Țara care a doborât toate recordurile de viteză la internet. Este aproape dublu față de performanța anterioară

19 Iul. 2021, 18:13
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Iul. 2021, 18:13 // Actual //  MD Bani

Japonia a dezvoltat o nouă tehnologie care a doborât toate recordurile de viteză la transmiterea datelor. Această tehnolgie ar putea schimba total experința utilizatorilor.

Datorită unui cablu optic întins pe 3.000 de kilometri, echipa de ingineri a reușit să atingă o viteză de transfer de 319 terabiți pe secundă (Tb/s). Este ceva ce, până acum, nu a mai fost atins. Recordul inițial era de 178 tb/s.

Potrivit informațiilor, progresele vor putea fi implementate destul de curând întrucât infrastructura este compatibilă cu noua tehnologie.

Recordul a fost stabilit de o echipă de oameni de știință și ingineri condusă de fizicianul Benjamin Puttnam de la Institutul Național al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor din Japonia (NICT).

Noul sistem își începe procesul de transmisie cu un laser pe pieptene cu 552 canale lansat la diferite lungimi de undă. Aceasta este apoi trimisă prin modulație cu polarizare dublă, astfel încât unele lungimi de undă merg înainte de altele, pentru a genera mai multe secvențe de semnal – fiecare dintre ele fiind la rândul său direcționată într-unul dintre cele patru nuclee din fibra optică. Datele transmise prin acest sistem se deplasează prin 70 km de fibră optică, până când atinge amplificatoarele optice pentru a spori semnalul pentru călătoria sa lungă. Dar există și mai multă complexitate: semnalul trece prin două tipuri noi de amplificatoare de fibre, unul dopat în tuliu, celălalt în erbiu, înainte ca acesta să-și continue drumul, într-un proces convențional numit amplificare Raman.

 

 

Realitatea Live

16 Mai 2025, 12:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 12:28 // Actual //  Ursu Victor

Ucraina a pierdut cel puțin 770 de milioane de dolari în urma unor contracte internaționale de armament neexecutate sau parțial onorate, potrivit unei investigații realizate de Financial Times. Sumele, plătite în avans de-a lungul celor peste trei ani de război cu Rusia, au fost destinate achiziției de arme și muniții esențiale pentru front, însă marfa fie nu a fost livrată, fie a fost incompletă sau de calitate inacceptabilă.

Potrivit sursei citate, aceste pierderi reprezintă o parte semnificativă din bugetul anual al Ucrainei pentru înarmare, estimat între 6 și 8 miliarde de dolari. Problemele au apărut atât din cauza furnizorilor străini, cât și a posibilelor abateri și nereguli interne în procesul de achiziții.

Autoritățile ucrainene investighează zeci de contracte semnate cu brokeri internaționali de armament. În unele cazuri, au fost deschise dosare penale pe numele unor oficiali din Ministerul Apărării, printre care Toomas Nahkur și Oleksandr Liev, responsabili de politica tehnico-militară. Cei doi, împreună cu reprezentanți ai companiei „Lvivskii Arsenal” și ai unei firme străine, sunt suspectați că ar fi încercat să delapideze circa 36,2 milioane de dolari dintr-un contract pentru achiziția a 100.000 de obuze de mortier din Croația. Suma de 12,5 milioane dolari, plătită în avans, ar fi fost deturnată de intermediari pentru activități fără legătură cu livrarea armamentului.

Ambii oficiali neagă acuzațiile și susțin că acționau sub presiune extremă, având ca prioritate găsirea rapidă a muniției, în contextul unui război în desfășurare.

Potrivit Ministerului Apărării, se fac demersuri pentru recuperarea în instanță a 309 milioane dolari din plățile în avans efectuate în cadrul unor contracte considerate între timp imposibil de onorat. Alți 460 de milioane de dolari ar putea fi recuperați prin negocieri amiabile cu furnizorii.

Unul dintre aceste procese a fost câștigat recent de Ucraina la arbitrajul de la Viena, împotriva companiei americane OTL Imports, fondată în 2020 de tânărul antreprenor Tanner Cook. În 2022, compania a încasat un avans de 17,1 milioane dolari pentru furnizarea de muniție, însă nu a livrat niciun produs.

Ancheta FT arată că în prima jumătate a anului 2022, prețurile la muniția de calibru sovietic au crescut de patru ori din cauza cererii explozive. În acel context, Cook ar fi promis livrări din Serbia, printr-o intermediere cu firma ucraineană de stat „Progres”, dar anchetele arată că firma sa nu avea licențele necesare pentru export.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO