(VIDEO/FOTO) Ce le-au urat moldovenilor la 30 de ani de independență Sandu, Iohannis, Zelenski și Duda

27 Aug. 2021, 15:49
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Aug. 2021, 15:49 // Actual //  MD Bani

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cel al României, Klaus Iohannis, al Poloniei, Andrzej Duda, și cel al Ucrainei, Vladimir Zelenski, au susținut o conferință de presă comună în care șefa statului nostru le-a mulțumit omologilor pentru prezența la manifestațiile dedicate celor 30 de ani de independență ai Republicii Moldova, scrie Realitatea.md.

Maia Sandu le-a mulțumit și și-a exprimat gratitudine pentru acceptul de a fi alături de poporul moldovenesc la evenimentele dedicate Zilei Independenței.

„Vă mulțumesc dragi prieteni ai Republicii Moldova că astăzi ați ales să ne fiți alături. Succesul Republicii Moldova ca țară depinde în mare măsură de relațiile cu partenerii internaționali, cu țările vecine și celelalte state ale lumii. Nu există o țară independență și prosperă fără prieteni buni și parteneri credibili. Prezența colegilor și prietenilor mei astăzi la Chișinău e o dovadă în plus că în acești 30 de ani am reușit să construim lucruri frumoase. Aceste prietenii și parteneriate aduc beneficii directe cetățenilor. Sprijinul de la București, Varșovia sau Kiev, ne ajută enorm. Moldova are prieteni adevărați. Ea are parteneri regionali de încredere și își dorește o implicare mai activă la nivel regional și global”, a fost mesajul Maiei Sandu.

La rândul său, președintele României a venit cu un mesaj atât pentru Maia Sandu, cât și poporul țării noastre, care astăzi marchează 30 de ani de independență.

„Mă aflu la Chișinău astăzi și pentru a reconfirma angajamentul ferm și amplu al României în sprijinul proceselor de reforme și de integrare europeană asumate de autoritățile din Republica Moldova. Sunt deosebit de bucuros să revin la Chișinău în acest moment de sărbătoare, la aniversarea a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Tot astăzi sărbătorim și 30 de ani de la stabilirea relațiilor noastre diplomatice, România fiind primul stat din lume care a recunoscut independența Republicii Moldova. De altfel, România și Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică – comunitatea de limbă, cultură și istorie. Felicit cetățenii Republicii Moldova pentru maturitatea, responsabilitatea și spiritul democratic demonstrate. Nu poate decât să ne bucure că societatea din Republica Moldova a optat cu atâta fermitate pentru înscrierea pe un parcurs pro-reformă și european ireversibil și că oferă un exemplu demn de urmat întregii regiuni. Am încredere deplină că eforturile depuse de doamna Președinte Maia Sandu, de doamna prim-ministra Gavrilița și de Guvernul Republicii Moldova își vor arăta roadele, în beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, a transmis Iohannes.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, aflat pentru prima dată la Chișinău, în calitatea sa de șef al statului a felicitat cetățenii cu cei 30 de ani de independență și i-a mulțumit Maiei Sandu pentru invitație și participarea acesteia în cadrul summitul „Platforma Crimeea” din 23 august.

„Felicitări pentru țara voastră frumoasă, poporul frumos al Republicii Moldova. Cei 30 de ani de Independență se sărbătoresc în condiții deloc ușoare, în sensul securității. Doresc rezistență și putere. Fie ca independența să dureze mii de ani – pe terenul dumneavoastră să domine prosperitatea și liniștea. Dezvoltarea nu poate fi asigurată fără securitate și stabilitate. Ne-am întâlnit astăzi într-o companie de prieteni și parteneri, care ne-a permis să discutăm despre aspecte ce țin de securitate și interacțiune. Mulțumesc pentru inițiativa „Platforma Crimeea”! Apreciem participarea la summit-ul de inaugurare a președintelui Poloniei, președintei Moldovei, precum și prim-ministrul României”, a spus Vladimir Zelenski.

Și președintele Poloniei, care se află în țara noastră de ieri, 26 august, a venit cu un mesaj aparte pentru moldoveni, la celebrarea celor 30 de ani de independență, reafirmând sprijinul pentru țara noastră, în vederea reformării statului, pentru apropierea mai rapidă față de Uniune Europeană.

„Sincere felicitări cetățenilor acestei țări. Astăzi, aici cu ceilalți trei președinți de țară am discutat despre Parteneriatul Estic, dar și despre inițiativa regională a celor Trei Mări. Cele trei state, Republica Moldova, Ucraina și Georgia sunt cele mai apropiate state din această parte a Europei și vom face tot pasibilul ca Republica Moldova să se poată alătura Uniunii Europene cât mai repede”, a menționat președintele polonez.

Precizăm că, la evenimentele dedicate celor 30 de ani de la obținerea independenții Republicii Moldova, trei oaspeți, șefi de state, președintele României, Klaus Iohannis, al Ucrainei, Vladimir Zelenski, și cel al Poloniei, Andrzej Duda, au dat curs invitației Maiei Sandu și au participat la parada militară dedicată celor 30 de ani de independență a țării noastre.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 08:45 // Actual //  bani.md

Tot mai multe state europene vin cu reglementări fiscale pentru pliculețe cu nicotină. În 2024, România, Ucraina, Luxemburg și Slovacia au introdus acciză la această categorie de produs. Anul acesta și Guvernul Poloniei a aprobat acciza pentru pliculețe de nicotină și a introdus rata accizei în calendarul fiscal pentru anii 2025-2027, relatează infomarket.md.

Astfel, în 2025, rata accizei constituie 35 euro per kilogram de substrat de nicotină, iar autoritățile speră să încaseze surse suplimentare la bugetul de stat în sumă de 20 de milioane de euro. De asemenea, Guvernul Poloniei a introdus o taxă adițională pentru țigările electronice de unică folosință. În acest mod, autoritățile și-au propus să limiteze accesul minorilor la aceste produse, care sunt promovate de comercianții de vape-uri importate în mare parte din China, țara în care aceste produse sunt interzise.

Statele vecine cu Moldova au introdus acciză la pungile cu nicotină anul trecut – România în iunie 2024, iar Ucraina în septembrie 2024. Guvernul Ucrainei estimează venituri de 20 milioane de euro la bugetul de stat din acciza la pliculețele cu nicotină.

În prezent, pliculețele cu nicotină sunt comercializate în 21 dintre cele 27 (80%) de state membre ale UE. Majoritatea acestor țări aplică acciză la aceste produse, ceea ce asigură venituri suplimentare la bugetele statelor. Discuții privind introducerea accizei pentru această categorie de produs sunt în desfășurare și în alte state europene.

Pliculețele cu nicotină sunt produse care conțin nicotină, dar nu conțin tutun. Acestea sunt destinate exclusiv utilizării orale și nu implică un proces de ardere, nicotina fiind absorbită prin mucoasa bucală, urmată de eliminarea pliculețului după utilizare.

Recent, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vânzarea pliculețelor cu nicotină pe piața SUA. FDA a luat decizia în urma analizei dovezilor științifice, care au arătat că pungile cu nicotină prezintă un risc mai scăzut de îmbolnăvire cu cancer și alte afecțiuni grave, comparativ cu țigările obișnuite.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ