Tensiunile din Orientul Mijlociu se temperează: Prețul petrolului se prăbușește cu aproape 5%!

28 Oct. 2024, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Oct. 2024, 10:23 // Actual //  Ursu Victor

Prețurile petrolului au scăzut cu peste 3 dolari pe baril luni, în urma unei relaxări a tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu. Răspunsul Israelului la Iran în weekend nu a vizat infrastructura petrolieră și nucleară, ceea ce a avut un impact pozitiv asupra livrărilor de energie.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 4,27%, ajungând la 72,8 dolari pe baril, în timp ce petrolul WTI s-a ieftinit cu 4,46%, atingând 68,58 dolari pe baril.

În dimineața zilei de sâmbătă, zeci de avioane de vânătoare israeliene au lansat trei serii de atacuri asupra unor instalații militare, inclusiv asupra unor obiective care produceau combustibil pentru rachete, situate în apropierea Teheranului și în vestul Iranului.

Analizând situația, experții au observat că premiul pentru riscurile geopolitice, care fusese inclus în prețurile petrolului în așteptarea unui răspuns din partea Israelului, s-a evaporat. „Scenariul atacurilor aeriene, mai restrâns decât se anticipase și care nu a vizat infrastructura petrolieră, a generat speranțe pentru o de-escaladare, ceea ce a dus la reducerea premiului de risc cu câteva dolari pe baril,” a declarat Sol Kavonik de la MST Marquee.

„Piața va aștepta confirmări că Iranul nu va răspunde în săptămânile următoare, ceea ce ar putea duce din nou la creșterea premiului de risc.”

CITI a revizuit în scădere prognoza prețului pentru Brent în următoarele trei luni, stabilind-o la 70 de dolari pe baril, comparativ cu 74 de dolari, având în vedere diminuarea premiului de risc în viitorul apropiat, conform unei note semnate de analiștii conduși de Max Leyton.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Ian. 2025, 16:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Ian. 2025, 16:53 // Actual //  bani.md

2025 și 25 de ani de activitate în domeniul producerii de ape minerale, băuturi răcoritoare și ape potabile. Este vorba despre compania GELIBERT, din Sângerei, administrată de Vasile Bejenari, care și-a consolidat poziția ca lider pe piața locală, demonstrând o creștere remarcabilă susținută de investiții și inovație.

În perioada 2022-2024, GELIBERT a beneficiat de sprijin financiar sub formă de granturi nerambursabile prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), finanțate de Uniunea Europeană și Guvernul Republicii Moldova.

„Primul nostru proiect, axat pe internaționalizare, a avut o valoare de 4 milioane de lei, din care 2 milioane au fost acordate sub formă de grant. Al doilea proiect a fost dedicat retehnologizării și eficienței energetice, cu o investiție totală de 3,5 milioane de lei și un grant de 1,76 milioane de lei”, a specificat antreprenorul.

Granturile au permis companiei să achiziționeze o linie modernă de îmbuteliere și una pentru suflarea sticlelor PET. Vasile Bejenari a evidențiat impactul pozitiv al acestor granturi:

„Aceste două proiecte ne-au permis dezvoltarea și modernizarea întreprinderii, crescând sustenabilitatea și competitivitatea produselor noastre pe piața locală și internațională.”

El a adăugat că, fără susținerea Guvernului Republicii Moldova și a Uniunii Europene, compania ar fi fost nevoită să recurgă la credite bancare pentru finanțare.

Sprijinul UE a fost esențial pentru dezvoltarea companiei. În cadrul unei vizite la GELIBERT, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a subliniat importanța colaborării dintre UE și întreprinderile locale în promovarea creșterii economice și a inovației.

Datorită suportului financiar al UE, s-a îmbunătățit calitatea apei potabile îmbuteliate de către companie și a fost posibilă dotarea acesteia cu echipamente performante care asigură eficiența energetică și reduce emisiile de carbon.

Pe măsură ce GELIBERT sărbătorește un sfert de secol de activitate, își reafirmă angajamentul de a continua inovarea și extinderea pe noi piețe, menținând standarde înalte de calitate, cu sprijinul constant al Uniunii Europene și al programelor naționale de dezvoltare.

Programul de creștere a competitivității la export și internaționalizarea IMM al ODA este destinat întreprinderilor mici și mijlocii care își doresc să investească pentru extinderea spre alte piețe. Suportul financiar nerambursabil al acestui program fiind de până la 600 000 MDL. 

Programul de Retehnologizare și eficiență energetică a IMM își propune să sporească gradul de performanță a întreprinderilor, să schimbe echipamentele și utilajele ineficiente și să optimizeze costurile de producere prin măsuri de eficiență energetică. Grantul ste în sumă de 2.000.000 lei, finanțare nerambursabilă. 

Înregistrează-te aici:  https://formular.oda.md/aplica/#/244

Detalii și consultanță la numărul de telefon: 0 -22 -21-16-63

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală