VIDEO Singurul loc din lume unde americanii și rușii se înțeleg de minune: Au petrecut Anul Nou 2023 împreu

08 Ian. 2023, 09:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Ian. 2023, 09:15 // Actual //  bani.md

După declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin în 24 februarie 2022, relațiile dintre Statele Unite și Rusia au ajuns la nivelul cel mai scăzut de la Războiul Rece și până acum.

Dar există un singur loc în lume unde americanii și rușii se înțeleg de minune, acela fiind Stația Spațială Internațională (ISS). Aici, cei 7 astronauți au petrecut Anul Nou 2023 împreună, la peste 400 de kilometri de Pământ.

Misiunea nr. 68 a ISS din prezent cuprinde 7 membri: americanii Nicole Mann, Josh Cassada, Frank Rubio de la NASA, rușii Anna Kikina, Serghei Prokopiev, Dmitri Petelin de la Roscosmos și japonezul Koichi Wakata de la JAXA, potrivit NASA.

Cei șapte membri ai echipajului Expediției 68 au sărbătorit sosirea anului 2023 pe Stația Spațială Internațională cu stil, inclusiv cu pălării de Moș Crăciun, beteală și un brad de Crăciun ortodox adaptat înainte de sărbătoarea rusă din 6 ianuarie.

„La fel ca acasă, avem o tradiție și aici de a face un brad de Anul Nou și de a decora interiorul stației spațiale pentru a sărbători Anul Nou. Astăzi, vă vom arăta cum să faceți acest lucru în condiții de gravitate zero”, a spus cosmonautul rus Serghei Prokopiev într-un mesaj video de la Roscosmos joi, 29 decembrie 2022, conform Space.

Alături de Prokopiev, cosmonauții ruși Dmitri Petelin și Anna Kikina au pus ornamente minuscule și au executat sărituri, toate sub un banner colorat împodobit cu cuvintele „Anul Nou” în limba rusă.

Într-un videoclip publicat de NASA săptămâna trecută, astronautul japonez Koichi Wakata s-a angajat să facă o imagine a primului răsărit orbital din 2023 într-unul dintre modulele din apropiere din modulul ISS Kibo, furnizat tot de Japonia.

Astronauții americani au fost tăcuți pe rețelele sociale în timpul sezonului de vacanță, dar între timp, NASA a încărcat câteva fotografii pe Flickr cu echipajul care plutește în jurul stației spațiale cu pălării, ciorapi și pulovere de sărbători.

Va fi un început de 2023 ocupat pentru echipajul Expediției 68, după ce Rusia stabilește ce să facă cu nava spațială Soyuz (atașată ISS) care a început brusc să piardă lichid de răcire pe 15 decembrie 2022.

Nu există niciun pericol imediat pentru echipajul Stației Spațiale Internaționale, dar nu este clar dacă Soyuz, numit MS-22, îi poate purta pe Prokopyev, Petelin și Rubio înapoi pe Pământ, așa cum era planificat.

NASA a contactat, de asemenea, compania privată SpaceX a lui Elon Musk pentru a vedea dacă ar fi posibil să aducă trio-ul acasă cu o navă spațială Crew Dragon, dacă nu este disponibilă nicio altă rezervă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală