EnergBank, care ocupă locul 8 după active pe piața bancară din Republica Moldova, se pregătește să demareze un proces amplu de digitalizare, conform declarațiilor noului CEO, Andrei Stamatian. Primul pas în această direcție va fi îmbunătățirea aplicației de mobile banking a băncii, care, deși funcțională, necesită dezvoltare și îmbunătățiri semnificative.
„Vom continua cu dezvoltarea de produse de creditare digitale și cu onboarding online al clienților, așa cum s-au dezvoltat și la băncile din România”, a specificat Stamatian, pentru profit.ro, subliniind importanța adaptării la noile cerințe ale pieței financiare.
Stamatian a evidențiat că procesul de digitalizare presupune nu doar îmbunătățirea tehnică a serviciilor, ci și o schimbare a mentalităților la nivelul instituției și a clientelei. El a subliniat că digitalizarea este o direcție firească, mai ales în contextul în care banca are ca acționar un fintech estonian, Iute Group, care a cumpărat EnergBank în urma înființării în Republica Moldova a Iute Credit în 2008.
Potrivit lui Stamatian, principalul obstacol pentru piața bancară din Republica Moldova este nivelul redus al disponibilităților financiare ale oamenilor. Cu toate acestea, el a remarcat că creșterea economică din ultima perioadă indică existența unui potențial bun.
EnergBank, care a fost plasată sub administrare specială înainte de preluarea de către Iute Credit, a trecut printr-o serie de schimbări la nivelul conducerii în ultimii ani. Andrei Stamatian a preluat funcția de CEO la patru luni după plecarea fostului Președinte, Lilian Guzun.
Piața bancară din Republica Moldova se află într-un proces de restructurare și reașezare, după un scandal financiar major din urmă cu câțiva ani, când o fraudă de 1 miliard de dolari a zguduit sistemul bancar. În prezent, procesul de curățare este îndrumat și de președinta Băncii Naționale a Republicii Moldova, Anca Dragu, care a preluat funcția la finele anului trecut.