Tatiana Bubucea, producătoare de „vin” de coacăză: Această afacere este unica ce mă ține legată de Republica Moldova

09 Iul. 2021, 09:57
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
09 Iul. 2021, 09:57 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Tatiana Bubucea împreună cu soțul au lansat o afacere de familie încă în 2015, când au luat decizia de planta coacăză în satul Ciuciuleni, raionul Hîncești. Toate cheltuielile au fost acoperite din resursele proprii după ce au lucrat peste hotare. Mai nou, începând cu 2020, cuplul a început să producă „vin” și oțet de coacăză.

Înainte de a se lansa, Tatiana spune că s-au informat foarte mult despre coacăză și proprietățile ei, ca într-un final să o îndrăgească nespus.

„Am plantat coacăza în 2015. Înainte de a lua decizia, am citit articole despre beneficiile acestei plante și am îndrăgit-o foarte mult. Aceste pomușoare sunt foarte bogate în vitamina C, complexul vitaminelor B, antioxidanți. Ne-am dorit să cultivăm ceea ce vom consuma noi înșine cu plăcere.”

Tatiana a ales soiul de coacăza „Titania”, care se deosebește prin parfumul deosebit.

Referitor la producerea de „vin”, antreprenoarea spune că a început pentru consumul familiei și prietenilor, apoi a început să-l vândă.

Tatiana spune că nu este un specialist în vinuri, dar poate spune că vinul de coacăză diferă prin gust și tehnologie.

„Nu sunt un specialist ca să spun exact prin ce se deosebește de vinul din struguri. Cu siguranță diferă prin gust, prin tehnologia care se produce, este un vin de desert, fiindcă este dulce.”

”Antreprenoarea spune că clienții rămân impresionați de gustul vinului. Ei spun că este un vin deosebit, care chiar merită a fi băut. Doamnele/domnișorele consideră că acesta poate fi considerat „vinul doamnelor”, iar bărbații spun că nici ei nu ar refuza o asemenea băutură.”

Totuși, Tatiana spune că gusturile nu se discută și fiecare produs are consumatorul său.

„Vinul” de coacăză este produs după tehnologia cidrului. Din cauza că băutura este produsă din fructe și nu din struguri nu poate fi numit cu adevărat vin.

Cu părere de rău, antreprenoarea spune că a întâmpinat și continuă să  întâmpine dificultăți, potrivit ei, în Republica Moldova, legislația este prea complicată pentru oamenii simpli și spune din experința ei că este nevoie de mult timp pentru a afla exact de acte ai nevoie.

„Legislația la noi este prea complicată pentru un om simplu care este prins în muncă, mai ales la câmp și nu este atât de accesibilă. Noi strângeam informația pe bucăți din diferite surse. La noi dacă este o lege, legea are și hotărâri de guvern care completează această lege și trebuie să consulți fiecare în parte.”

Tatiana a oferit exemplul Angliei, unde toată informația pentru a deschide o întreprindere și alte întrebări este disponibilă pe un singur site, inclusiv cu tutoriale, acte necesare și toți pașii pe care ai nevoie să-i întreprinzi. În caz că ceva nu îți este clar este poți apela la servicii de consultanță gratuite, ceea ce la noi lipsește.

De asemenea, în țara noastră lipsește susținerea statului pentru producători, în loc să faciliteze unele procese, ei preferă să amendeze, ceea ce nu este corect, întrucât mulți dintre producători nu au studii juridice și nu cunosc multe informații, care sunt mai greu de accesat.

De asemenea, antreprenoarea spune că a întâmpinat dificultăți când a încercat să ajungă să-și vândă producția în supermarket. Ea spune că contractul oferit este în defavoarea producătorului.

O altă dificultate cu care s-a confruntat a fost prețul mic oferit de cumpărătorii en-gros, ei ofereau un preț de până la 20 de lei, când pe piață coacăza costa 40 de lei, fapt ce s-a întâmplat cu câțiva ani în urmă.

Pe lângă aceste dificultăți, Tatiana a menționat și avantajele unei afaceri în domeniului vinului și oțetului de coacăză.

„În primul rând este un produs de nișă în Republica Moldova, încă nu există nimeni care produce cidru din coacăză pe piața noastră și nu în ultimul rând băutura este pe placul oamenilor. După care ar fi mai ușor să se lanseze pe piața internațională.”

Tatiana speră să obțină și să legalizeze totul pentru a exporta produsul, întrucât mulți oameni de peste hotare sunt interesați de acest produs.

Antreprenoarea spune că această afacere înseamnă foarte mult pentru ea, este ceea ce o mai ține în Republica Moldova, întrucât ea deja are un serviciu foarte bun în Anglia.

„Această afacere pentru mine însemnă foarte mult. Am investit suflet, dragoste, am avut emoții și așteptări foarte mari de la afacerea asta. Nu poți să faci nimic în Republica Moldova fără să-ți placă ceea ce faci. Este ca o speranță pentru mine că aș putea să reușesc. Este unica speranță pentru care m-aș întoarce în Republica Moldova, dacă eșuează chiar nu mă întorc. Afacerea asta încă mă ține legată de Republica Moldova.”

Ea recunoaște că dacă nu ar fi avut suport de peste hotare afacere ar fi falimentat la fel ca altele din Republica Moldova.

Anul acesta, pentru prima data au participat la un târg al producătorilor locali care s-a desfășurat pe data de 3 – 4 iulie la Chișinău, în parcul Alunelul. Ea spune că a fost o experiență deosebită.

„Este unica noastră experință la târg, o experință foarte frumoasă, organizatorii sunt bravo. Pot să zic că se depune suflet și într-adevăr au scopul de a susține producătorii, fără interese ascunse.”

Tatiana spune că târgurile sunt binevenite pentru producătorii autohtoni, une se pot manifesta și pot interacționa direct cu consumatorii.

„Este unica posibilitate pentru noi (producătorii) să comunicăm direct cu consumatorii. Ei sunt siguri că vorbesc cu producătorii, iar noi avem șansa să îi cunoaștem, să stabilim careva legături. Dacă sunt mulțumiți de produse deja ne contactează în direct.”

 

 

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO