 10 instalații Tor și Buk capabile să doboare avioane rusești, drone și rachete de croazieră. Și aceasta este o adevărată comoară pentru armata ucraineană. Dar guvernul cipriot a spus clar că dorește un înlocuitor nou și mai bun pentru aceste sisteme. Dar asta ar putea enerva Turcia și ar putea declanșa o cursă înarmărilor în conflictul încă nerezolvat. În ciuda acestui fapt, la 1 octombrie, administrația lui Joe Biden a ridicat oficial embargoul, permițând Ciprului să cumpere arme americane.

Oficialii americani spun că mișcarea este în lucru de câțiva ani. Și într-un sens mai larg, scopul său este de a îndepărta Ciprul de influența rusă. Dar un oficial american a declarat pentru New York Times, sub rezerva anonimatului, că Cipru a devenit acum un „furnizor potențial” de arme pentru Ucraina.
Ciprul este gata să ia în considerare transferul de arme și muniție către Ucraina, dacă vor fi înlocui cu alte echipamente militare cu aceeași putere și capacități ”, a declarat secretarul de presă al guvernului cipriot, Marios Pelecanos.

În iulie, think tank-ul „Fondul pentru Apărarea Democrației” a identificat o listă de 23 de țări din afara NATO care dețin împreună 6.300 de unități de arme și muniție sovietice și rusești. Toate aceste țări au condamnat Rusia pentru invadarea Ucrainei. Dar Cipru se remarcă printre potențialii furnizori. Bradley Bowman, fost ofițer al armatei americane și expert militar pentru Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, a subliniat că Nicosia are la dispoziție sisteme de rachete cu lansare multiplă MLRS rusești, rachete sol-aer, elicoptere, tancuri și vehicule blindate. Și toate acestea sunt exact de ce are nevoie Ucraina pentru contraofensivă, precum și pentru a păstra teritoriile eliberate. Bowman a explicat că înainte de ridicarea embargoului, nici măcar nu a fost posibil să discutăm serios despre înlocuirea armelor de origine rusă din arsenalul Ciprului cu sisteme americane.

Oficialii ciprioți au salutat decizia SUA de a ridica embargoul ca fiind un pas important către consolidarea relațiilor cu NATO și consolidarea securității în estul Mediteranei. Cu toate acestea, ei au subliniat că acest lucru nu înseamnă că Ciprul este pregătit să trimită arme în Ucraina.

„Având în vedere amenințările grave la adresa securității venite din partea forțelor de ocupație turce în fiecare zi, arhitectura actuală de securitate a Ciprului va rămâne intactă ”, a spus Pelecanos.

Bowman recunoaște „preocupările legitime” ale țării. Dar el subliniază, de asemenea, că ridicarea embargoului permite, de asemenea, țărilor occidentale să trimită mai rapid sistemele americane de apărare în Cipru, fără a fi nevoie să obțină permisiunea de la Washington. În acest fel, arsenalul cipriot poate fi înlocuit cu sisteme mai noi și compatibile cu NATO dacă Nicosia dă Ucrainei armele sovietice.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală