Un lot de 5 000 de kilograme de ulei de palmier a fost reținut de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) direct în depozitul importatorului, după ce testele de laborator au arătat depășirea nivelurilor admise de contaminanți.
Potrivit ANSA, în uleiul analizat au fost depistate concentrații ale Sumei dintre 3-monoclorpropandiol (3-MCPD) și esterii acizilor grași ai 3-MCPD de 4.500 µg/kg, în condițiile în care legislația permite un maximum de 2.500 µg/kg.
Lotul urmează să fie fie returnat producătorului, fie nimicit, decizia urmând să fie luată de importator în coordonare cu inspectorii ANSA și sub supravegherea strictă a acestora.
Utilizarea uleiului de palmier în industria alimentară nu este interzisă, însă calitatea și siguranța acestuia sunt reglementate. Operatorii economici pot folosi ulei de palmier doar dacă respectă limitele legale privind contaminanții, transmite instituția.