Elveţia ar putea deveni prima ţară europeană care interzice pesticidele artificiale. Inderdicția va fi impusă dacă, în urma referendumului din 13 iunie se va vota. Țara speră ca inițiativa să fie susținută și să declanşeze interdicţii similare şi în alte ţări.
La nivel global, numai Bhutan a intezis complet folosirea pesticidelor artificiale. În Elveția, dacă inițiativa va fi susținută, va fi interzisă utilizarea produselor fabricate de giganţi agro-chimici precum Syngenta din Elveţia şi Bayer din Germania.
O altă iniţiativă care va fi votată în aceeaşi zi are ca scop îmbunătăţirea calităţii apei potabile şi a alimentelor din Elveţia prin oprirea subvenţiilor directe acordate fermierilor care folosesc pesticide artificiale şi antibiotice la animale, scrie Reuters.
În cazul în care legea va fi adoptată, propunerile oferă fermierilor o perioadă de tranziţie până la 10 ani, ceea ce ar permite Elveţiei să devină un pionier în alimentele ecologice, precum şi un exemplu pentru restul lumii, a spus producătorul elveţian de vinuri Roland Lenz.
„Apa curată, unul dintre fundamentele vieţii, este pusă în pericol”, a spus Lenz, un fermier de culturi ecologice în vârstă de 51 de ani, a cărui podgorie este înconjurată de fermieri care se opun iniţiativei.
„Consecinţele neutilizării acestora sunt clare: mai puţine produse regionale, preţuri mai mari şi mai multe importuri. Acest lucru nu este în interesul consumatorilor şi nici în interesul mediului”, a spus un purtător de cuvânt al Syngenta.
„Cu un vot „Da ”pentru ambele iniţiative, vom trece în cele din urmă de la epoca chimică înapoi la epoca organică”, a spus Roland Lenz.
Iniţiativa privind apa curată doreşte ca fermierii să nu mai folosească furaje importate pentru animale, să restricţioneze numărul de vaci, porci şi găini din Elveţia, împreună cu gunoiul de grajd pe care îl produc, care poate polua apa potabilă.