(VIDEO) Profesoară de la USM, voluntară la un Centru temporar de refugiați: Emoțional trebuie să fii foarte puternic

17 Apr. 2022, 17:18
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Apr. 2022, 17:18 // Actual //  MD Bani

Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova (MAI) a elaborat un reportaj video despre una dintre voluntarele din Chișinău implicată în procesul de gestionare a refugiaților din Ucraina veniți în Moldova. Elena este voluntară la un Centru temporar de refugiați. Ea este angajată în calitate de profesoară la Universitatea de Stat din Moldova. Încă din primele zile ea s-a arătat dispusă să-i ajute pe cei care fug de războiul din țara vecină.

Potrivit ei, primele zile și primii refugiați a fost cel mai dificil. Toți erau foarte speriați și o mare parte dintre ei au fugit din locurile în care au fost atacați noaptea cu bombe sau cu rachete.

„Ei erau în stare de șoc, nu pot vorbi, nu se pot orienta, nu știu unde se află, cum îi cheamă și starea asta de șoc undeva durează vreo trei zile, după care încep să-și revină. Emoțional trebuie să fii foarte puternic ca să poți lucra aici sau să fii aici, să-i ajuți. Acești copii vor fi afectați pentru toată viața de acest război.”, afirmă Elena.

Elena este mândră de felul în care au reacționat moldovenii. Eu au fost foarte primitori, deschiși și sunt în continuare. Au fost create multe grupuri online, asociații cu care voluntarii colaborează, așa cum este Moldova pentru Pace, centrul Mold Expo sau primăriile cu care voluntarii sunt zilnic la legătură.

„Noi, aseară am chemat salvarea pentru că unei doamne i s-a făcut rău. Doamna este în scaun cu rotile și îi lipsește un picior. Dumneaei are 67 de ani, ea este militar. De asemenea, toată viața ei a participat la acțiuni militare… și-a pierdut soțul și doi fii în conflictul de la Dombas din 2016 și acum ea se află în Moldova.”, povestește voluntara.

Elena crede că ceea ce avem noi este o binecuvântare, liniștea noastră, familia, casa. Aceasta îndeamnă oamenii să aprecieze ceea ce au și să aibă toleranță și foarte multă răbdare. „Noi nu știm nimic despre viitor, dar noi planificăm să ne întoarcem la activitățile care le-am avut, să fie pace, să fie cum era.”, spune Elena.

*Campania de conținut lansată este menită să sporească solidaritatea cu refugiații din Ucraina. Astfel, vor fi elaborate mai multe materiale, care tratează subiectul refugiaților, pe întreg lanțul de intervenție, de la eforturile autorităților și voluntarilor, până la acomodarea și istoriile refugiaților stabiliți temporar în țara noastră.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO