Unde a făcut războiul cele mai mari ravagii economice – Ucraina sau Rusia? Moldova, cea mai mare victimă nonbeligerantă

30 Ian. 2023, 05:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Ian. 2023, 05:33 // Actual //  bani.md

Unde a făcut războiul cele mai mari ravagii economice, în Ucraina sau în Rusia? Moldova, cea mai mare victimă nonbeligerantă

Războiul pornit de Rusia contra Ucrainei a provocat crize mul­ti­ple cu care Europa nu s-a mai întâlnit de decenii. Dar dacă în ţările care nu fac parte din conflict este rău, cu costul traiului la niveluri record, cât de rău este în statele beligerante? Şi unde a lovit criza cel mai dur?

Fondul Monetar Internaţional ia în consi­derare un ajutor financiar de 16 miliarde de dolari (14,7 miliarde euro) pentru Ucraina, o economie de 136 miliarde euro (2020, Eurostat – alte calcule dau cifre mai mari). La aceşti bani s-ar adăuga alte câteva miliarde de euro (până la 18 miliarde de euro) daţi cu ţârâita de Uniunea Europeană. Prea puţin.
Agenţia de evaluare financiară Fitch a avertizat recent că Ucraina pică accelerat spre default. Politico, un site de ştiri şi analize critic la adresa UE, dar nu antieuropean, scrie că Uniunea împinge Ucraina spre incapacitate de plată şi că această ţară, devastată şi paralizată de război, nu are nevoie de împrumuturi, ci de granturi. Inflaţia, un flagel care macină puterea de cumpă­rare şi bunăstarea Euro­pei, a atins 26,6% în decembrie, potrivit datelor băncii cen­trale ucrainene.

Prognoza era de 28%, dar scum­pirile şi-au înce­tinit avansul de­oa­rece retailerii au redus preţurile pro­duselor perisabile, cum ar fi carnea, din cauza cererii mai slabe şi îngrijorărilor că penele de curent vor altera sau distruge alimentele. Scăderea cererii este ceva normal având în vedere prăbuşirea de 30% a economiei anul acesta, după cum arată datele preliminare ale băncii centrale.

Este cel mai puternic colaps de când Ucraina şi-a câştigat independenţa de URSS. Economia ucrai­neană este orientată spre exporturi, mai ales de pro­duse agricole şi materii prime, iar exporturile au căzut şi ele cu 35% în 2022. În realitate, scăderea a fost de aproape 40%.
Apoi, dobânda de politică mo­netară, reperul pentru costul creditului, este de 25%. Cu cât este mai mare, cu atât frânează mai puternic creşterea economică. Însă fără ridicarea dobânzii, in­flaţia nu poate fi oprită. Banca centrală este un pic mai optimistă referitor la evoluţia eco­nomiei anul acesta şi următorul.
Populaţia, afacerile şi economia se adap­tează încet la război, dar cele mai recente deci­zii luate la Moscova sugerează că ţara agre­soare se pregăteşte de un război care va mai dura câţiva ani. În Rusia, stat autoritar, este mai greu cu datele credibile. În primele luni de invazie, Kremlinul a blocat accesul public la un volum fără precedent de date statistice economice.

Analiştii au fost lăsaţi în beznă. Din mai anul trecut, institutul de statistică al Rusiei este condus de un subordonat al consilierului economic al preşedintelui rus Vladimir Putin. Cu aceste mutări făcute, economia rusă pare surprinzător de rezistentă la sancţiunile occi­dentale şi la efortul de război. Banca centrală estimează pentru 2022 o contracţie economică de 3%, iar Putin una de 2,5%. Însă în con­textul internaţional, în timp ce economiile europene cel mai probabil că au evitat rece­siuni dureroase, picajul Rusiei pare enorm. La nivel de PIB, pierderea este mare: sancţiunile occidentale au micşorat economia cu 10%, iar Occidentul încă nu a epuizat toate sacţiunile pe care le poate aplica Rusiei, arată The Moscow Times.

Inflaţia pentru întreg anul trecut este estimată la 12%, cât a fost şi în decembrie, mai mică decât în multe state membre ale UE, deşi pe parcursul anului a atins niveluri mult mai mari, cum ar fi 18% în primăvară.
Astfel de calcule sunt făcute pe baza unui coş de consum cu produse stabilite de statistică. Însă unii analişti atrag atenţia că în cazul statisticii ruse, coşul de consum de acum nu reflectă achiziţiile reale ale cetăţeanului de rând.

Altfel, inflaţia „reală“ ar fi fost, la punctul de vârf, de 66%. Pentru anul acesta, în loc de îmbunătăţiri, mulţi analişti se aşteaptă la accentuarea declinului economic. Banca centrală a dus dobânda de referinţă la 7,5%. Rusia este o economie mică, deşi este cea mai mare ţară, ca suprafaţă, din lume, şi probabl cea mai bogată în resurse naturale.
PIB-ul echivalează cu 1.700 de miliarde de dolari (2021). Pentru o comparaţie, trei state americane au economiile mai mari decât cea rusă. Taiwan, o mică insulă, are un PIB la jumătate din cel rusesc.

Cu una dintre cele mai mici economii din lume, de 10,5 miliarde euro (2020, Eurostat), Republica Moldova este cea mai mare victimă nonbeligerantă a războiului. Inflaţia a fost de 30% în decembrie, iar acesta nu este cel mai mic nivel la care indicatorul a ajuns anul trecut. În toamnă, inflaţia a atins aproape 35%. Preţurile energiei, pentru care mica republică este dependentă de importuri, au explodat. Mâncarea s-a scumpit şi ea ameţitor de mult. Salariile, deşi în creştere, nu pot ţine pasul cu inflaţia, iar acest lucru înseamnă reducerea puterii de cumpărare într-o ţară considerată una dintre cele mai sărace din Europa. Autorităţile moldovene se aşteaptă ca PIB-ul să fi scăzut cu 3% anul trecut. În decembrie, dobânda de referinţă a fost coborâtă de la 21,5% la 20%. FMI a anunţat că oferă asistenţă financiară de 27 milioane dolari pentru bugetul moldovenesc. SUA vor ajută statul cu 30 de milioane de dolari, bani folosiţi pentru plata energiei importate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO