MAIB va intermedia prima emisiune de obligațiuni municipale în Chișinău

15 Iul. 2021, 13:58
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
15 Iul. 2021, 13:58 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Pe data de 15 iulie anul curent MAIB a semnat un acord de colaborare cu Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, pentru facilitarea emiterii primei obligațiuni municipale din istoria capitalei. Semnarea a avut loc după ce oferta MAIB a fost declarată câștigătoare în cadrul concursului demarat de Primăria municipiului Chișinău. MAIB va asigura cadrul necesar pentru dezvoltarea unui mecanism alternativ de finanțare pentru proiectele capitalei, prin emisiunea obligațiunilor municipale.

Aceasta urmează a fi emisiunea de obligațiuni municipale cu cel mai mare volum, care va oferi posibilitatea atragerii investitorilor prin intermediul pieței de capital, precum și diversificarea instrumentelor de investire în condiții de maximă transparență.

Pentru MAIB, participarea în cadrul emisiunii de obligațiuni municipale este un eveniment important. În decursul celor 30 de ani de activitate banca s-a poziționat ca un promotor activ al inovațiilor financiare, contribuind la dezvoltarea piețelor de capital din Moldova.

Ion Ceban, Primarul General al Chișinăului, a comentat:

”Semnarea acestui contract reprezintă un pas foarte important pentru municipalitate și, în general, pentru Republica Moldova, fiind o premieră când o administrație publică locală lansează proiecte conectate la obligațiunile financiare. Datorită acestora vor fi implementate un șir de proiecte pentru locuitorii capitalei. Acum vorbim în special de locuitorii din suburbia, care vor dispune de un transport public de calitate. Vreau să mulțumesc partenerului nostru financiar – Moldova Agroindbank – pentru acest eveniment important pentru municipalitate și colegilor de la Expert-Grup – pentru facilitarea procesului”.

Giorgi Shagidze, Președintele MAIB, a menționat:

„Ne bucurăm să fim parte a acestui proiect unic pentru Chișinău, care va aduce numeroase beneficii atât autorităților locale, cât și direct locuitorilor săi. Întrucât emisiunea de obligațiuni municipale va fi utilizată pentru achiziționarea transportului public modern în Chișinău, sprijinul MAIB pentru proiect este în concordanță cu obiectivul băncii de promovare a conceptului Smart City. Această emisiune va sprijini, de asemenea, dezvoltarea pieței locale de capital, unde MAIB va continua să contribuie prin expertiza și experiența sa”.

Obligațiunile municipale reprezintă valori mobiliare emise de orașe sau alte forme administrativ-teritoriale locale. Autoritățile locale pot realiza emisiuni de obligațiuni municipale pentru investiții capitale sau refinanțarea unei datorii pe termen lung, contractată anterior, de asemenea, pentru investiții capitale.

Proiectul “Obligațiunile guvernamentale locale – ca măsură de sporire a autonomiei locale” este implementat de Centrul „Expert-Grup”, cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.

MAIB dezvoltă parteneriate cu municipalitatea, finanțând proiecte importante precum dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de transport. De asemenea, MAIB și Mastercard participă în prima etapă a proiectului pilot de taxare electronică în unitățile de transport public din Chișinău. Mai multe informații despre proiect pot fi găsite pe pagina web.

Despre MAIB

MAIB este cea mai mare bancă din Moldova, cu circa 30% din activele bancare ale ţării şi circa 35% cota creditelor. MAIB deţine o cotă de piaţă de 24,6% la creditele ipotecare. În ultimii 5 ani, MAIB a înregistrat în medie o creştere a activelor de 11,4%, o creştere a depozitelor de 11,7% şi o creştere a profitului de 8,9%. Banca deserveşte peste 20% din populaţia Moldovei şi este printre cei mai mari angajatori din ţară. Banca este bine capitalizată, cu un raport al fondurilor proprii totale de 19,54%. MAIB a obţinut în medie în ultimii cinci ani  un indicator ROE de 13,54%. MAIB este recunoscută pe scară largă pentru serviciile oferite clienţilor şi inovaţia produselor sale. Din anul 2018, cel mai mare acţionar al băncii a devenit HEIM Partners Limited, o companie înregistrată în Marea Britanie, reprezentând consorţiul internaţional de investitori format din Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor în ţările baltice, şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

P.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău