(VIDEO) Crama Mingir vrea să cucerească piața din România cu vin nou produs dintr-un soi german

17 Nov. 2022, 11:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
17 Nov. 2022, 11:36 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Crama Mingir este o mică vinărie de familie, unde se produc vinuri de autor. La expoziția „Republica Moldova Prezintă” organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova la Palas Mall, Iași, producătorul Nicolai Olarașu și-a propus să cucerească piața română cu vinul produs din soiul german Hibernal.

„Este o oportunitate oferită de Camera de Comerț și Industrie pentru a participa la expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Iași pentru a internaționaliza afacerea. Fiind o cramă de familie ne dorim să testăm așteptările consumatorilor români pentru a accede mai ușor pe această piață, pentru ca ulterior, să testăm și alte piețe europene.” a declarat Nicolai Olarașu în cadrul unei transmisiuni live de la rlive.md.

Vinurile produse de Crama Mingir sunt deosebite datorită amplasării favorabile în apropiere de râul Prut și lacuri de acumulare precum și a condițiilor climatice favorabile pentru creșterea strugurilor.

„Suntem o mică afacere, Crama Mingir, localizată în localitatea cu același nume din raionul Hîncești și producem vin de autor, vin cu o calitate deosebită datorită terroirului în care ne aflăm, inclusiv datorită influenței râului Prut, datorită altor lacuri de acumulare din preajmă, datorită solului, datorită micro climatului în care se află. Așa încercăm să ne deosebim de ceilalți producători și venim cu o noutate pe piața română, un soi nou german – Hibernal, un soi pe încrucișare genetică între Riesling și Seibel prin care încercăm să impresionăm consumatorul pentru a cumpăra și pentru a ne căuta.”

De asemenea, Crama Mingir produce vinuri din soiurile Merlot, Cabernet Sauvignon și Sauvignon Blanc.

Crama Mingir este prima din Moldova care produce vinul alb Hibernal, originar din Germania.

Expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Iași a avut loc în perioada 11-13 noiembrie la Palas Mall și a fost organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO