Tinerii în agricultură! Cum a reușit Cristina Fencovschi să lanseze o afacere în domeniul pomiculturii

20 Aug. 2021, 15:28
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
20 Aug. 2021, 15:28 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Cristina Fencovschi este o tânără pasionată de agricultură care, de mult timp, își dorea propria afacere în pomicultură, iar acum visul ei a devenit realitate. Cu suportul AIPA (Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură), tânăra a reușit să planteze o livadă de vișin cu suprafața de 2,67 ha.

Ideea de afacere a venit din dorința de a-și spori veniturile. Astfel, a apărut Gospodăria Țărănească G.Ț „K&D Agro”. Deși are studii în fiscalitate și administrare fiscală, domeniul agricol l-a învățat din mers.

”Eu sunt pasionată de ceea ce fac, iar munca din pasiune generează satisfacții deosebite, dar și rezultate pe potrivă”, a explicat Cristina Fencovschi.

Pentru a-și realiza dorința Cristina a obținut suport financiar în valoare de 389,2 mii de lei din partea AIPA.

Din banii primiți de la AIPA antreprenoarea și-a înființat livada de vișin (2,67 ha) și și-a procurat tehnică agricolă pentru întreținerea/prelucrarea acesteia.

”Subvențiile le-am accesat chiar de la înființarea companiei. Mecanismul pentru start-up-uri este simplu. Întradevăr eforturile pentru întocmirea business-planului, căutarea ofertelor, semnarea contractelor, deschiderea contului escrow – au luat mult timp, dar așteptările sunt pe merit. Unicul sfat care aș putea să-l ofer este că doritorii întradevăr să aibă o abordare corectă în raport cu afacerea, pentru că AIPA oferă finanțare”, a punctat antreprenoarea.

Potrivit Cristinei, la înființarea livezii s-a confruntat cu lipsa materialului săditor or, acest lucru a tergiversat plantarea pomilor pentru toamna acestui an.

Lipsa forței de muncă reprezintă o barieră pentru Cristina, care susține că e foarte greu de găsit.

Cu toate aceste provocări, tânăra  antreprenoare planifică să extindă suprafața livezii și să planteze prun de soiuri omologate și destinate
exportului în UE.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 14:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 14:46 // Actual //  Lupu Eduard

Producția de ouă în Moldova a înregistrat o scădere în primul trimestru al anului 2024. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, producția totală de ouă a înregistrat o diminuare cu 1,1%, arată datele Biroului Național de Statistică.

Principalul motiv al acestei scăderi a fost reducerea producției de ouă în gospodăriile populației, care a înregistrat o scădere de 4,5%. În schimb, în întreprinderile agricole, producția de ouă a înregistrat o ușoară creștere de 0,4%.

Cu toate acestea, în ciuda scăderii producției, oferta de ouă pe piață rămâne suficientă. La Piața Centrală din capitală, prețurile ouălor de găină variază între 18 și 28 de lei pentru zece ouă, iar în lanțurile de retail mari din țară, prețul mediu ajunge până la 40 de lei pentru o duzină de ouă.

În ceea ce privește obiceiurile de Paște, cercetările IData arată că moldovenii plănuiesc să vopsească aproximativ 18 ouă pe familie în acest an, o cifră similară cu cea din 2023. Acest lucru arată că tradițiile legate de Paște rămân puternice în Moldova, indiferent de schimbările din producția de ouă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău