Rândurile de camioane la hotar, formate în weekend, se datorează caniculei, potrivit Serviciului Vamal. Responsabilii din cadrul autorității ne-au comunicat că șoferii de TIR preferă să pornească la drum dimineața, din cauza restricțiilor de circulație impuse în contextul temperaturilor ridicate.
Așadar, rândurile se formează în prima parte a zilei. Ulterior, se verifică actele și mărfurile, iar șoferii traversează punctele de control, până seara fiind fluidizat traficul.
„Suntem în perioada caniculară, când este restricționată circulația pe traseele naționale. În mare parte, șoferii pornesc la drum la 5-6 dimineața. Din acest considerent, dimineața sunt mai multe camioane. Pe parcursul zile sunt procesate și este permisă trecerea. Dacă vedeți informația pe care am plasat-o în aceeași zi, seara, nu era nici un mijloc de transport. Transportatorii aleg ora convenabilă și se apropie la postul vamal. Noi de fiecare dată sugerăm să acceseze pagina web sau să ne telefoneze la Centrul unic de apel, să se informeze care sunt posturi mai puțin aglomerate și să opteze pentru ele”, a declarat pentru Realitatea Serviciul Vamal.
Precizăm că luni, 4 iulie, autoritățile au anunțat că la Sculeni staționează circa 100 de camioane, iar șoferii erau îndemnați să opteze pentru Leușeni și Costești, unde se atestă trafic minim a vehiculelor de mare tonaj. Responsabilii punctau că actualmente punctul de control se află în proces de modernizare și renovare, iar capacitatea maximă de procesare este de până la 120 de vehicule zilnic.
În weekend, la adresa redacției Realitatea au parvenit imagini de la Leușeni, unde staționau zeci de vehicule de mare tonaj. Secvențe video similare au apărut în spațiul public și săptămâna trecută, iar problema șoferilor nu este una nouă.
Anterior, transportatorii petreceau câte 48 de ore în vamă, iar după izbucnirea războiului în Ucraina timpul de așteptare a ajuns chiar și la cinci zile. Mai mult, s-a înregistrat și un caz de deces în rândul conducătorilor de vehicule care așteptau controalele.
Realitatea a abordat de mai multe ori subiectul, iar presa de peste Prut a vizitat punctele de control și a discutat cu șoferii și oficialii. Autoritățile române afirmau că nu pot schimba situația peste noapte, menționând că există probleme de infrastructură.
În iunie, transportatorii au adresat o scrisoare conducerii Republicii Moldova, cerând soluționarea chestiunii la nivel înalt, în colaborare cu Bucureștiul. Situația părea să se îmbunătățească după ce Natalia Gavrilița și Nicolae Ciucă au convenit despre implementarea vămuirii comune, însă acum două săptămâni au început să apară noi informații despre rândurile de camioane de la frontieră.