VIDEO | Năstase: „Deciziile protocolare” ascund o schemă de privatizare a Moldtelecom, dar și a altor afaceri

31 Iul. 2024, 10:31
 // Categoria: Politic // Autor:  bani.md
31 Iul. 2024, 10:31 // Politic //  bani.md

Întreprinderea Moldtelecom urmează să fie împărțită în două părți: componenta comercială, care generează profit, va fi privatizată, în timp ce cealaltă parte, care necesită investiții, va rămâne sub administrarea statului. Fostul ministru de Interne, Andrei Năstase, a făcut acest anunț, afirmând că aceasta este logica modificărilor aduse legii privind gestionarea și deetatizarea proprietății publice, votată de majoritatea PAS pe 25 iulie, care permite Guvernului să adopte așa-numitele „decizii protocolare”, potrivit ziua.md. 

„Guvernarea își face legislație specială, pentru a ascunde anumite decizii. Se folosesc de acest lucru pentru privatizări obscure. Nu este un secret că, începând cu 5 iulie 2024, Guvernul, și-a modificat propriul regulament, sfidând grosolan Constituția prin eludarea publicării în Monitorul Oficial a hotărârilor sale. Aceste noi documente ale Guvernului sunt numite acum „decizii protocolare”. Cel mai important este faptul că aceste așa-numite acte ale Guvernului permit celor de la guvernare să adopte hotărâri ascunse, care nu vor fi publicate și despre care cetățenii nu vor afla, decât după mulți ani de zile, așa cum s-a întâmplat cu furtul miliardului, spălătoria de miliarde prin justiția și băncile din Moldova, precum și alte scheme ilegale”, a afirmat Andrei Năstase într-un mesaj video distribuit pe rețelele sociale.

În plus, el a menționat că, pe 23 iulie, șeful APP, Roman Cojuhari, a prezentat Guvernului avizul privind un amendament de la un deputat PAS, care preconiza înstrăinarea anumitor active ale Moldtelecom.

„În acest aviz, acesta a strecurat informația că S.A. „Moldtelecom” urmează să fie divizat în două componente, iar partea comercială (care aduce profit) urmează să fie supusă privatizării, ceea ce aduce costuri și cheltuieli pentru stat, nu se privatizează. Schemă ca și cea recentă cu transmiterea în locațiune a spațiilor comerciale ale Aeroportului, acestea, la fel, aducând profit”, a precizat Năstase.

El a mai precizat că în cadrul Guvernului nu au existat obiecții în legătură cu acest fapt și că, după aprobare, documentul a fost remis Parlamentului sub formă de „decizie protocolară”, din care a fost exclusă o parte din informația din aviz care nu s-a dorit a fi cunoscută de publicul larg, inclusiv planul privatizării Moldtelecomului, potrivit sursei citate.

„Deci, Guvernul, după ce a aprobat oficial un aviz la un amendament, l-a modificat după bunul plac al cuiva, nu l-a publicat în Monitorul Oficial și, pe ascuns, a încercat să ducă manipuleze atât cetățenii, opoziția parlamentară și extraparlamentară, dar și pe o parte din deputații PAS, transformați într-o mașinărie de vot. Îndemn toată lumea la vigilență, să nu mai lăsăm corupții să ne fure țara, așa cum au făcut-o mereu”, a adăugat Andrei Năstase.

Realitatea a cerut reacție de la responsabilii pentru comunicare din Guvern. Vom publica comentariul Executivului imediat ce îl recepționăm.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău