SUA își mențin pumnul de fier. Trump prelungește sancțiunile împotriva regimului de la Moscova

13 Apr. 2025, 11:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Apr. 2025, 11:53 // Actual //  Ursu Victor

Sancțiunile sunt motivate de implicarea Rusiei în atacuri cibernetice, corupție transnațională, subminarea securității în regiuni critice pentru SUA.

De asemenea, Rusia este acuzată de influențarea alegerilor și instituțiilor democratice din SUA și aliații săi.

Sancțiunile au fost inițial impuse în 2021 prin Ordinul Executiv 14024 și extinse ulterior prin alte ordine executive.

Președintele SUA, Donald Trump, a prelungit sancțiunile impuse de Biden Rusiei în 2021, anunță Pravda.

Trump a prelungit ordinele executive impuse de Biden, care au impus starea de urgență Rusiei și au permis sancțiuni împotriva acesteia pentru încă un an. „Activitățile străine dăunătoare specificate ale Guvernului Federației Ruse continuă să reprezinte o amenințare neobișnuită și extraordinară la adresa securității naționale, politicii externe și economiei Statelor Unite. Din acest motiv, starea de urgență națională trebuie să continue în vigoare după 15 aprilie 2025”, se arată în notificare.

Documentul menționează că Rusia continuă să reprezinte o amenințare la adresa alegerilor libere și a instituțiilor democratice din Statele Unite și aliații săi.

De asemenea, se menționează participarea și asistența acordată la atacuri cibernetice împotriva Statelor Unite, promovarea și utilizarea corupției transnaționale pentru a influența guvernele străine, activități împotriva disidenților sau jurnaliștilor, subminarea securității în țări și regiuni critice pentru securitatea națională a SUA și încălcarea principiilor de drept internațional stabilite, cum ar fi respectarea integrității teritoriale a statului.

Pe 15 aprilie 2021, Biden a declarat stare de urgență în temeiul Ordinului Executiv 14024 pentru a aborda amenințarea reprezentată de activitățile rău intenționate ale guvernului rus. Pe 8 martie 2022, Biden a emis Ordinul Executiv 14066, care a extins domeniul de aplicare al stării de urgență, urmat de alte câteva ordine executive care extind sancțiunile împotriva Rusiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Apr. 2025, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Apr. 2025, 17:31 // Actual //  Ursu Victor
Lider al pieţei a fost grupul american Apple, cu o cotă de 19%, în pofida provocărilor cu care s-a confruntat / Foto: Profimedia Images

Grupul american Apple a avut cele mai mari vânzări de smartphone-uri în primul trimestru al acestui an, graţie lansării modelului iPhone 16e şi a cererii puternice în ţări precum Japonia şi India, arată datele publicate luni de firma de cercetare de piaţă Counterpoint Research, relatează Reuters, potrivit Agerpres, citat de antena3.ro.

„În conformitate cu estimările noastre actuale, anunţul tarifelor nu a dus la o creştere majoră a cererii din cauza incertitudinilor cu privire la tarife şi politici. În condiţiile în care tarifele au fost anunţate în aprilie, nu au avut un impact asupra cererii de iPhone în primul trimestru din 2025”, a declarat analistul şef de la Counterpoint, Ankit Malhotra.

În primele trei luni ale acestui an, piaţa mondială de smartphone a crescut cu 3% în ritm anual. Scăderile de pe pieţele dezvoltate au fost contracarate de creşterea din China şi continuarea revenirii vânzărilor pe pieţele emergente cheie din America Latină, Asia-Pacific, Orientul Mijlociu şi Africa.

Lider al pieţei a fost grupul american Apple, cu o cotă de 19%, în pofida provocărilor cu care s-a confruntat pe o serie de pieţe importante. Vânzările Apple în SUA, Europa şi China fie au stagnat, fie au scăzut. Însă Apple a înregistrat o creştere de două cifre a vânzărilor în Japonia, India, Orientul Mijlociu, Africa şi Asia de Sud-Est.

Pe locul secund s-a situat grupul sud-coreean Samsung, cu o cotă de 18%. Cercetătorii subliniază că Samsung a avut un început lent de an, din cauza lansării târzii a seriei S25, dar vânzările şi-au revenit după lansarea modelului principal S25 şi a noilor versiuni de telefoane seria A.

Topul primilor cinci producători este completat de producătorii chinezi Xiaomi (14%), vivo (8%) şi OPPO (8%).

În pofida creşterii de 3% din primul trimestru, analiştii de la Apple Counterpoint Research se aşteaptă ca, pe ansamblul anului 2025, piaţa de smartphone să se contracte uşor comparativ cu 2024, din cauza incertitudinilor economice şi tarifelor vamale impuse de preşedintele SUA, Donald Trump.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU