Vaticanul ar putea pierde 116 milioane EUR. Vinde un imobil de LUX din Londra, aflat în centrul unui scandal financiar

09 Nov. 2021, 08:19
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
09 Nov. 2021, 08:19 // Au Bani //  MD Bani

Vaticanul ar putea pierde peste 100 de milioane de euro prin vânzarea unui imobil londonez aflat în centrul unui scandal financiar.

Această vânzare, aflată în ultimele etape, către fondul american Bain Capital ar urma să aducă 200 de milioane de lire sterline (233 de milioane de euro), cu aproximativ 116 milioane de euro mai puţin decât cele aproximativ 350 de milioane investite de Vatican în 2014, potrivit cotidianului britanic Financial Times, citat de AFP.

Contactaţi de AFP, reprezentanţii Vaticanului nu au dorit să facă declaraţii cu privire la aceste informaţii, relatează Agerpres.

Clădirea de lux de 17.000 de metri pătraţi, situată în districtul londonez Knightsbridge, pe Sloane Avenue 60, se află în prezent în centrul unui amplu proces pentru infracţiuni financiare la Vatican. Zece persoane, printre care şi influentul cardinal Becciu, fostul prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, sunt judecate pentru fraudă, deturnare de fonduri, abuz de putere şi spălare de bani, fiind suspectate de finanţare opacă, prin intermediul unor oameni de afaceri italieni.

Scandalul datează din 2013, când Secretariatul de Stat al Vaticanului a cumpărat la un preţ supraevaluat această clădire în capitala britanică, alocând în acest scop fonduri din Obolo di San Pietro, un fond de donaţii primite de la credincioşii catolici pentru a finanţa acţiunile de caritate ale papilor şi activitatea acestora.

La vremea respectivă, cardinalul Becciu era responsabil de aceste operaţiuni, deoarece deţinea funcţia de substitut pentru Afaceri Generale, post pe care l-a părăsit în 2018 după ce a fost numit de papa Francisc prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.

Scandalul a afectat reputaţia Bisericii Catolice şi pe cea a papei Francisc, care a accelerat în ultimele luni reformele financiare interne pentru a lupta împotriva corupţiei.

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 12:26 // Actual //  Ursu Victor

Economistul român Andrei Caramitru a lansat un avertisment dur asupra sustenabilității sistemelor de pensii și sănătate din statele vestice, inclusiv România, pe fondul unei realități demografice și economice ignorate de decidenți. Într-o postare pe Facebook, Caramitru susține că jumătate din toate taxele plătite de populație sunt direcționate către susținerea pensionarilor, prin pensii directe și costuri medicale, iar suma este în continuă creștere, forțând statele să se împrumute masiv.

„Tinerii nu se mai căsătoresc și nu mai fac copii. Motivul principal: costul locuințelor. Este prea mare. Dacă adăugăm și taxele tot mai ridicate, distrugem chiar segmentul care ar trebui să susțină sistemul”, afirmă Caramitru. În lipsa natalității, statele sunt obligate să importe forță de muncă prin imigrație, dar această soluție temporară creează tensiuni sociale și poate alimenta conflicte etnice și instabilitate politică.

Caramitru explică faptul că arhitectura actuală a sistemelor de protecție socială a fost creată după al Doilea Război Mondial, într-un context complet diferit: populație tânără, familii numeroase și speranță de viață de 65 de ani — exact limita stabilită pentru pensii. În prezent, speranța de viață a crescut considerabil, iar raportul dintre populația activă și cea inactivă s-a deteriorat dramatic.

Soluțiile propuse de economist sunt dure, dar inevitabile, în opinia sa: creșterea vârstei de pensionare spre 70 de ani (așa cum deja se face în țările nordice), plafonarea pensiilor pentru a evita excesul și dezechilibrul bugetar, introducerea coplății în sistemul de sănătate, trecerea graduală la pensii și servicii medicale private, liberalizarea și subvenționarea construcției de locuințe în marile orașe pentru a sprijini tinerii.

„Democratic, aceste măsuri sunt imposibil de aplicat. Populația nu le va vota niciodată. De aceea, căderea este inevitabilă. Statele doar amână deznodământul”, conchide Caramitru. În viziunea sa, fără reforme radicale, modelul actual de stat social se îndreaptă spre faliment, colaps instituțional și haos social.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA