A muncit 10 ani în străinătate și a revenit acasă pentru a lansa o afacere: o scroafă bună aduce o mie de dolari venit

14 Iul. 2021, 18:27
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
14 Iul. 2021, 18:27 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Iurie Lupu este inginer de profesie, iar soția lui Svetlana este pedagog. Împreună acești îngrijesc acum 7 scroafe, care le aduc două nașteri pe an. Timp de zece ani, Iurie a muncit în străinătate, iar în 2011 a revenit la baștină, la Hădărăuți, Ocnița, unde și-a deschis o afacere cu porci. Pentru început, a cumpărat patru scroafe de la Institutul de Selecție din Orhei, scrie agrofarm.md.

Fermierul spune că ar vrea să-și extindă activitatea, dar nu are cu cine să lucreze – toată munca e pe umerii lui și ai soției. Cum el este de profesie inginer-mecanic, iar ea pedagog, lucrurile trebuie să fie aranjate ca la carte. Totuși, principala regulă a familiei Lupu – Svetlana și Iurie este respectul și grija față de purcelușe. Dacă vrei să intri în fermă ca să le vezi, trebuie să îmbraci haina de protecție – să nu aduci boli și bacterii. Fiecare femelă are nume, care e scris pe o plăcuță fixată deasupra boxei individuale. Și ca iarna să nu le fie frig, proprietarul le-a asigurat podeaua cu sistem de încălzire.

Ideea de afacere a apărut în 2021, când dnul Iurie a revenit de peste hotare și a fost ales primar, dar din cauza salariului mic mai avea nevoie de un venit suplimentar.

„În anul în care am revenit de peste hotare, am fost ales primar în sat și pe vremea ceea, primarii aveau salariul de 2 000 de lei. Și ne-am gândit că trebuie ceva de făcut. Și am decis să ne ocupăm cu ceva în paralel, să avem un venit suplimentar. Când am revenit acasă, am construit un magazin, o cafenea pentru copii. Dar în sat știți cum e, cam puțini sunt. Așa că ne-a venit ideea să facem o fermă.”

Antreprenorul spune că una dintre cele mai mari provocări a fost să găsească un medic veterinar, iar pe parcurs a învățat să facă multe lucruri singur.

Dnul Iurie spune în activitatea sa a avut și pierderi, iar pentru asta a apelat și la un concurs de granturi, pe care l-a câștigat, iar datorită lui a procurat boxe mai performante, astfel încât să protejeze purceii.

Fermierul spune că la început vindea purceii la piață, iar acum are deja o listă de cumpărători care își așteaptă rândul.

„Dacă înainte mai ieșeam la piață, să-i vând, acum toți mă știu și vin și cumpără de acasă. Cumpărătorii stau în listă. Iată pentru campania de primăvară, eu de cu toamnă am început a face listele. Eu știu aproximativ ce producție o să fie. Sunt în jur de 8 purcei la o scroafă, dacă sunt mai mulți, îmi rămân mie. Vând în satele vecine, dar vin clienți de la Edineț, Dondușeni.”

Bărbatul spune că ar vrea să se extindă dar nu găsește să angajeze pe cineva care să facă față, întrucât moldovenii au probleme cu alcoolul și munca cinstită.

„Nu mă extind din cauza că îi problemă că nu am lucrători. Am încercat să angajez oameni, dar nu făceau treabă – ori furau, ori beau. O să pun camere și atunci o să mă mai gândesc. Lucru nu prea îmi permite, dar o să văd după doi ani. Urmează alegerile locale, dacă nu o să mai fiu primar, o să mă ocup doar de animale și o să cresc ferma până la 200 de capete. Dar deocamdată nu am timp pentru asta.”

Din spusele dlui Iurie copiii nu vor să se implice în activitatea fermei, întrucât ei au deja un serviciu.

În viitorul apropiat fermierul își propune să găsească noi specii de porci.

„Îi clar că noi vrem și suntem în căutare de noi specii de proci. Totuși, lumea vrea și caută ceva nou. Noi ținem legătura cu Orheiul, cu Institutul de Selecție de la Orhei, noi am avut și seminare aici în gospodărie. Cred că o să procurăm 5 sau 6 scroafe care au mai puțină slănină și mai multă carne ca să putem produce purcei cât mai calitativi, că totuși acum omul vrea mai multă carne decât slănină. Cu toate că piața din nou s-a ridicat și slănina are un preț mai bun. Îi mai simplu și mai ușor de ținut un porc țărănesc, cum țin toți oamenii. Când scroafele fată, eu trei zile nu ies din fermă – îi șterg, îi dau la bec, îi hrănesc etc. Ei sunt mai finuți, cum e cu pomul altoit, au nevoie de mai mare grijă. Sunt mai gingași totuși, gradul de sensibilitate e mai mare. Dar noi deja ne-am acomodat. Știm a lucra cu dânșii.”

Iurie Lupu a mai vorbit și despre cum e să faci business în Republica Moldova, dar și despre cu e să ai o afacere cu porci.

„Noi am luat decizia să ținem purcei pentru că purcelul îl vând eu, eu mă duc la piață. Am încercat și cu porc mare, timp de 6 – 7 luni eu îl fac de 100 de kg și am încercat să îl vând. Practic nu îl putem vinde. Nu ai ce face cu carnea. Știți cine vinde? Intermediarii vând. Eu îl cresc, îl hrănesc timp de 6 – 8 luni, chiar și un an de zile și la final câștig, să zicem o mie de lei sau 1 100 de lei. El vine și îl cumpără de la mine și îl vinde mai departe și face o mie și jumătate. Iată asta e o problemă. Până la produsul final există intermediarii aceștia care profită. Dar cu purceii îi mai simplu și îi mai ușor de crescut. Purcelul dă două fătări pe an. O scroafă bună aduce o mie de dolari venit. Porcul ca să-l hrănești, trebuie mâncare, cheltuielile sunt mari, timp mult îți trebuie, angajați mulți și în final ai foarte mic profit. Purcelul la 1 martie eu îl vând cu o mie de lei, anul acesta au fost chiar 1 200 și 1 300.”

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău