(VIDEO) 10 LEI// Anna Grama, femeia din Bălți care a lansat afacere în concediul de maternitate. Ce este Cristalin.md

21 Iun. 2022, 16:23
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
21 Iun. 2022, 16:23 // Interviu //  MD Bani

Anna Grama este o tânără mămică din Bălți, care din octombrie 2021 a devenit și antreprenoare. Ea este fondatoarea brandului Cristalin.md care propune amestecuri magice pentru baie din sare pură de mare, Himalaya și Epsom în combinație cu plante ecologice crescute chiar în grădina ei. Despre provocările vieții de antreprenor, investiții, plan de afacere am discutat în cadrul emisiunii „10 LEI”.

În octombrie 2021, fiind în concediul de îngrijire a copilului, Anna Grama s-a avântat în lumea antreprenoriatului cu 3000 de lei și zero experiență. Datorită participării la cea de-a treia ediție a programului XY Pre-Accelerator: Antreprenoriat feminin a reușit să obțină susținere, dar și cunoștințe despre cum să lanseze și să dezvolte o afacere.

„Se spune că talentele sunt ascunse în noi la fel precum zăcămintele, iar pentru a le descoperi este nevoie să ieșim din zona de confort. Astfel, Cristalin a apărut ca contopirea a două pasiuni: dragostea pentru grădinărit și dorința de a studia mereu precum și pasiunea mea față de chimie”, a declarat antreprenoarea.


Inițial, a venit cu ideea de a lansa o școală online despre creșterea lavandei, dar în cadrul cursurilor de mentorat de la XY a reușit să înțeleagă mai bine necesitățile pieței și astfel a apărut Cristalin.md ce propune clienților produse din sare de mare și plante ecologice.

Fiind încă la început tot profitul obținut este reinvestit pentru a dezvolta afacerea. Recent a cumpărat și 30 de ari de teren pentru a mări suprafața plantelor crescute.

Gestionarea timpului este cea mai mare provocare, întrucât este mămica a doua fetițe, de asemenea, partea administrativă a afacerii se află la Chișinău, iar creșterea plantelor și producția sunt la Bălți.

În timpul concediului de îngrijire a copiilor, Anna a descoperit pasiunea ei pentru creșterea lavandei. Astfel, Cristalin.md este rezultatul a dragostei față de natură, dragostea pentru învățarea continuă și pasiunea față de chimie întrucât este chimist de specialitate.

„Cristalin a fost o idee de afacere în cadrul Pre-Acceleratorului din programul XY. În Pre-Accelerator am venit cu ideea deschiderii unei școli de lavanda, dar făcând calcule am înțeles că piața nu este atât de mare și ar trebuie să mă axez pe altă idee de afacere. Împreună cu mentorul am elaborat ideea brandului Cristalin. De asemenea, în timpul sesiunii de mentorat, împreună cu celelalte echipe, practicam brainstorming și astfel a apărut ideea sărurilor de mare cu levănțică, mai târziu a decis să oferim o serie de produse ce conțin săruri și plante ecologice.”

Produsele Cristalin.md le puteți găsi la un click distanță pe site-ul companiei, în magazinul Eclair din Chișinău precum și la târgurile producătorilor autohtoni din Chișinău și Bălți.

Fiind de câteva luni în domeniul antreprenoriatului, Anna Grama a învățat să nu renunțe și să lucreze la visul ei, chiar dacă apar momente dificile. Ea este și un exemplu pentru fetele și femeile din afaceri sau care își doresc să lanseze o afacere.

„Mereu încurajez femeile să lanseze afaceri, să-și urmeze visul, iar dacă nu au suficiente cunoștințe sau nu au suficientă susținere chiar și morală atunci să caute această susținere aici, la XY.”

De când este antreprenoare, viața ei a căpătat mai multă culoare, de asemenea, a învățat să petreacă timpul alături de copii mult mai conștient.

În acest context, vă reamintim că aplică aveți posibilitatea să vă înscrieți la o nouă ediție a programului de pre-accelerare până pe data de 24 iunie curent. Organizatorii programului vor selecta 30 de fete și femei dornice de a se focusa pe propriile afaceri.

Scopul primordial al programului XY Pre-Accelerator: Antreprenoriat feminin este de a ajuta fetele și femeile să-și urmeze visurile în domeniul antreprenorial.

Programul este implementat de XY Partners în colaborare cu UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și cu susținerea financiară a Suediei.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală