Trei profesii care nu vor dispărea prea curând

27 Sept. 2022, 10:03
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
27 Sept. 2022, 10:03 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Auzim deseori că tehnologia și evoluția acesteia ne vor lua locurile de muncă și, într-adevăr, în anumite domenii oamenii vor fi înlocuiți cu mașinării. Însă, o mașinărie sau o tehnologie – oricât de avansată ar fi – nu va putea înlocui vreodată acea atingere umană, cunoștințele și experiența adunate de-a lungul timpului de un profesionist în carne și oase.

Pe lângă asta, există o mulțime de informații – tot de oameni alcătuite – care se schimbă atât de rapid încât tehnologia nu poate să le asimileze într-un timp scurt. Astfel de profesii sunt cele de responsabil cu protecția datelor personale, designer sau trainer, spre exemplu.

Iată trei profesii care nu vor dispărea prea curând de pe piață și motivele pentru care specialiștii din acest domeniu nu vor rămâne fără locuri de muncă.

1. Responsabil de protecția datelor personale

Această meserie este nouă, dacă este să o comparăm cu altele care există de ani de zile.

De câțiva ani, s-a instituit în Uniunea Europeană o lege care oferă protecție datelor personale pe care oamenii le împărtășesc cu diverse afaceri.

Responsabilul de date personale – fie că este angajatul permanent al unei companii sau un colaborator punctual – are grijă ca toată documentația legată de acest subiect să fie pusă la punct pentru ca acea companie cu care colaborează să nu aibă probleme juridice grave din această cauză.

De asemenea, el poate să fie la fel de bine consultant și pentru persoane fizice, care doresc să își cunoască drepturile și obligațiile, în general, sau în cazuri particulare, când simt că drepturile le-au fost încălcate.

Având în vedere că aceste legi sunt făcute de oameni, ele se pot schimba de pe o zi pe cealaltă și este deosebit de important ca persoana care se ocupă cu interpretarea acestora să fie la curent cu toate noutățile.

Mai mult decât atât, este nevoie de o abordare umană atunci când vine vorba despre explicat și interpretat legi, așa că este clar că nu va dispărea în curând această meserie.

2. Designer

Când spunem designer ne referim atât la cel care se ocupă de branding, de UI/UX, de haine sau de interior.

Un designer trebuie să înțeleagă ce se întâmplă în mintea clienților și să transpună aceste dorințe în rezultatul final al lucrării sale, oricare ar fi acesta.

Un soft anume va înțelege în mare despre ce este vorba în proiectul pe care trebuie să îl ducă la capăt, însă, atunci când vine vorba despre nuanțe și detalii, acestea vor putea fi puse în practică doar de o minte și de o mână de om.

Așa că, dacă ești o fire creativă și îți place să lucrezi cu oameni în același timp, atunci nu ezita să mergi spre această carieră, încă de viitor!

3. Trainer

Învățarea pe cont propriu a avut la un moment dat un mare avânt, însă parcă acum nu mai este la fel de confortabil să te uiți la un video și mai apoi să tragi tu concluziile care îți sunt la îndemână.

Procesul de învățare presupune, de obicei, două persoane: trainerul, sau cel care predă, și cel care învață.

Pentru a nu exista lacune de-a lungul acestui proces, cel mai ușor este să existe o interacțiune live între aceștia doi, sau în grup, în funcție de tipul de curs despre care vorbim.

Încă de mici suntem obișnuiți să învățăm alături de cineva – fie că vorbim despre părinți și familie sau învățători, așa că și acum, adulți fiind, ni se potrivește mai bine acest stil atunci când vine vorba despre cursuri de perfecționare sau de reconversie profesională.

Aceste 3 meserii fac parte din grupul celor care nu vor dispărea prea curând, așadar merită să investești timp și resurse financiare pentru a te dezvolta în aceste direcții.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 14:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 14:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministerul Economiei a aprobat primul ajutor de stat destinat industriei alimentare, în valoare de 30 de milioane de lei, pentru compania Imcomvil Grup. Firma are legături comerciale directe cu gigantul rus SolPro – parte a imperiului „Rusagro”, deținut de oligarhul Vadim Moșkovici, aflat sub sancțiuni internaționale și arestat recent pentru fraudă și corupție la nivel înalt.

Imcomvil Grup, companie moldovenească specializată în producția de snacksuri și distribuția de produse alimentare, va deveni primul beneficiar al ajutorului de stat pentru investiții în industrie. Potrivit autorităților, compania va primi aproape 30 de milioane de lei, sub formă de granturi și facilități fiscale.

Concret, 7,5 milioane de lei vor fi acordate ca grant nerambursabil, iar 22,7 milioane de lei reprezintă scutiri de 50% din impozitul pe venit, în cadrul mecanismului guvernamental de susținere a investițiilor în industrie.

Imcomvil Grup va investi din surse proprii circa 60 de milioane de lei, care vor fi folosiți pentru modernizarea infrastructurii, optimizarea proceselor operaționale și instalarea de echipamente moderne. Planul investițional prevede crearea a cel puțin 60 de noi locuri de muncă.

Compania este deținută de soții Viaceslav și Lilia Curchi, și furnizează produse alimentare pentru sectorul HoReCa, fiind distribuitor oficial al unor branduri internaționale precum Heinz, Corny, dar și al companiei ruse SolPro, cunoscută pentru marca „Московский провансаль”.

SolPro face parte din grupul Rusagro, controlat de oligarhul rus Vadim Moșkovici, aflat sub sancțiuni internaționale și arestat recent în Rusia pentru fraudă și abuz de putere. Acesta este cunoscut drept „regele maionezei” în mediul de afaceri rusesc.

Programul de ajutor de stat vizează susținerea investițiilor în industrii strategice precum electronica, industria chimică, farmaceutică, auto, textilă, a materialelor de construcție și industria alimentară.

Mecanismul de sprijin presupune returnarea a până la 60% din valoarea investiției, din care 25% sub formă de grant și 75% prin reducerea cu 50% a impozitului pe venit.

Bugetul total alocat pentru anul 2025 este limitat la aproximativ 200 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că numărul beneficiarilor va fi redus, iar selecția este competitivă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ