(VIDEO) Oportunități pentru antreprenorii din Leova: Ce programe sunt implementate de ODA

02 Oct. 2024, 15:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
02 Oct. 2024, 15:30 // Actual //  Soroceanu Olga

Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Vadim Codreanu, a efectuat o vizită la incubatorul de afaceri din Leova. În cadrul acestei întâlniri, au fost prezentate programele de suport oferite de ODA, menite să sprijine antreprenorii locali în dezvoltarea afacerilor lor.

„Am descoperit afaceri care se lansează sau care doresc să se integreze în lanțul valoric, să se dezvolte astfel încât să nu furnizeze doar materie primă și am descoperit întreprinderi care doresc să lărgească spectrul de afaceri, nu să rămână în domeniul care sunt, dar vor să se extindă pentru că au găsit o nișă suplimentară.”, a declarat directorul ODA, Vadim Codreanu. 

La eveniment au participat rezidenții incubatorului de afaceri și antreprenorii din Leova, care au avut ocazia să afle mai multe despre oportunitățile de finanțare și suport disponibile. Atmosfera a fost una dinamică și colaborativă, participanții fiind încurajați să își exprime opiniile și să adreseze întrebări.

„În ultimii doi ani de zile s-a schimbat puțin viziunea față de aceste programe, fiindcă și ele au suferit așa o metamorfoză în forma lor de a le accesa. Mai înainte trebuia cu prezență fizică la Chișinău să pleci, astăzi totul este digitalizat și online, deci și planul de afaceri se face direct online. Este mai simplu și mai operativ. Noi anul acesta… doar un antreprenor din cadrul incubatorului a accesat un program ODA. Sperăm că în anii vitorii, pe măsură ce vor fi deschise apelurile la aceste proiecte, noi o să accesăm mai multe proiecte.”, a menționat administratorul incubatorului de afaceri din Leova, Vitalie Gărgăun. 

Serghei Blajco este rezident al incubatorului de afaceri din Leova și a beneficiat de suport prin intermediul programului Start pentru Tineri. 

„Sunt foarte benefice granturile acestea și chiar programele, fiindcă noi chiar înainte de a câștiga acest program am participat la o sesiune, un seminar de informare, unde am fost informați începând de la ideea de afacere și până la contabilitate, cum să dezvolți o idee, să-ți faci o organizare, un management, e foarte benefic.”, a spus Serghei Blajco, inginer cadastral, rezident al incubatorului din Leova.

Antreprenorii din cadrul incubatorului de afaceri din Leova susțin că vor aplica la programele implementate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, iar sprijinul și resursele oferite îi vor ajuta să își dezvolte afacerile și să contribuie la creșterea economică a comunității lor.

„Sigur o să apelăm, idei sunt multe, sunt frumoase, se poate de realizat cu suportul și instrumentele care le oferă ODA. Este foarte important suportul din partea Uniunii Europene, este binevenit, pentru că ne oferă posibilitatea de a crește.”, crede Ludmila Mițelea, rezidentă a incubatorului din Leova.

„Da, programele sunt foarte captivante, chiar aș vrea să mă interesez în legătură cu câteva din aceste programe, pentru că vreau să aplic și să-mi iau niște utilaj și să văd în ce program mă integrez eu. Cred că e o salvare foarte semnificativă și chiar mulțumim statului că ne susține în ideile noastre și în afacerea noastră. Și cred că pe viitor, noi vom face față și vom ajuta statul la rândul nostru.”, a conchis Corneliu Dănilă, antreprenor. 

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) oferă o gamă variată de programe de sprijin pentru incubatoarele de afaceri, menite să stimuleze creșterea și dezvoltarea antreprenoriatului local. Programele sunt susținute atât de bugetul de stat, cât și de fonduri europene, oferind oportunități semnificative pentru întreprinderile aflate la început de drum.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

De la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina, armata rusă a lansat mai mult de 10.000 de rachete și peste 13.000 de drone de diferite tipuri asupra teritoriului ucrainean. Potrivit unui calcul al „Radio Liberty”, costul total al muniției utilizate pentru distrugerea Ucrainei a depășit 18 miliarde de dolari.

Aceste estimări se bazează pe date publice și opinii ale experților, însă, așa cum subliniază publicația, o mare parte a informațiilor despre atacuri sunt clasificate, ceea ce sugerează că cheltuielile reale ar putea fi chiar mai mari.

Până în februarie 2024, cheltuielile totale ale Rusiei pentru echipamente, întreținerea și desfășurarea trupelor pentru agresiunea militară împotriva Ucrainei au ajuns la aproximativ 211 miliarde de dolari, conform Reuters, citând datele Pentagonului. În plus, între 2024 și 2027, Moscova intenționează să aloce 1,3 trilioane de ruble pentru reconstrucția teritoriilor ocupate ale Ucrainei, distruse de armata rusă, potrivit unui proiect de buget federal. Această sumă este de 22 de ori mai mare decât cheltuielile pentru dezvoltarea regiunii Caucazul de Nord în aceleași perioade.

În proiectul de buget pentru 2025, cheltuielile pentru „apărare națională” sunt semnificativ mărite, urmând să ajungă la un record de 13,2 trilioane de ruble, cu 22% mai mult decât în 2024 și aproape dublu față de 2023. Cheltuielile militare vor reprezenta 6,3% din PIB și vor constitui 32,5% din toate cheltuielile bugetare, un nivel nemaiîntâlnit din perioada sovietică.

În paralel cu majorarea cheltuielilor militare, proiectul de buget pentru 2025 include creșteri semnificative ale tarifelor pentru serviciile publice. Energia electrică va deveni cu 12,6% mai scumpă, gazul cu 10,3%, iar costurile totale pentru utilități vor crește cu 11,9%, dublu față de nivelul inițial al indexării. De asemenea, în 2024, tarifele pentru transportul feroviar de pasageri vor crește cu 11,6%.

În același timp, infrastructura țării continuă să se deterioreze rapid. Ministerul rus al Construcțiilor estimează că gradul de uzură al conductelor este critic, 60% din acestea necesitând înlocuire. Conform datelor Fundației pentru reforme în sectorul locuințelor și utilităților, uzura ajunge la 70%. Stațiile de epurare din Rusia au un grad mediu de uzură de 80%, iar în unele regiuni acesta ajunge la 90%, a declarat anul trecut Sergey Kolunov, membru al comitetului Dumei de Stat pentru construcții și locuințe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău