VIDEO Prima tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la Cărpineni

24 Oct. 2023, 14:08
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
24 Oct. 2023, 14:08 // Slider //  MD Bani

Campania ”10 table de nota 10” a început la Liceul Teoretic ”Ștefan Holban” din Cărpineni, raionul Hâncești, unde a ajuns deja primul display interactiv. Instituția a fost selectată în rezultatul concursului publicat pe pagina de facebook a Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului, unde reprezentanții tuturor școlilor din țară (cu excepția celor din Capitală) au ocazia să publice un eseu cu tema ”Importanța suportului societății pentru dezvoltarea comunităților”.

Donația va contribui la aplicarea metodelor moderne de predare în clasă, care le vor permite elevilor să asimileze mai rapid și mai eficient cunoștințele și să-și dezvolte competențele.

Eugenia Holban, profesoară de Educație pentru Societate la LT ”Ștefan Holban”, Cărpineni
”Este un pas foarte important pentru că elevii își dezvoltă capacitățile și în domeniul tehnicii, dar mai pot să vadă o altă perspectivă din lecție – se implică mai mult. L.T. ”Ștefan Holban” vă mulțumește pentru această tablă interactivă.”

În prezent, rolul profesorului nu mai este doar cel de a transmite informația către elevi. Provocarea constă în captarea atenției acestora și menținerea concentrării lor pe parcursul întregii ore de curs.

Sergiu Mandiș, director adjunct al LT ”Ștefan Holban”, Cărpineni
”Vrem să ținem pasul și cu timpul, dar și cu școlile din alte state pentru că trebuie să oferim șanse egale tuturor copiilor, indiferent de țară. Suntem recunoscători și vă mulțumim că instituția noastră a fost aleasă în proiectul ”10 table de nota 10”. E un proiect de succes care sperăm să contribuie la dezvoltarea sistemului de educație din Republica Moldova.”

Alexandru Gîscă, președintele Consiliului A.S.I.C.S., consideră că sistemul educațional trebuie să fie în pas cu evoluțiile tehnologice, iar cheia succesului în aceste condiții este adaptarea continuă la noile tendințe în ceea ce privește metodele moderne de predare.

„Campania ”10 table de nota 10” este rezultatul interacțiunii noastre cu mai multe instituții de învățământ – foarte multe școli ne-au copleșit cu solicitări de a contribui la îmbunătățirea dotărilor tehnice. Am avut un proiect legat de dotările sălilor de sport, iar în timpul implementării acestuia am înțeles că școlile au nevoie de mult mai multe lucruri”, a menționat Alexandru Gîscă, președintele Consiliului A.S.I.C.S.

Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului își propune ca, până la sfârșitul anului de studii 2023-2024, să contribuie la modernizarea dotărilor a 10 școli din țară prin intermediul campaniei ”10 table de nota 10”.

Susținem pentru că ne pasă!

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 12:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 12:07 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite au început să aplice un tarif vamal unilateral de 10% pentru toate importurile provenite din numeroase țări, marcând o ruptură majoră față de sistemul global de comerț bazat pe acorduri reciproce, instaurat după al Doilea Război Mondial, notează Reuters.

Noile tarife au intrat în vigoare sâmbătă, la 12:01 (ora coastei de est), î n toate porturile maritime, aeroporturile și depozitele vamale din SUA. Săptămâna viitoare vor intra în vigoare și tarife suplimentare – cuprinse între 11% și 50% – pentru bunurile din 57 de țări, printre care China, Uniunea Europeană și Israel.

„Este cea mai importantă decizie comercială din viața noastră”, a declarat Kelly Ann Shaw, avocat specializat în comerț internațional și fost consilier la Casa Albă. „Este un cutremur în regulile jocului global”, a adăugat ea.

Decizia lui Trump a avut un efect devastator asupra piețelor financiare: indicele S&P 500 a pierdut 5.000 de miliarde de dolari în doar două zile, în timp ce prețurile petrolului și ale materiilor prime au scăzut brusc din cauza temerilor privind o nouă recesiune mondială.

Tariful de 20% se va aplica produselor din UE. Produsele din China vor fi taxate cu 34%, ceea ce ridică nivelul total al tarifelor impuse de Trump asupra importurilor chinezești la 54%. Israelul se va confrunta cu un tarif de 17%. Vietnamul, vizat cu un tarif de 46%, a acceptat să discute un acord cu SUA. Japonia ar putea fi afectată de o taxă de 24%. Taiwanul a trimis oficiali în SUA pentru negocieri.
Canada și Mexicul sunt scutite de noile tarife, dar rămân afectate de altele mai vechi, de 25%.

Un buletin al Vămii SUA prevede o perioadă de grație de 51 de zile pentru mărfurile deja încărcate spre SUA înainte de ora intrării în vigoare, cu condiția să ajungă până la 27 mai.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat pe platforma X că „războiul comercial nu este în interesul nimănui” și a cerut unitate în fața crizei. Premierul britanic Keir Starmer a spus că este pregătit să susțină afacerile britanice cu o „politică industrială robustă”, în timp ce urmărește obținerea unui acord comercial cu SUA care să excludă Regatul Unit de la noile tarife.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va merge la Washington duminică pentru discuții directe cu Trump, în timp ce presa din Japonia a relatat că premierul Shigeru Ishiba cere o discuție telefonică urgentă cu liderul american.

Deși ordinul prezidențial prevede excepții pentru aproximativ 1.000 de categorii de produse – inclusiv medicamente, uraniu și semiconductori – administrația Trump analizează extinderea tarifelor inclusiv asupra unora dintre acestea.

Elon Musk, apropiat al lui Trump, a declarat în cadrul unui eveniment politic din Italia că speră într-un viitor cu „tarife zero” între SUA și Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!