VISA, Primăria Municipiului Chișinău și Victoriabank introduc plata contactless în transportul public din Chișinău

06 Apr. 2021, 16:38
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
06 Apr. 2021, 16:38 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

VISA, în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău și Victoriabank, permite efectuarea plăților contactless în transportul public din Republica Moldova.

În cadrul proiectului-pilot, au fost  introduse două tehnologii pentru facilitarea plăților și comoditatea cetățenilor: plata clasică fără contact prin validatoare, cum este practicat în orașele mari din întreaga lume, și prin intermediul Tap to Phone – o nouă tehnologie ce permite achitarea călătoriei cu un card contactless sau cu propriul smartphone.

Pentru efectuarea plăților contactless cu ajutorul tehnologiei clasice, autobuzele și troleibuzele din Chișinău vor fi dotate cu validatoare staționare pe bare, precum și validatoare portabile pentru taxatori. Cu ajutorul validatoarelor portabile, se vor  înregistra călătoriile gratuite pentru categoriile privilegiate de pasageri. Pentru a plăti o călătorie, este suficient a apropia un card contactless sau orice dispozitiv cu un modul NFC de validator și confirmarea plății printr-o notificare. Utilizatorii vor putea, de asemenea, să urmărească istoricul călătoriilor și ruta vehiculului online în aplicație, disponibilă pentru sistemul iOS și Android.

Tehnologia Tap to Phone este unică prin faptul că nu necesită echipament special, cu excepția smartphone-urilor, ce au fost distribuite taxatorilor. Astfel, telefoanele pot fi utilizate în calitate de terminale de plată, oferind utilizatorilor posibilitatea de a plăti rapid și în siguranță pentru călătorie cu cardul contactless, smartphone-ul, ceasul inteligent, brățara de fitness sau alt dispozitiv ce acceptă modulul NFC. Este suficientă doar o atingere cu un card sau un dispozitiv portabil având un modul NFC fără a fi nevoie de a descărca aplicația. Plata se efectuează într-o fracțiune de secundă, după care indicatorii de pe smartphone-ul taxatorului se luminează și apare o confirmare a plății cu succes.

„Una dintre direcțiile strategice globale ale Visa este dezvoltarea orașelor inteligente. Suntem convinși că atingerea acestui obiectiv este strâns legată de componenta de transport, motiv pentru care implementăm peste 500 de proiecte pentru transport în întreaga lume. Cu plata  contactless, pasagerii se pot bucura de o experiență de călătorie aproape perfectă, într-un mediu urban, pot reduce la minimum utilizarea numerarului și se pot simți în siguranță. Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru sprijinul în dezvoltarea transportului ecosistemic contactless în Republica Moldova, care va ridica economia fără numerar la un nivel nou”, a subliniat Svetlana Cirva, Vicepreședinte, Manager Regional Visa în Ucraina, Belarus și Moldova.

„Victoriabank este singura bancă din Republica Moldova care a investit în tehnologia NFC, prin dezvoltarea propriului portmoneu electronic (VB24 Pay), iar acum lansăm tehnologia Tap2Phone, care va ușura în mod semnificativ plățile cu cardul. Împreună cu Visa, deschidem noi oportunități și tehnologii deja practicate în alte capitale europene, care simplifică oamenilor achitarea serviciului de călătorie rapid și comod. Lucru de care avem cu adevărat nevoie într-o lume aflată în continuă mișcare!”, a declarat Președintele Victoriabank, Bogdan Pleșuvescu.

„Inițierea acestui proiect reprezintă un prim pas pentru dezvoltarea transportului public din capitală prin oferirea unor servicii de calitate cetățenilor, iar cu suportul partenerilor și a tehnologiilor implementate de VISA această inițiativă poate fi realizată în cadrul regiilor de transport public municipal. ” a accentuat Primarul General, Ion Ceban.

Ca parte a proiectului-pilot, serviciul de plată prin intermediul validatoarelor contactless  va fi disponibil pe rutele de autobuz nr. 9 și de troleibuz nr. 32. La rândul lor, locuitorii și oaspeții orașului vor putea utiliza modalitatea de plată Tap to Phone pe rutele de autobuz nr. 19, 26, 33, dar și cele de troleibuzul nr. 10.

Introducerea plății contactless va oferi pasagerilor posibilitatea de a face plăți rapide, convenabile și securizate în timpul călătoriilor, iar agentul de transport va optimiza procesele de circulație și înregistrare a pasagerilor, dar și de reducere a costurilor asociate sistemelor de transport.

P.

Realitatea Live

02 Dec. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sancțiunile impuse de SUA asupra băncilor rusești au forțat companiile din Rusia să adopte scheme mai complicate și uneori dubioase pentru efectuarea plăților către furnizorii chinezi, în condițiile în care China rămâne principalul partener comercial al Rusiei.

Pe 21 noiembrie, peste 50 de bănci rusești, inclusiv cele care mai permiteau transferuri directe către China, au fost incluse pe lista de sancțiuni a SUA. Ca răspuns, au devenit tot mai populare serviciile agenților chinezi de plată, care facilitează transferurile prin metode neconvenționale.

„O companie chineză îți propune să plătești în ruble în baza unui contract de agent, iar de restul procesului de transfer se ocupă ei”, explică un importator rus care a adoptat această metodă încă din octombrie. El susține că plățile pentru bunuri precum haine și încălțăminte din fabricile chineze au fost finalizate în doar două zile, notează The Moscow Times.

Consultanții în comerț exterior explică faptul că aceste scheme implică de obicei compensări reciproce între agenții chinezi și exportatorii ruși. În acest caz, transferurile sunt gestionate prin acorduri între părți, minimizând riscurile. Comisioanele percepute de agenți variază între 2,5% și 3% pentru bunuri nesancționate, ajungând până la 15% pentru produse sancționate sau cu utilizare dublă.

Pentru unele bănci rusești sancționate, agenții chinezi oferă comisioane de doar 1%, utilizând veniturile din exportul de materii prime rusești. Totuși, această schemă este aplicabilă doar în anumite regiuni ale Chinei și în anumite bănci care gestionează astfel de tranzacții.

O parte dintre agenți operează prin așa-numitele „scheme cargo”, aducând bunuri în Rusia fără documente legale sau prin metode de contrabandă. După sancțiunile din noiembrie, aceste metode au devenit aproape inevitabile pentru importatorii de produse sancționate sau cu dublă utilizare.

Pentru a reduce riscurile, agenții oferă asigurări împotriva pierderii sau confiscării mărfurilor, însă costul acestora poate ajunge la 15% din valoarea bunurilor. „Dacă vrei să aduci un drone avansat din China, aceasta ar putea fi cea mai sigură opțiune”, a declarat un importator.

Pentru cei care importă produse nesancționate, o altă problemă este deprecierea abruptă a rublei. Devalorizarea monedei rusești cu peste 10% a dus la oprirea temporară a livrărilor din partea unor platforme comerciale chineze și la întârzieri anunțate de furnizori, ceea ce complică și mai mult situația importurilor în Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală