Tinerii din Moldova vor fi ajutați să obțină o calificare recunoscută și un loc de muncă acasă

24 Iun. 2022, 13:13
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
24 Iun. 2022, 13:13 // Oameni şi Idei //  MD Bani

În perioada 30 iunie – 1 iulie 2022 la „Radisson Blu Leogrand Hotel” din Chișinău va fi organizată conferința națională „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă” scopul căreia este de a identifica oportunități de formare, dar și perspective de angajare în funcție de nevoile pieței muncii pentru a îmbunătăți competențele tinerilor și a le spori șansele de angajare. Astfel, timp de două zile vor fi organizate o serie de activități, ateliere, dar și un târg al locurilor de muncă.

Rata de ocupare a tinerilor este de circa 30% în Republica Moldova, iar pentru a obține un loc de muncă după finalizarea studiilor, tinerii au nevoie în medie de 3 ani.

În acest context, în cadrul evenimentului vor fi abordate subiecte de prevenire a migrației, măsuri de suport dedicate tinerilor astfel încât să obțină un loc de muncă acasă, orientarea formării profesionale spre necesitățile pieții muncii și asigurarea domeniilor prioritare ale economiei naționale cu specialiști înalt calificați.

În prima zi a evenimentului, participanții vor fi familiarizați cu provocările și perspectivele tinerilor privind sistemul educațional la nivel național, regional și sectorial, inițiativa germano-sârbă pentru creștere durabilă și ocupare a forței de muncă, avantajele învățământului dual în Republica Moldova, dar și o serie de ateliere paralele referitoare la serviciile publice locale de infrastructură și mentenanță tehnică, dar și a clădirilor ecologice și a eficienței energetice în construcții.

În cea de-a doua zi vor fi discutate concluziile enunțate și acțiunile ce urmează a fi întreprinse pe termen scurt, mediu și lung și va fi organizat un târg al locurilor de muncă. Platforma va reuni companii cu o gamă diversă de oferte de angajare și instituții de învățământ profesional tehnic cu oportunități educaționale avantajoase.

Evenimentul va găzdui peste 100 de participanți, reprezentanți ai Guvernului și ai administrației publice locale, ai mediului academic, ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic, ai asociațiilor de business, conducători și reprezentanți ai companiilor, ai mediul asociativ, investitori, reprezentanți ai ambasadelor și donatorilor.

Evenimentul este organizat de Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO