Țările unde e cel mai scump să locuiești! Una dintre ele este destinația preferată a moldovenilor

10 Mai 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Mai 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

GOBankingRates a realizat un top 50 al țărilor unde costul vieții este extrem de scump. Pe locul întâi este Singapore, unde chiria costă aproximativ 3.000 de dolari pe lună.

Studiul a strâns sondaje din întreaga lume pentru a găsi locurile în care oamenii se luptă din greu pentru a acoperi costurile vieții de zi cu zi. Studiul a inclus și puterea de cumpărare locală pentru fiecare țară. În general, cu cât costul total al vieții este mai mare și cu cât puterea de cumpărare este mai mică, cu atât țara s-a clasat mai sus pe această listă a celor mai scumpe locuri de locuit.

Cât costă chiria în Elveția

Pe locul al doilea este Elveția, unde chiria ajunge la 1.640 de dolari pe lună. Tot aici, impozitul pe venit la nivel mondial poate ajunge până la 40%.

Ești taxat inclusiv dacă locuiești în propria ta casă. Locul al treilea este ocupat de Elveția, unde chiriașii plătesc în jur de 1.440 de dolari pe lună și unde mâncare este foarte scumpă. Următoarele țări din acest top sunt Irlanda, Malta, Norvegia, Liban, Australia, Israel, Noua Zeelandă și Luxemburg. Chiar dacă o țară are chirie ieftină și prețuri de chilipir la alimente, ar putea fi scumpă în alte privințe. Taxele mari, salariile mici și costurile de transport peste medie pot contribui la un cost ridicat al vieții pentru rezidenți.

Pe ce loc e Grecia

Și Grecia a fost inclusă în sondaj.

În continuare, în topul celor mai scumpe țări găsim, începând de la locul al 11-lea, Luxemburg, Cipru – unde chiria este de 862 de dolari pe lună, Trinidad și Tobago, Venezuela (unde puterea de cumpărare este extrem de mică), Canada (chiria de 1,126 de dolari pe lună), Nigeria (758 de dolari chirie și servicii de Sănătate scumpe), Danemarca, Uruguay, Panama, iar pe locul 20 este preferata românilor…Grecia! Aici, chiria costă în media 419 dolari pe lună.

În top mai sunt și următoarele țări în care e destul de scump să trăiești: Olanda, Italia, Franța, Coreea de Sud, Republica Dominicană, Costa Rica, Suedia, Qatar, Belgia, Austria, Finlanda, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, Albania, Iran, Slovenia, Chile, Belarus, Germania, Letonia, Slovacia, Serbia, Portugalia, Japonia, Estonia, Iordania, Ungaria, Guatemala și Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2025, 10:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 10:25 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei anunță că, în luna aprilie 2025, volumul total al depozitelor noi atrase la termen a crescut cu 9,4%, atingând valoarea de 4,44 miliarde lei, comparativ cu luna martie. Evoluția a fost impulsionată în special de creșterea spectaculoasă a depozitelor în valută, care s-au majorat cu 81,3%, până la 1,95 miliarde lei.

În schimb, depozitele atrase în moneda națională au scăzut cu 16,5%, coborând la 2,49 miliarde lei, ceea ce a redus ponderea acestora în total la doar 56,2%.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în lei a crescut cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 4,83%, în timp ce dobânda la depozitele în valută a crescut ușor la 1,33%.

Cele mai populare termene de constituire a depozitelor au fost între 2 și 5 ani (61,2% din total), urmate de cele cu termen între 6 și 12 luni (16,1%).

Depozitele atrase de la populație au totalizat 2,97 miliarde lei, în scădere cu 3,1% față de luna martie. Totuși, comparativ cu aprilie 2024, depozitele persoanelor fizice în moneda națională s-au dublat aproape (+80,6%), iar cele în valută au crescut cu 36,6%.

Dobânda medie oferită pentru depozitele în lei ale persoanelor fizice a crescut la 5,16% (+0,46 p.p.), iar pentru cele în valută la 1,35% (+0,17 p.p.).

Depozitele firmelor în moneda națională au scăzut cu 25,4%, ajungând la 537 milioane lei, în timp ce cele în valută s-au majorat de 3,4 ori, până la 924,4 milioane lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, depozitele în valută ale companiilor sunt de 3,5 ori mai mari, ceea ce sugerează o mutare clară a economiilor către valute străine.

Dobânda medie la depozitele companiilor în lei a scăzut semnificativ cu 0,50 p.p., la 3,65%, iar la cele în valută a coborât la 1,30% (-0,24 p.p.).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO