Neguța îi răspunde lui Sîrbu: „Dacă ați dori să îmi atacați reputația, ar trebui să mă lăudați”

02 Mart. 2021, 14:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Realitatea.md
02 Mart. 2021, 14:40 // Actual //  Realitatea.md

„În calitate de consilier prezidențial în domeniul economic şi membru al Consiliului Suprem de Securitate, nu am situaţii de conflict de interese. Nu sunt beneficiar, direct sau indirect, nu sunt parte a grupurilor de interese sau a grupurilor politice care au tangenţă cu beneficiarii contractului de concesionare a AIC, nu am participat şi nu am luat decizii cu privire la concursul dat. Cu o asemenea reacție a venit consilierul prezidențial, Veaceslav Negruța, la sesizarea depusă astăzi la ANI de către deputatul Sergiu Sîrbu.

Potrivit lui Negruța, deciziile cu privire la concesionarea AIC în favoarea unui grup anume au fost luate în perioada când acesta nu deţinea vreo funcţie publică în Guvern, respectiv „nu aveam cum să fiu participant în legalizarea sau refuzul de legalizare a rezultatelor concursurilor de concesionare a AIC în favoarea unui grup de interese, inclusiv politicie, economice, financiare şi de altă natură”, a scris Negruța pe pagina sa de Facebook.

Acesta reiterez că, din 28 iunie 2013 s-a retras din exercitarea funcţiei de ministru al finanţelor, iar deciziile de atribuire a contractului de concesionare au fost aprobate mai târziu.

„Investigaţiile organelor statului, precum şi dezbaterile în cadrul CSS, ţin de modul de concesionare a AIC în favoarea şi în beneficiul unui grup de interese, care a fost gestionat de persoane apropiate şi conectate politic cu unii deputaţi şi grupuri parlamentare”, a mai comentat Negruța.

Totodată, consilierul prezidențial afirmă că, nu este în nici o situatie de conflict de interese, nu are conexiuni şi nici tangenţă cu beneficiarii contractului de concesionare şi nici cu deciziile de atribuire a contractului.

În condiţiile în care ANI va decide să efectueze verificări – sunt deschis să ofer toată informaţia necesară pentru a-mi proba lipsa de conflict de interese în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce-mi revin.

Veaceslav Negruța a venit și cu un îndemn către deputatul Sergiu Sîrbu, îndemnând-ul să nu mai promoveze falsuri în adresa sa.

„În final, solicit respectuos să încetați promovarea falsurilor despre mine. În primul rând, asta nu vă face față ca deputat, într-al doilea rând, defăimarea și denigrarea nu intră sub acoperirea imunității parlamentare și purtați toată responsabilitatea juridică a acțiunilor dumneavoastră. În al treilea rând, dacă ați dori cu adevărat să îmi atacați reputația, ar trebui să mă lăudați, anume acesta e ultimul lucru pe care și l-ar dori din partea dumneavoastră orice persoană cu demnitate. Atât timp cât mă atacați, am conștiința împăcată”, a conchis Negruța.

Amintim că, astăzi Sergiu Sîrbu a anunțat că a sesizat ANI pentru a se expune dacă președinta țării, Maia Sandu, și consilierul acesteia, Veaceslav Negruța, nu s-au aflat în conflict de interese când au examinat la ședința Consiliul Suprem de Securitate (CSS) dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, deoarece „au avut un rol activ în acest proces, pe când erau miniștri în Guvernul Leancă”.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 15:13
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
02 Mai 2024, 15:13 // Slider //  bani.md

Parlamentul Bulgariei a votat pentru interdicția oricărei forme de publicitate în mass-media a jocurilor de noroc. Interdicțiile au fost votate pe 30 aprilie și vor intra în vigoare la 3 zile după adoptate. Acestea vizează promovarea la TV, radio, în presa scrisă și online, dar și pe pagini web, în general. Excepție de la aceste reguli se face doar pentru Loteria Națională a Bulgariei.

Inițiativa a venit de la două formațiuni politice – GERB/ (Grazhdani za evropeysko razvitie na Bulgariya) și DPS (Dvizhenie za prava i svobodi). Noua lege permite doar publicitatea pe panouri, amplasate la o distanță de cel puțin 300 de metri de instituții de învățământ. Operatorii mai pot plasa bannere pe fațadele sălilor cu aparate de joc și ale cazinourilor. Este permisă publicitatea în săli de sport și pe inventar sportiv, dacă acestea nu sunt destinate minorilor, scrie ziarulnational.md.

O condiție suplimentară prevede că 10% din suprafața bannerelor trebuie să fie rezervată pentru sintagma ”Jocurile de noroc pot provoca dependență”. Anunțurile publicitate nu pot conține cifre, ci doar denumiri, tipuri și varietăți de jocuri de noroc, extrageri de loterie și anunțare a rezultatelor câștigurilor.

Loteria de stat a fost exceptată din șirul de interdicții pe motiv că este obligată, prin lege, să aloce o parte din profiturile sale pentru activități legate de sport și sănătate. Operatorii privați nu aveau o astfel de obligațiune până acum.

Autorii au propus, de asemenea, ca operatorii de jocuri de noroc autorizați să-și păstreze dreptul de a sponsoriza evenimente sportive, culturale, de sănătate. Iar contribuțiile obligatorii din profitul acestora să fie divizat, egal, între ministerele Tineretului și Sportului și Sănătății. Acum, veniturile din jocuri de noroc ajung doar la Ministerul Tineretului și Sportului.

De asemenea, operatorii de plăți vor avea interdicții să proceseze plăți de la și spre operatorii de jocuri de noroc fără licență.

În Republica Moldova interdicțiile pentru publicitatea jocurilor de noroc au fost aplicate de la 1 ianuarie 2022. Autoritățile au decis să revină, însă, la acest subiect și să relaxeze o parte din prevederi legate de publicitate. Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, acest lucru va permite, printre altele, creșterea finanțărilor pentru sportul profesionist și de amatori.

Mai mult, proiectul noii legi a sportului, care a trecut de etapa consultărilor publice și urmează să fie propus Guvernului pentru avizare, prevede finanțarea sportului profesionist și de amatori, inclusiv, din veniturile de la pariuri sportive și alte tipuri de jocuri de noroc.

Jocurile de noroc în Republica Moldova sunt gestionate de întreprinderea de stat ”Loteria Națională a Moldovei” (LNM) și reprezintă monopol de stat.

Un raport al Curții de Conturi, făcut public în decembrie 2023, arată că aproximativ 60% din piața jocurilor de noroc din Republica Moldova este în zona gri, iar bugetul de stat ratează venituri substanțiale din impozite și taxe aplicate domeniului. Relaxarea interdicțiilor de publicitate, precum și combaterea mai eficientă a jocurilor de noroc neautorizate vor permite statului să obțină venituri mai mari, care să fie folosite pentru dezvoltarea sportului și a altor proiecte sociale și economice.

Recent, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a comunicat că anume din contul unui credit oferit de LNM au fost achitate practic salariile feroviarilor pentru luna decembrie 2023.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău