Valoare remitențelor, în creștere cu peste 30% timp de un an. Câți bani au fost trimiși în primele luni ale anului

26 Apr. 2021, 09:52
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
26 Apr. 2021, 09:52 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Volumul transferurilor de bani către Moldova, realizate prin intermediul băncilor comerciale, în favoarea persoanelor fizice, au fost în creștere cu 32,1% timp de un an, în primul trimestru al anului 2021 comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Cuantumul creșterii a însemnat 88 de milioane de dolari.

După cum scrie agenția Infomarket cu trimitere la date oferite de Banca Națională a Moldovei, în martie 2021 volumul remitențelor menționate s-a ridicat la 145,99 milioane USD, o creștere de 28,6% față de luna precedentă (113,53 milioane USD), precum și o creștere de 53 , 5%, comparativ cu martie 2020 (95,13 milioane dolari).

Remitențe în martie. Includ și salariile celor care activează la distanță

În același timp, în martie 2020, cea mai mare sumă lunară de transferuri a fost înregistrată anul acesta. După cum sa menționat în BNM, în structura transferurilor de valute din străinătate în favoarea persoanelor fizice, transferurile în euro în martie 2021 s-au ridicat la 65,7% (+ 8,3 p.p. față de martie 2020), transferurile în dolari SUA – 31,7% (-6,4 pp), iar în ruble rusești – 2,6% (-1,9 pp). În special, în martie 2020, ponderea dolarului în structura transferurilor valutare a fost de 38,1%, euro – 57,4%, iar rubla – 4,5%. După cum sa menționat în BNM, sumele transferurilor de bani din străinătate, efectuate în favoarea persoanelor fizice din Moldova, sunt convertite din moneda inițială a transferului în dolari SUA la cursul de schimb oficial al BNM la data transferului de bani . Atât originea, cât și scopul acestor sume pot fi de altă natură. Acestea includ, pe lângă transferurile migranților moldoveni, și alte transferuri de bani: transferul salariilor către persoane fizice rezidente de la reprezentanțele nerezidenților (instituții financiare internaționale, organizații internaționale, agenți economici străini) în Moldova, transferuri în favoarea cetățenilor străini ședere temporară pe teritoriul Moldovei, pensii sociale, prestații, pensie alimentară. Datele BNM nu includ plăți prin bănci din raioanele de pe malul stâng al Nistrului.

 

Volumul transferurilor de bani către Moldova prin bănci în favoarea persoanelor fizice în 2020 s-a ridicat la 1 miliard USD 486,74 milioane și a crescut cu 21,6%, comparativ cu 2019. Potrivit Băncii Mondiale, transferurile lucrătorilor oaspeți din Moldova în anii diferiți, de la 15% la 30% din PIB-ul țării. Recordul absolut al volumului de transferuri de bani către Moldova din străinătate în favoarea persoanelor fizice prin bănci comerciale a fost în 2008 – 1 miliard USD 660,09 milioane

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău