(VIDEO) Cum a făcut un negustor din Uzbekistan primii 100.000 de euro profit în România ca seller eMAG

16 Aug. 2021, 12:25
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
16 Aug. 2021, 12:25 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Farruh Olimov, originar din Uzbekistan a plecat în România pentru studii, iar 5 ani mai târziu a început o afacere pe care a deschis-o direct pe eMAG Marketplace. Acum, s-a extins pe piețele din Bulgaria și Ungaria și are planuri și mai mari pentru viitor. Startupcafe.ro, a avut o discuție cu Farruh despre experiența lui, cum a început afacerea, ce sfaturi le-ar da antreprenorilor aflați la început de drum și ce servicii puse la dispoziție de platforma eMAG i-au fost folositoare în dezvoltarea business-ului său.

Farruh Olimov spune că afacerile online sunt cea mai bună oportunitate pentru că toate informațiile sunt valabile online. El consideră că în cazul în care vrei să înveți ceva Google, YouTube, sau alte canale îți pun la dispoziție o mulțime de materiale. Plus la asta, nu costă prea mulți bani.

Din acest motiv, el personal nu a avut nevoie de o sumă foarte mare pentru a începe afacerea.

Pentru prima dată, Farruh a început să vândă online în 2018 și aa început direct cu eMAG.

Pentru început, antreprenorul a făcut cercetare de piață și a încercat să găsească o categorie unde nu este prea mare competiția și a ales câteva categorii de care era pasionat.

Prima alegere a fost fitness-ul, dar, întrucât acesta era un domeniu foarte competitiv nu avea vânzări constante. Ulterior, a ales să vândă căști bluetooth, produse audio.

Farruh spune că la început, oricare afacere, indiferent de cât de calitative sunt produsele, are nevoie de promovare pentru a avea vânzări.

După 9 luni de vânzări, Farruh a început să dezvolte site-ul propriu. El este de părere că site-ul propriu este obligatoriu la orice brand, dacă vrea să dezvolte, dacă vrea să devină un brand „ok”.

Afacerea pe eMAG a început cu un singur produs, căști bluetooth, iar acum au ajuns la 10-12 produse. Sunt 3 categorii diferite: căști bluetooth, smartwatch-uri și  încărcătoare wireless.

La moment, 60-70% din vânzări vin de pe eMAG și restul este din site-ul propriu. Farruh spune că au vânzări constante, iar produsele au review-uri bune și cu feedback bun de la clienți.

La moment, antreprenorul vinde deja produse și în Bulgari și Ungaria. Au reușit datorită prezenței pe eMAG.

Să vinzi prin eMAG în Ungaria și Bulgaria este destul de ușor. Și acolo e important să îți promovezi produsele.

Farruh a oferit și câteva sfaturi pentru antreprenori:

Primul pas: cercetarea de piață. Trebuie să știe cine există în piață și care e puterea competitorilor. Așa înțeleg ce pot oferi diferit.

Relația cu clienții. După ce începi să vinzi, mereu trebuie să fii atent la feedback-ul clienților. De exemplu, eu sunam la fiecare client după comandă ca să aflu cum e produsul, dacă ne pot da un feedback, ce le place, ce nu le place.

Dezvoltarea. În orice domeniu, dezvoltarea este unul dintre cele mai importante lucruri. Noi mereu încercăm să dezvoltăm, mereu încercăm să vedem care este cea mai nouă tehnologie, ce putem dezvolta noi personal, ce putem oferi clienților, ceva mai nou, mai confortabil, mai ușor de folosit.

Anul trecut, Farruh a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 200.000 euro, cu aproape 110.000 euro profit.

Pe viitor, antreprenorul planifică să se extindă și pe alte piețe din UE.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 16:24 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a participat la o întrevedere la nivel înalt cu Marta Kos, Comisara Europeană pentru Extindere, alături de conducerea Eurochambres și reprezentanți ai camerelor de comerț din țările candidate și potențial candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Întâlnirea s-a desfășurat în contextul intensificării dialogului privind extinderea UE și a vizat rolul strategic al camerelor de comerț în procesul de integrare europeană, cu accent pe sprijinirea mediului de afaceri, a întreprinderilor mici și mijlocii, și pe consolidarea cooperării economice între state.

În intervenția sa, Sergiu Harea a subliniat angajamentul activ al CCI a RM în susținerea IMM-urilor din Republica Moldova, promovarea reformelor economice și armonizarea cu standardele europene. Acesta a menționat implicarea în inițiative precum rețeaua Enterprise Europe Network și programul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori, care facilitează integrarea antreprenorilor moldoveni în piața unică europeană.

Totodată, Harea a propus lansarea unui program dedicat schimbului de bune practici între camerele de comerț din țările candidate și cele din statele membre ale UE, în vederea accelerării procesului de convergență economică și instituțională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO