(VIDEO) Oportunități pentru antreprenorii din Leova: Ce programe sunt implementate de ODA

02 Oct. 2024, 15:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
02 Oct. 2024, 15:30 // Actual //  Soroceanu Olga

Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Vadim Codreanu, a efectuat o vizită la incubatorul de afaceri din Leova. În cadrul acestei întâlniri, au fost prezentate programele de suport oferite de ODA, menite să sprijine antreprenorii locali în dezvoltarea afacerilor lor.

„Am descoperit afaceri care se lansează sau care doresc să se integreze în lanțul valoric, să se dezvolte astfel încât să nu furnizeze doar materie primă și am descoperit întreprinderi care doresc să lărgească spectrul de afaceri, nu să rămână în domeniul care sunt, dar vor să se extindă pentru că au găsit o nișă suplimentară.”, a declarat directorul ODA, Vadim Codreanu. 

La eveniment au participat rezidenții incubatorului de afaceri și antreprenorii din Leova, care au avut ocazia să afle mai multe despre oportunitățile de finanțare și suport disponibile. Atmosfera a fost una dinamică și colaborativă, participanții fiind încurajați să își exprime opiniile și să adreseze întrebări.

„În ultimii doi ani de zile s-a schimbat puțin viziunea față de aceste programe, fiindcă și ele au suferit așa o metamorfoză în forma lor de a le accesa. Mai înainte trebuia cu prezență fizică la Chișinău să pleci, astăzi totul este digitalizat și online, deci și planul de afaceri se face direct online. Este mai simplu și mai operativ. Noi anul acesta… doar un antreprenor din cadrul incubatorului a accesat un program ODA. Sperăm că în anii vitorii, pe măsură ce vor fi deschise apelurile la aceste proiecte, noi o să accesăm mai multe proiecte.”, a menționat administratorul incubatorului de afaceri din Leova, Vitalie Gărgăun. 

Serghei Blajco este rezident al incubatorului de afaceri din Leova și a beneficiat de suport prin intermediul programului Start pentru Tineri. 

„Sunt foarte benefice granturile acestea și chiar programele, fiindcă noi chiar înainte de a câștiga acest program am participat la o sesiune, un seminar de informare, unde am fost informați începând de la ideea de afacere și până la contabilitate, cum să dezvolți o idee, să-ți faci o organizare, un management, e foarte benefic.”, a spus Serghei Blajco, inginer cadastral, rezident al incubatorului din Leova.

Antreprenorii din cadrul incubatorului de afaceri din Leova susțin că vor aplica la programele implementate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, iar sprijinul și resursele oferite îi vor ajuta să își dezvolte afacerile și să contribuie la creșterea economică a comunității lor.

„Sigur o să apelăm, idei sunt multe, sunt frumoase, se poate de realizat cu suportul și instrumentele care le oferă ODA. Este foarte important suportul din partea Uniunii Europene, este binevenit, pentru că ne oferă posibilitatea de a crește.”, crede Ludmila Mițelea, rezidentă a incubatorului din Leova.

„Da, programele sunt foarte captivante, chiar aș vrea să mă interesez în legătură cu câteva din aceste programe, pentru că vreau să aplic și să-mi iau niște utilaj și să văd în ce program mă integrez eu. Cred că e o salvare foarte semnificativă și chiar mulțumim statului că ne susține în ideile noastre și în afacerea noastră. Și cred că pe viitor, noi vom face față și vom ajuta statul la rândul nostru.”, a conchis Corneliu Dănilă, antreprenor. 

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) oferă o gamă variată de programe de sprijin pentru incubatoarele de afaceri, menite să stimuleze creșterea și dezvoltarea antreprenoriatului local. Programele sunt susținute atât de bugetul de stat, cât și de fonduri europene, oferind oportunități semnificative pentru întreprinderile aflate la început de drum.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ