(VIDEO) Cum a făcut un negustor din Uzbekistan primii 100.000 de euro profit în România ca seller eMAG

16 Aug. 2021, 12:25
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
16 Aug. 2021, 12:25 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Farruh Olimov, originar din Uzbekistan a plecat în România pentru studii, iar 5 ani mai târziu a început o afacere pe care a deschis-o direct pe eMAG Marketplace. Acum, s-a extins pe piețele din Bulgaria și Ungaria și are planuri și mai mari pentru viitor. Startupcafe.ro, a avut o discuție cu Farruh despre experiența lui, cum a început afacerea, ce sfaturi le-ar da antreprenorilor aflați la început de drum și ce servicii puse la dispoziție de platforma eMAG i-au fost folositoare în dezvoltarea business-ului său.

Farruh Olimov spune că afacerile online sunt cea mai bună oportunitate pentru că toate informațiile sunt valabile online. El consideră că în cazul în care vrei să înveți ceva Google, YouTube, sau alte canale îți pun la dispoziție o mulțime de materiale. Plus la asta, nu costă prea mulți bani.

Din acest motiv, el personal nu a avut nevoie de o sumă foarte mare pentru a începe afacerea.

Pentru prima dată, Farruh a început să vândă online în 2018 și aa început direct cu eMAG.

Pentru început, antreprenorul a făcut cercetare de piață și a încercat să găsească o categorie unde nu este prea mare competiția și a ales câteva categorii de care era pasionat.

Prima alegere a fost fitness-ul, dar, întrucât acesta era un domeniu foarte competitiv nu avea vânzări constante. Ulterior, a ales să vândă căști bluetooth, produse audio.

Farruh spune că la început, oricare afacere, indiferent de cât de calitative sunt produsele, are nevoie de promovare pentru a avea vânzări.

După 9 luni de vânzări, Farruh a început să dezvolte site-ul propriu. El este de părere că site-ul propriu este obligatoriu la orice brand, dacă vrea să dezvolte, dacă vrea să devină un brand „ok”.

Afacerea pe eMAG a început cu un singur produs, căști bluetooth, iar acum au ajuns la 10-12 produse. Sunt 3 categorii diferite: căști bluetooth, smartwatch-uri și  încărcătoare wireless.

La moment, 60-70% din vânzări vin de pe eMAG și restul este din site-ul propriu. Farruh spune că au vânzări constante, iar produsele au review-uri bune și cu feedback bun de la clienți.

La moment, antreprenorul vinde deja produse și în Bulgari și Ungaria. Au reușit datorită prezenței pe eMAG.

Să vinzi prin eMAG în Ungaria și Bulgaria este destul de ușor. Și acolo e important să îți promovezi produsele.

Farruh a oferit și câteva sfaturi pentru antreprenori:

Primul pas: cercetarea de piață. Trebuie să știe cine există în piață și care e puterea competitorilor. Așa înțeleg ce pot oferi diferit.

Relația cu clienții. După ce începi să vinzi, mereu trebuie să fii atent la feedback-ul clienților. De exemplu, eu sunam la fiecare client după comandă ca să aflu cum e produsul, dacă ne pot da un feedback, ce le place, ce nu le place.

Dezvoltarea. În orice domeniu, dezvoltarea este unul dintre cele mai importante lucruri. Noi mereu încercăm să dezvoltăm, mereu încercăm să vedem care este cea mai nouă tehnologie, ce putem dezvolta noi personal, ce putem oferi clienților, ceva mai nou, mai confortabil, mai ușor de folosit.

Anul trecut, Farruh a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 200.000 euro, cu aproape 110.000 euro profit.

Pe viitor, antreprenorul planifică să se extindă și pe alte piețe din UE.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău