Stoianoglo, prins cu fofârlica? Ce legături are cu Platon și cât de des vorbesc la telefon

04 Oct. 2021, 15:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Oct. 2021, 15:35 // Actual //  bani.md

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, în a doua jumătate a lunii august a anului curent, pe un ton solemn anunța, în cadrul unei conferințe de presă, că nu-l leagă nimic de controversatul om de afaceri, fugarul Veaceslav Platon. Lovit de amnezie Stoianoglo pare a uita relația de prietenie ce-l leagă de Platon, transmite realitatea.md.

Actele în posesia cărora a intrat Deschide.MD și din care se vede că, în perioada când era deputat pe lista PDM, dar și președinte al Comisiei Securtiate Națională, Apărare și Ordine Publică, Stoianoglo îi transmitea de zor urări și felicitări fugarului londonez.

La câteva zile după fuga lui Platon din R.Moldova, procurorul General, Alexandr Stoianoglo, într-o conferință de presă că:

„Eu nu am avut, nu am și nu voi avea careva relații cu domnul Platon. Ultima dată l-am văzut pe Platon în 2010. Eu înțeleg că aceasta e o temă bună pentru speculații. Ultima dată, înainte de-al audia pe Platon în 2020, l-am văzut în 2010 în Parlament. Nu am nicio relație cu el și puteți implica toate serviciile secrete mondiale”, declarase atunci Stoianoglo.

De altă parte, ceea ce s-a găsit în telefonul de model Iphone 5S, ridicat de la Platon, după ce a fost reținut în Kiev, în anul 2016, demonstrează că Stoianoglo minte cu bună-știință.

În telefon era o cartelă SIM ucraineană cu numărul +380679131347, despre care sursele Deschide.MD susțin că acesta ar fi fost numărul de care se folosea Platon, când se afla în Ucraina, iar numărul este bine cunoscut mai multor funcționari publici din R.Moldova, în special de cei din justiție.

Potrivit actelor, în telefon a fost depistat mesajul de felicitare cu venirea noului an expediat de către Stoianglo lui Platon, de pe numărul său personal, în ultima zi a anului 2012.

„Cu Anul Nou! Noroc, succese și sănătate. Cu respect Alexandr Stoianoglo”, scria în limba rusă, actualul procuror general în mesajul său de felicitare.

Pe lângă multe alte mesaje de acest gen, autoritățile au stabilit că cei doi comunicau și se telefonau reciproc, pe parcursul anului 2013-2014, inclusiv prin intermediul aplicațiilor de telefonie mobilă.

Aici este de menționat că nu o singură dată Stoianoglo a declarat că nu are nicio legătură cu Veaceaslav Platon și că nu ar mai fi comunicat cu acesta din anul 2010, declarația făcută inclusiv și în carul briefingului de presă de astăzi.

În luna februarie a anului trecut, Stoianoglo declara același lucru și în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă, menionând că de fapt chiar s-ar fi aflat în relații ostile cu Platon.

„Niciodată nu am fost…. Chiar eram în relații ostile. În primul rând, am fost împreună în Parlament o perioadă scurtă de timp, în care n-am avut discuții cu el. După aceea, niciodată nu ne-am văzut și n-am vorbit”, declara pentru Ziarul de Gardă.

Relația sa cu Platon, Stoianoglo a negat-o chiar și în luna decembrie 2020, în cadrul emisiunei „Politica” cu Natalia Morari. Morari acum ceva timp în urmă a recunoscut că tatăl copilului său este nimeni altul decât Veaceslav Platon.

Este de menționat și faptul că, în luna iulie curent, după fuga lui Platon din R.Moldova, Alexandr Stoianoglo a declarat în cadrul emisiunei „Puterea a Patra” că nu are numărul de telefon a lui Veaceslav Platon și că nu a comunicat cu acesta neoficial niciodată.

Anterior presa a publicat o înregistrare video  cu V. Platon, după ce Alexandru Stoianoglo a devenit procuror general. Din imagini, se poate observa cum la intrarea în încăperere, Procurorul General Stoianoglo merge și se salută cu V. Platon, căruia i se adresează cu: „Salut, Veaceslav!” În replică, Platon, cu zâmbetul pe buze spune: „Bună, Alexandr Dmitrivici”.

Stoianoglo îl întreba pe Platon la final de ce nu oferă detalii și că trebuie să ofere o explicație, eventual că aceasta ar putea fi utilizată împotriva sa. De fapt, procurorul general sugerându-i cum sa raspundă. Ulterior, Platon așa și îi răspunde: „Nu răspund pentru că informațiile ar putea fi utilizate împotriva mea”.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon,  în luna iulie curent, a fost achitat în dosarul fraudei bancare, după ce procurorul PCCOCS, Elena Ceruță, a renunțat la toate învinuirile aduse în dosarul fraudei bancare în care acesta a fost condamnat definitiv la 18 ani de închisoare, după care a părăsit liber teritoriul R.Moldova. Asta deși numele lui Platon este vizat în cel puțin trei cauze penale investigate de procurori, dar și în mai multe dosare aflate pe masa judecătorilor, în unul dintre care este vizat și o persoană din cei reținuți de SIS și procurori în dosarul privind schema de filaj a magistratei Angela Bostan de la Curtea de Apel.

 

 

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală