Sancțiunile sunt motivate de implicarea Rusiei în atacuri cibernetice, corupție transnațională, subminarea securității în regiuni critice pentru SUA.
De asemenea, Rusia este acuzată de influențarea alegerilor și instituțiilor democratice din SUA și aliații săi.
Sancțiunile au fost inițial impuse în 2021 prin Ordinul Executiv 14024 și extinse ulterior prin alte ordine executive.
Președintele SUA, Donald Trump, a prelungit sancțiunile impuse de Biden Rusiei în 2021, anunță Pravda.
Trump a prelungit ordinele executive impuse de Biden, care au impus starea de urgență Rusiei și au permis sancțiuni împotriva acesteia pentru încă un an. „Activitățile străine dăunătoare specificate ale Guvernului Federației Ruse continuă să reprezinte o amenințare neobișnuită și extraordinară la adresa securității naționale, politicii externe și economiei Statelor Unite. Din acest motiv, starea de urgență națională trebuie să continue în vigoare după 15 aprilie 2025”, se arată în notificare.
Documentul menționează că Rusia continuă să reprezinte o amenințare la adresa alegerilor libere și a instituțiilor democratice din Statele Unite și aliații săi.
De asemenea, se menționează participarea și asistența acordată la atacuri cibernetice împotriva Statelor Unite, promovarea și utilizarea corupției transnaționale pentru a influența guvernele străine, activități împotriva disidenților sau jurnaliștilor, subminarea securității în țări și regiuni critice pentru securitatea națională a SUA și încălcarea principiilor de drept internațional stabilite, cum ar fi respectarea integrității teritoriale a statului.
Pe 15 aprilie 2021, Biden a declarat stare de urgență în temeiul Ordinului Executiv 14024 pentru a aborda amenințarea reprezentată de activitățile rău intenționate ale guvernului rus. Pe 8 martie 2022, Biden a emis Ordinul Executiv 14066, care a extins domeniul de aplicare al stării de urgență, urmat de alte câteva ordine executive care extind sancțiunile împotriva Rusiei.