Un bancher din România vrea să facă „revoluție” la o instituție financiară din Republica Moldova

23 Ian. 2024, 13:56
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
23 Ian. 2024, 13:56 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

EnergBank, care ocupă locul 8 după active pe piața bancară din Republica Moldova, se pregătește să demareze un proces amplu de digitalizare, conform declarațiilor noului CEO, Andrei Stamatian. Primul pas în această direcție va fi îmbunătățirea aplicației de mobile banking a băncii, care, deși funcțională, necesită dezvoltare și îmbunătățiri semnificative.

„Vom continua cu dezvoltarea de produse de creditare digitale și cu onboarding online al clienților, așa cum s-au dezvoltat și la băncile din România”, a specificat Stamatian, pentru profit.ro, subliniind importanța adaptării la noile cerințe ale pieței financiare.

Stamatian a evidențiat că procesul de digitalizare presupune nu doar îmbunătățirea tehnică a serviciilor, ci și o schimbare a mentalităților la nivelul instituției și a clientelei. El a subliniat că digitalizarea este o direcție firească, mai ales în contextul în care banca are ca acționar un fintech estonian, Iute Group, care a cumpărat EnergBank în urma înființării în Republica Moldova a Iute Credit în 2008.

Potrivit lui Stamatian, principalul obstacol pentru piața bancară din Republica Moldova este nivelul redus al disponibilităților financiare ale oamenilor. Cu toate acestea, el a remarcat că creșterea economică din ultima perioadă indică existența unui potențial bun.

EnergBank, care a fost plasată sub administrare specială înainte de preluarea de către Iute Credit, a trecut printr-o serie de schimbări la nivelul conducerii în ultimii ani. Andrei Stamatian a preluat funcția de CEO la patru luni după plecarea fostului Președinte, Lilian Guzun.

Piața bancară din Republica Moldova se află într-un proces de restructurare și reașezare, după un scandal financiar major din urmă cu câțiva ani, când o fraudă de 1 miliard de dolari a zguduit sistemul bancar. În prezent, procesul de curățare este îndrumat și de președinta Băncii Naționale a Republicii Moldova, Anca Dragu, care a preluat funcția la finele anului trecut.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO